miercuri, 21 decembrie 2005

Cele mai bune concerte ale anului


România a aşteptat cu braţele deschise artiştii străini. Rockeri şi nu numai, însetaţi de muzici bune, şi-au văzut idolii în carne şi oase. În 2005 am avut de toate: de la rock, metal simfonic, gothic, doom metal până la Cocker, Phil şi Bolton. Nici n-a început bine anul, că ne-am şi trezit cu Moonspell la uşă. "Bestial Records" ne-a adus, în martie, "Antidotul": Fernando Ribeiro la Timişoara! Formaţia lusitană a cântat de s-a dus vestea. Poate data viitoare vor veni şi în Capitală.  

PERIPEŢII. În aprilie, Lhasa de Sela, cântăreaţă de origine mexicană, a hipnotizat 4.000 de spectatori. Dar sosirea în România s-a lăsat cu peripeţii: trupa interpretei şi-a rătăcit intrumentele pe drum, dar le-a recuperat cu două ore înainte de ridicarea cortinei. În mai a fost rândul chipeşilor finlandezi de la Catamenia să ne calce pragul. Club A a devenit neîncăpător, iar nonconformiştii metalişti din Oulu au murit de cald în timpul recitalului. Şi-au aruncat tricourile de pe ei şi-au cântat la bustul gol. A fost pentru prima oară când o formaţie şi-a întrerupt concertul ca să-şi toarne apă-n cap. I-am avut şi pe Therion la Bucureşti, chiar în ziua în care şi-au serbat "majoratul". La 4 iunie. La Sala Palatului. Odiseea scandinavă a răsunat în sala de congrese a lui Nea Nicu, unde Mats Leven&Co, soprana Karin Fjellander şi "prinţesele nordice" - Maria Marlov şi Suvi Virtanen - plus cei doi baritoni, Jari-Petri Henio şi Risto Hamalainen, au susţinut un megashow încheiat cu "Mega Therion". Un super spectacol în care Christofer Johnsson, supranumit "Stravinski al metalului", a "electrizat" audienţa.  

ARTIŞTI UNIVERSALI. 2005 a fost, cu siguranţă, anul lui Mircea Nancă. La 1 iunie ne-a servit Faithless, iar la 15 iunie a adus Megadeth la Arenele Romane! În deschidere a cântat trupa australiană Dungeon - 45 de minute, iar Dave Mustaine a prestat timp de două ore. Adică până după miezul nopţii. Megadeth a venit cu un pastor la concert. Şi a cântat "Symphony of Destruction"! Dacă nu intrăm în Europa, vine Europe la noi! S-a întâmplat în august. Europe a concertat la Braşov, după o amânare de două luni. Solistul Joey Tempest a împlinit 42 de ani chiar cu o zi înainte de concertul de la poalele Tâmpei.  

"I LOVE YOU, MICHAEL!" Până şi Rammstein a venit pe plaiuri mioritice. Dar n-a concertat, ci doar a înregistrat un videoclip. În septembrie, s-a auzit la Braşov Cocker. Joe Cocker. "Moşu'" a cântat cu tot ce-a avut în dotare. Cânta şi cu mâinile, atât de intens simţea muzica. Şi tot la Cerbul de Aur a apărut pe scenă Natalie Imbruglia. La 30 septembrie, Romaero, Phil the music! Phil Collins a făcut show de zile mari înainte de a se retrage. "Cheliuţă" s-a dăruit trup şi suflet spectatorilor, demonstrând cât de "bun" este şi la tobe. Iar la 2 octombrie a fost ziua Nightwish. Concertul susţinut de trupa finlandeză, la Sala Polivalentă, s-a dovedit a fi un adevărat regal muzical. Tarja Turunen şi Nightwish. Pe scurt, "Beauty and the Beast". Michael Bolton a cucerit, la 9 noiembrie, Sala Palatului. Locaţia s-a dovedit prea mică pentru muşchii lui Bolton. Paradisul doom/metal-ului din Halifax s-a reîntors în România, după 11 ani. În octombrie, Paradise Lost, adică Nick Holmes, Gregor Mackintosh, Aaron Aedy şi Steve Edmondson, la Arenele Romane! A urmat luna cadourilor, cu Destruction/Candlemass la Escape, la 5 decembrie. Au (re)venit, au cântat, au plecat. Dar mai important e c-au promis că se vor întoarce în România cu prima ocazie. 

AI NOŞTRI. Şi ai noştri au ridicat ştacheta. Nici nu dăduse bine căldura că pe Tudor Chirilă îl şi apucase dorul de mare. Şi-a răsunat Sala Palatului, la concertul Vama Veche fiind mai multă lume decât la Therion! Ştefan Bănică Jr şi nou-lansatele lui "Duete de Crăciun" au umplut, două zile la rând, aceeaşi sală până la refuz. Şi-ncă anul nu s-a terminat. Ne mai aşteaptă un concert extraordinar de Sărbători: Fundaţia Artmania prezintă "Concertul de Crăciun al sopranei Tarja Turunen", la 16 decembrie, ora 19:00, la Sala Thalia, Sibiu. 

DIN VECINI. Dac-ar fi să punem la socoteală câţi români au sărit graniţa pentru a-i vedea pe Tiamat în Ungaria şi pe Black Sabbath în Bulgaria, mai că s-ar umple o sală. Poate-i va aduce vreun organizator de spectacole şi la noi, într-o bună zi. Jurnalul Naţional v-a prezentat, în exclusivitate, un interviu cu Johan Edlund, realizat la Budapesta. Vin ai lor, pleaca ai noştri! Sărind la un alt gen, trupa Activ a făcut furori în Bulgaria, iar Akcent, care are în sfârşit bani de bilet, s-a lansat în Belgia şi Olanda.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu