vineri, 14 octombrie 2005

Concertele au devenit un lux în România


Ca să aduci o trupă străină pe plaiuri mioritice îţi trebuie curaj, nu glumă. Mulţi cred că, după un show, organizatorii îşi pot cumpăra lejer un Mercedes. Însă o astfel de "afacere" este cât se poate de riscantă.

Cum se procedează? Orice concert trebuie pregătit din vreme. Chiar şi cu un an înainte. Aici e o adevărată "loterie", fiindcă o altă firmă poate aduce în aceeaşi perioadă o altă trupă. În plus, organizatorii îşi potrivesc ceasul după agenda artiştilor. Managementul formaţiei trimite o listă cu condiţiile tehnice, catering, cazare, aşa-numitul rider. După ce-l studiază, organizatorul anunţă managementul dacă poate asigura toate condiţiile, iar secţiunile care nu se pot îndeplini se negociază. Ce se plăteşte? Pe lângă onorariul grupului, mai sunt şi alte cheltuieli: sală, pază, sonorizare, promotion, hotel, catering, tipărirea afişelor, a flyerelor şi a biletelor. Şi impozitele (impozitul local, impozitul pe profit, drepturile de autor)! Cu cât formaţia este mai tare, cu atât pretenţiile cresc. Ce se întâmplă în culise ne dezvăluie trei dintre oamenii avizaţi care au adus rock-ul adevărat la Bucureşti, Timişoara şi Cluj.

FUNDAŢIA PHOENIX. "E riscant să organizezi în România un concert cu o trupă străină, dar m-am plictisit să-i aştept pe alţii să îşi asume riscul ăsta", ne-a declarat Mircea Nancă, după ce i-a adus la Bucureşti pe Megadeth şi Faithless. "Cât costă depinde de cota trupei şi de complexitatea producţiei. Cam între 5.000 şi 1.500.000 de euro. Iar o trupă poate să ceară între 10.000 şi 2.000.000 de euro. Ideea e să reduci cât mai mult numărul de oameni care îşi doresc să vadă concertul, dar nu îşi pot permite.Ca în orice afacere, ca să mergi mai departe, la sfârşitul anului tragi linie şi vezi dacă merită sau nu. Poţi face două sau trei concerte care să îţi aducă un profit mare sau foarte mare şi încă trei sau patru care îţi aduc un profit decent, plus două sau trei care nu îţi aduc nici un profit financiar, dar îţi aduc câştig de imagine, experienţă, îţi întăresc portofoliul." Cu Megadeth în "CV", Mircea Nancă a câştigat şi bani, şi experienţă. Şi un mare plus la capitolul imagine. Căci Dave Mustaine a fost extrem de încântat de primirea care i s-a făcut în România.

BESTIAL RECORDS. Adi Mihailov, reprezentantul Bestial Records, recunoaşte, de asemenea, că e o afacere riscantă. "Contractul se semnează cu multe luni înainte de concert, iar în această perioadă se pot întâmpla multe. La concertul pe care l-am organizat anul acesta cu Moonspell, managementul a dorit o sonorizare mult prea performantă faţă de ceea ce există în România. În final, am lucrat cu o firmă din Ungaria. Când e vorba de bani, circulă tot felul de zvonuri, însă în realitate contractul prevede o clauză de confidenţialitate. Ceea ce pot spune e că pentru concertul Moonspell bugetul a depăşit 12.000 de euro". Adi Mihailov i-a mai adus în România pe fraţii Cavanagh de la Anathema. Clubul The Note din Timişoara a fost arhiplin, iar concertul a fost un succes deplin. "De câştigat, se câştigă destul de puţin, 20%-30% din suma investită - dacă este vorba de un concert de mare succes, dar de regulă câştigul este de sub 10%. De pierdut, însă, se poate pierde foarte mult!"

PROMUSIC PROD. Nelu Brânduşan, reprezentantul ProMusic Prod, din Cluj, susţine acelaşi lucru: "Deoarece piaţă din România este în formare şi trebuie să ai în vedere că românul nu are bani. A devenit un lux în România un concert!".Ce se plăteşte în afară de masă, cazare, transport, onorariu, sală? "Păi, nu e suficient? Restul sunt nimicuri..." Nelu Brânduşan a mai adus în România trupe din Ungaria, iar Catamenia a fost prima formaţie străină pentru care a făcut un turneu. Acum se ocupă de concertul Helloween, care va avea loc în ianuarie anul viitor, şi de cel de la data de 5 decembrie 2005, unde vor cânta Destruction şi Candlemass. Cum se calculează preţul unui bilet? Organizatorul pune cât vrea el? "Poate să pună cât vrea el, numai să vină publicul... Ha, ha, ha. Glumeam. E destul de complicat, dacă stai să calculezi. Statul ia 34% din preţul biletului, fără să facă nimic. În cazul ăsta, pe mulţi nu-i mai interesează să facă spectacole". Câţi bani se pot câştigă într-o astfel de afacere? "De ce nu mă întrebi câţi bani se pot pierde? Foarte mulţi bani se pierd!".

APA PLATĂ ŞI PROSOAPE. Ce au dorit artiştii care au venit în România? Dave Mustaine a cerut ursuleţi de gumă. Băieţii de la Catamenia şi-au propus să vadă Castelul lui Dracula şi Casa Poporului, dar, din cauză că timpul a fost prea scurt, au renunţat. Poate data viitoare. Moonspell a vrut o cameră cu duş, oglindă cât un stat de om, becuri puternice şi 30 de prosoape. De altfel, cea mai amănunţită listă pentru mâncare a fost cea trimisă de Fernando & Co., care au cerut 28 de litri de apă plată şi o grămadă de feluri de aperitive.

METALIŞTI CU SOPRANE. Dacă până acum câţiva ani abia ne-au călcat pragul Metallica şi Sepultura, iată că, în ultima perioadă, au început să apară tot mai multe trupe de rock. Păcat că pe Nightwish şi Therion le-a adus Fundaţia Aquarius, care stă prost de tot la capitolul promovare. Noroc că formaţiile amintite n-au nevoie de nici o prezentare! După Paradise Lost, urmează Helloween, plus Destruction şi Candlemass. Astă-seară, la Club Bamboo, la ora 21.00, va concerta trupa italiană Sinergia.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu