marți, 1 august 2006

Tiamat, pentru prima dată în România


Trupa suedeză va concerta, în premieră, în România, pe 23 septembrie, în Sala Agronomia din Bucureşti.  

Tiamat s-a format în Täby, în apropiere de Stockholm, în 1987. Dacă iniţial a abordat un sound "dur", death-metal-ul a lăsat locul, cu fiecare nou album apărut, unei muzicalităţi deosebite, atmosferice. După ce a înregistrat un demo în 1988 ("Crawling in Vomits"), urmat de primul album, "Sumerian Cry", formaţia a semnat un contract pentru şapte albume cu casa de discuri Century Media. Ieşirea din zona underground a impus şi schimbarea denumirii trupei, Treblinka, atât din motive obiective (peste Ocean exista o formaţie intitulată similar), cât şi subiective, mai precis evitarea unei asocieri între numele trupei şi cel al unui lagăr nazist de exterminare. S-a optat pentru Tiamat, după numele zeiţei-dragon din trupul căreia, potrivit mitului cosmogonic babilonian, au fost create cerurile şi pământul. Acesta e doar primul indiciu asupra preocupării liderului formaţiei, Johan Edlund, pentru zonele mai puţin explorate ale religiilor şi filosofiei. De altfel, dacă în plan muzical se simte influenţa Pink Floyd, textele aduc aminte de operele lui H.P. Lovecraft şi Aleister Crowley. 

Vis şi miere sălbatică. "Sumerian Cry" i-a adus în atenţia criticii europene de specialitate, dar "Astral Sleep" (1991) le-a confirmat poziţia în topuri, şi datorită începutului colaborării cu producătorul Waldemar Sorychta. Dacă pe "Clouds" (1992) începe să se simtă soundul atmosferic, următorul album, "Wildhoney" (1994), un succes de box-office, a însemnat deschiderea totală spre zonele puţin explorate. Totuşi, acest disc a fost şi cel care i-a adus lui Edlund (voce, chitară) renumele de "dictator": toţi vechii membri ai trupei au fost concediaţi! Chitaristul Thomas Petersson a revenit însă ulterior. "A Deeper Kind of Slumber" (1997) a fost un pas mai departe în materie de sunet, fiind folosite - în premieră în zona metal - instrumente precum theremin-ul. Tot în acel moment, actuala componenţă s-a definitivat, prin sosirea basistului Anders Iwers şi permanentizarea contractului bateristului Lars Sköld. 

"Church of Tiamat". "Arăţi ca un lider de sectă", i-a spus în glumă unul dintre producători lui Edlund. Aceste cuvinte au inspirat titlul piesei "Church of Tiamat", ce deschide următorul disc: "Skeleton Skeletron" (1999), dând totodată şi numele site-ului oficial al trupei. În 2002, pe piaţă a apărut "Judas Christ", titlu ales pentru a stârni controverse prin el însuşi. "Prey" (2003) se remarcă prin versuri pline de semnificaţii, la fel de greu de descifrat ca şi autorul lor. În primele luni ale lui 2006, formaţia a înregistrat DVD-ul "The Church of Tiamat", ce se doreşte o retrospectivă a carierei trupei cu nume de zeiţă.

Show-ul de la Bucureşti face parte dintr-o serie de concerte de promovare a acestui ultim produs discografic. Biletele se vor găsi pe piaţă după 10 august, dar pot fi comandate în avans pe site-ul oficial al evenimentului, tiamat.metalfan.ro.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu