miercuri, 13 mai 2009

UN NOU LINEUP / Thomas Vikstrom, membru permanent al Therion

În februarie anul trecut, formula Therion "ce părea a rezista pentru totdeauna" s-a destrămat, atunci când Petter Karlsson şi fraţii Kristian şi Johan Niemann au părăsit trupa. Iată că acum, la un an şi ceva după acel moment, suedezii şi-au definitivat un nou lineup.

Aşa cum anunţă pagina de MySpace a formaţiei, Christofer Johnsson a găsit chiar şi un vocal "cu normă întreagă", în persoana lui Thomas Vikstrom. Acesta din urmă a mai colaborat, printre alţii, cu Candlemass şi Stormwind şi este fiul unui cunoscut cântăreţ de operă, Sven-Erik Vikstrom. "Thomas este nu numai un om deosebit, ci şi un cântăreţ şi compozitor incredibil de talentat. Având studii de tenor clasic, se potriveşte cu atât mai mult în trupă", a declarat Christofer. După câteva săptămâni de discuţii, cei doi au hotărât: Vikstrom va fi de acum înainte, membru cu drepturi depline al grupului suedez. "Sunt mândru şi fericit că sunt membru în Therion. Sper şi cred că vom coopera o lungă şi fructuoasă perioadă", a declarat noul solist. În afară de Christofer - membru fondator şi lider al Therion - şi Thomas, lineup-ul actual îi mai include pe basistul Nalle "Grizzly" Pahlsson şi pe bateristul Johan Kolberg.

MISKOLC EXPERIENCE. Fanii lui Christofer & Co. au mai primit o veste bună: în iunie va fi lansat în Europa noul produs discografic al Therion. Însă DVD-ul "Miskolc Experience" se adresează mai mult publicului care gustă în egală măsură muzica clasică. Înregistrate în 2007, la festivalul internaţional de operă din Miskolc, Ungaria, piesele ce compun cele două părţi ale albumului sunt fie arii din opere celebre ("Classical Adventures"), fie melodii Therion cântate cu orchestră şi cor ("Therion Songs"). "Aventurile clasice" şi "Piesele Therion" vor fi editate şi pe CD. Celor două părţi li se adaugă (însă numai pe DVD) un documentar care oferă o privire în culisele organizării şi punerii în scenă a acestui concert, dar şi un rezumat de 16 minute al evenimentului "Therion Goes Classic" de la Bucureşti, de la 9 decembrie 2006. "Acest album este o mărturie din excepţionala perioadă pe care o încheie - era Johnsson/Niemann/Niemann/Karlsson. Acest episod s-a terminat, dar o nouă epocă va începe, iar Therion va scrie curând un nou capitol!", se mai spune pe pagina de MySpace a trupei.

Partea 1 - Classical Adventures (44 min.) cuprinde: "Clavicula Nox"; Dvorak: "Simfonia a 9-a", extras; Verdi: "Vedi! le fosche notturne spotigle", din "Il Trovatore"; Mozart: "Dies Irae", din "Requiem"; Saint-Saens: "Simfonia a 3-a", extras; Wagner: "Notung! Notung! Niedliches Schwert!", din "The Ring"; Wagner: "Uvertura" din "Rienzi", extras; Wagner: partea a 2-a "Der Tag ist da", din "Rienzi"; Wagner: prima parte a "Herbei! Herbei!", din "Rienzi". Partea a 2-a - Therion Songs (66 min.) include: "Blood Of Kingu"; "Sirius B"; "Lemuria"; "Eternal Return"; "Draconian Trilogy"; "Schwartsalbenheim"; "Via Nocturna"; "The Rise Of Sodom And Gomorrah" şi "Grand Finale". Bonus pe DVD - Documentar (20 min.) şi Therion Goes Classic Bucharest (16 min.).

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu