vineri, 28 iulie 2006

Concert - Tiamat, în România!


Formaţia Tiamat va concerta pentru prima dată în România la 23 septembrie, la Sala Agronomia. Înainte de-a ajunge la Bucureşti, trupa suedeză va mai cânta în Ucraina şi Germania. Johan Edlund, liderul grupului, confirma zilele trecute, în stilul caracteristic, zvonul care circula de ceva vreme pe plaiurile mioritice: Tiamat vine la Bucureşti. "Români, pregătiţi-vă cu usturoi, noi vă vom aduce metalul!", le-a spus Johan fanilor.

ISTORIE. Formaţia figurează printre iniţiatorii curentului gothic metal, la începutul anilor '90, disputându-şi întâietatea cu la fel de cunoscutul grup Paradise Lost. Tiamat s-a înfiinţat în 1987, suferind de-a lungul timpului o serie de modificări ale componenţei. "Dictatorul" Edlund, aşa cum i s-a spus, este un caz poate unic în industria metalului: în 1994 şi-a concediat toţi colegii (unii revenind ulterior), însă trupa a rămas în topuri! Mai mult, în noua formulă au scos cel mai de succes album al lor, "Wildhoney". În timpul istoriei sale, Tiamat a trecut printr-un şir de metamorfoze, de la black metal până la sound-ul astral deschis influenţelor. Albumul lor de debut, "Sumerian Cry", a primit fără îndoială un răspuns favorabil din partea criticii, iar al doilea disc, "The Astral Sleep", a demonstrat o creştere substanţială. Prin al treilea album, "Clouds", trupa a dezvăluit deja primele semne pentru ceea ce avea să urmeze. Succesul a fost previzibil: cu "Wildhoney", Tiamat a prezentat o adevărată capodoperă, care a ajuns rapid pe primul loc în topul vânzărilor casei de discuri Century Media.  

MITOLOGIE. Presa a fost entuziasmată de magnificele lor călătorii în sound-ul Pink Floyd şi a atestat că trupa a înregistrat o poveste clasică pe care am putea s-o clasificăm drept "iubire şi spaţiu atmosferice". Doi ani şi jumătate după aceea, următorul disc, "A Deeper Kind Of Slumber", a dezvăluit o formaţie mai puţin rigidă, dar mai inspirată, cu un sound şi mai întunecat, uşor de reperat şi pe "Skeleton Skeletron" sau "Judas Christ". De altfel, "Prey", cel mai recent album al trupei, trădează vasta cultură a solistului în ceea ce priveşte filozofia şi religiile. Cei care i-au urmărit creaţiile cunosc înclinaţia lui Johan Edlund către mitologie, însuşi numele trupei - Tiamat - desemnând-o pe zeiţa-dragon a apelor sărate, personaj central al mitului cosmogonic babilonian. Prin urmare, în toamnă, fanii vor avea ocazia să-i vadă pe suedezi pentru prima oară în România: Lars Johan Edlund Andersson (voce, chitară), Anders Iwers (bass), Lars Sköld (baterie) şi Thomas Petersson (chitară) vor susţine un show psihedelic în binecunoscutul stil Tiamat. Organizatorii sunt Metalfan, iar producătorii evenimentului - One Event & Cynyc's Masterplan. Biletele costă între 55 şi 65 de RON şi vor fi disponibile în jurul datei de 10 august. 

JOHAN EDLUND, UN GENIU MUZICAL CU MULTE CHIPURI. "De multe ori, liderul formaţiei Tiamat, Johan Edlund, a fost descris ca un cameleon, un geniu muzical cu multe chipuri - un om care nu-şi află niciodată odihna, condus mereu de noi schimbări, care ajung în faţa publicului său prin muzica pe care el o creează", spunea germanul Robert Müller. Aceasta este probabil cea mai bună caracterizare care i-a fost făcută vreodată chitaristului, solistului şi compozitorului amintit. El şi-a părăsit ţara natală, Suedia, şi a locuit aproape zece ani în Germania. În 2005, Edlund s-a mutat în Grecia, la Salonic. Care sunt pasiunile lui? Fotbal, artă modernă (în special pictură şi fotografie), pescuit la mare adâncime. În funcţie de ţara în care s-a stabilit, a schimbat locuinţe, iubite, preferinţe culinare. O singură mare iubire a rămas şi va rămâne pentru el întotdeauna aceeaşi şi întotdeauna pe primul loc: echipa suedeză de fotbal Hammarby IF!

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu