duminică, 17 mai 2009

METALLSVENSKAN / Muzică, fotbal şi distracţie

Lumea bună a metalului suedez s-a reunit recent la Orebro, pe Behrn Arena. In Flames, Tiamat, Dark Tranquillity, Sabaton, The Haunted şi alte trupe şi-au trimis reprezentanţii pentru a se lupta în MetaLiga de fotbal.

Elita metalului suedez s-a strâns în păr pentru a arăta că se descurcă la fel de bine atât cu instrumentele, cât şi cu balonul rotund. Opt echipe, formate din cei mai buni muzicieni pe care competiţia i-a prins pe meleagurile natale, s-au luptat pentru prima cupă de metal, la propriu şi la figurat. Din grupa A au făcut parte Bullet FC (trupa Bullet venind cu tot lineup-ul), FC Glenn (o combinată In Flames, Tiamat, Evergrey, Engel, Hardcore Superstar), Orebro United (Path of No Return, Millencolin, Witchcraft, The Spitts, The Peepshows) şi selecţionata ziariştilor de la CloseUp Magazine (condusă - şi pe teren, şi în redacţie - de Robban Becirovic).


Grupa B a avut în componenţă pe Sabaton (întărită cu transferuri de la Krux şi Leksand Superstars), HEAT, The Haunted / Dark Traquillity, plus vecinii de la Illdisposed (Danemarca). Bullet părea descinsă direct de la un concert, rockerii purtând un echipament format din blugi strâmţi şi geacă de motor, în timp ce Sabaton (cu Mats Leven, ex-Therion, în componenţă) a optat pentru tricourile echipei de hochei Leksand IF şi pantaloni de camuflaj. Ceilalţi au ales echipamente clasice, dar au surprins prin alegerea numerelor "tematice". Astfel că a fost mare bătaie pe tricoul cu 666, dar şi cele inscripţionate cu 6 sau 13 au fost la fel de disputate.


Grupa A a fost una dezechilibrată: pe de o parte Orebro Utd şi FC Glenn s-au pus pe treabă încă din primul meci, cel direct, în timp ce jurnaliştii au venit mai mult pentru subiect, fără să arate prea multe în teren, iar Bullet au jucat mai mult la derută, singura lor tactică fiind să ţipe şi să alerge în jurul adversarului cu mingea. Aşa încât nu e de mirare că fotbaliştii în blugi şi geacă au fost ciuca bătăilor: au încasat 20 de goluri, iar unica lor reuşită, în ultimul meci, contra lui Glenn, au sărbătorit-o îndelung.


Rezultatele au fost mult mai strânse în cealaltă grupă: trei victorii la un gol diferenţă, un scor de 3-1 şi două egaluri. Până la urmă, The Haunted/Dark Tranquillity a obţinut primul loc, a doua poziţie revenind celor de la HEAT. În semifinale, Orebro şi Glenn şi-au continuat victoriile la scor, urmând ca finala să fie o reeditare a meciului lor din grupă. Orebro şi-a luat revanşa pentru înfrângerea cu 0-2, câştigând cu un categoric 7-2.


La campioni a jucat şi Martin Bengtsson, fotbalist care acum cinci ani era legitimat la Inter Milano, în timp ce finaliştii au resimţit absenţe cu greutate: Peter Iwers a declarat forfait în chiar ziua turneului, la fel şi colegul de trupă Niclas Engelin. Astfel, perechea de fraţi Peter (bass, In Flames) şi Anders Iwers (tot bass, dar în Tiamat) a avut doar un reprezentant în echipă, în persoana celui din urmă. Pe de altă parte, chitaristul Bjorn Gelotte de la In Flames a jucat alături de fratele său, Adam, "legitimat" la FC Glenn în ultimul moment.

Dacă pe scenă seriozitatea primează, pe dreptunghiul verde băieţii şi-au dat în petec, spre deliciul celor 3.000 de spectatori plătitori. Trupa Bullet a renunţat la stretching, făcându-şi încălzirea cu bere, iar Robban Becirovic şi-a împletit cozile afro în formă de turban. Amfitrionii Orvar Säfström (fost vocal în Entombed) şi Marika Eriksson (de la TV4 Sport) au prezentat show-ul şi au intervievat rockstarurile la cald, după fiecare meci. Fanii au făcut mii de poze, zeci de filmuleţe şi s-au ales cu autografe de la toate formaţiile. Unii au venit chiar şi cu bebeluşii, cei mici urmărind meciurile din landourile parcate în zona zero.


Ziua s-a încheiat cu un concert în Conventum Arena, susţinut de Wolf, Sabaton şi Hammerfall. Aceştia din urmă, veniţi după un turneu european istovitor, n-au mai avut energia să evolueze şi pe gazon, ci doar au oferit un recital pe scena sălii din Orebro. Evenimentul a avut şi o latură umanitară: organizatorii au pus la cale un concurs la finalul căruia au oferit o chitară Les Paul, câştigată de o mamă singură, care nu-şi permitea să cumpere pentru fiul ei, din ajutorul de şomaj, un instrument de calitate cu care acesta să studieze muzica. Fiindcă prima ediţie a Metallsvenskan a fost încununată de succes, MetaLiga suedeză de fotbal va continua şi anul viitor, organizatorii punând deja la cale detaliile campionatului din 2010.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Fotografii: FramedNoise.com, via flickr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu