joi, 17 august 2006

Concert - Johan Edlund aduce metalul la Bucureşti


Într-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate anul trecut la Budapesta, Johan Edlund le transmitea fanilor români că le va aduce metalul în curând. Şi s-a ţinut de cuvânt. La 23 septembrie, la Sala Agronomia, Tiamat va cânta pentru prima dată în România. 

Ceea ce n-a reuşit nici un organizator de spectacole cu pretenţii au reuşit cei de la Metalfan, care, deşi n-au împlinit decât doi ani de existenţă, au intrat binişor în breaslă. I-au adus anul acesta şi pe cei de la Lake of Tears, care au fost încântaţi atât de primirea care li s-a făcut, cât şi de publicul de pe plaiuri mioritice. De data aceasta, "metaliştii" împreună cu One Event & Cynyc's Masterplan aduc la Bucureşti pe Tiamat, una dintre cele mai de succes trupe suedeze de gothic metal. Alături de Type O Negative sau de Paradise Lost, formaţia a "garnisit" programul multor festivaluri de gen. Trupa cu nume de zeiţă babiloniană a fost în turneu în SUA alături de Black Sabbath şi de Motorhead. A avut săli pline în timpul turneelor în Europa, unde a fost cap de afiş. A făcut furori în Israel, Nightwish a cântat în deschiderea câtorva dintre spectacolele trupei, iar colegi de scenă le-au fost de multe ori Hypocrisy şi Pain, formaţiile lui Peter Tägtgren, dar şi Sirenia sau Theatre of Tragedy. "Nu contează cine cântă înaintea noastră sau după noi, totul e să cântăm bine şi să ne simţim bine", spune liderul formaţiei, Johan Edlund. Iar "fratele Satanfuck", pe numele său adevărat Anders Iwers, declara că la fiecare show încearcă să dea 200% din ce pot. 

ISTORIE. Tiamat i-a cucerit definitiv pe rockeri, inclusiv pe cei români, în 1994, când s-au situat în toate topurile de specialitate. "Vizionarul" Johan Edlund a fost declarat "Cel mai bun solist", "Wildhoney" - "Cel mai bun album", iar "The sleeping beauty" - "Cea mai bună piesă", şi asta nu numai în revistele de gen din Vest, ci şi în autohtonul Heavy Metal Magazine. Mulţi admiratori sunt nostalgici, fiindcă Tiamat a trecut din zona black metal la un sound atmosferic, dar Johan declară, de fiecare dată, că vremea amărăciunii pure s-a sfârşit şi că nu vrea să fie tipul de artist care creează doar o stare de tristeţe şi de melancolie. Discografia Tiamat cuprinde: "Sumerian Cry" - 1990, "The Astral Sleep" - 1991, "Clouds" - 1992, "Wildhoney" - 1994, "A Deeper Kind Of Slumber" - 1997, "Skeleton Skeletron" - 1999, "Judas Christ" - 2002, "Prey" - 2003, iar în 2006 a scos DVD-ul "Church Of Tiamat". Biletele s-au pus în vânzare la sediul Metalfan, din Bulevardul Naţiunile Unite nr. 8, bl. 104, sc. 5, et. 6, ap. 100. Vor fi 1.200 de bilete la preţul de 55 RON, iar după epuizarea acestora vor mai fi disponibile alte 800 la preţul de 65 RON. 

OAMENII ÎN NEGRU DIN BISERICA TIAMAT. Cine este, aşadar, "The king of dreams" (Regele viselor)? Johan Edlund, aka Reverend Hellie, ne-a declarat că e "un suedez drăguţ, foarte puţin complicat". Cu prima parte suntem de acord. În ceea ce priveşte partea artistică, însă, putem spune că este extrem de creativ şi că are o mulţime de idei ciudate. Are aceleaşi pasiuni ca şi basistul trupei: fotbal, pescuit la mare adâncime şi artă modernă. Anders Iwers îi este ca un frate: le plac aceleaşi feluri de mâncare, aceleaşi băuturi (pe care şi le încurcă între ei deseori în turnee). Deşi acesta din urmă pare mai cu picioarele pe pământ, comunicarea dintre ei este perfectă. Anders este tăticul unei adorabile fetiţe, Leia, în vârstă de 1 an, şi îşi împarte timpul între trupă, familie şi un magazin de muzică unde se ocupă de zona "metalelor". Lars Sköld, bateristul trupei, este pasionat de maşini, de tobe, evident, şi de noul lui studio din Stockholm. Iar chitaristul Thomas Petersson Wyreson este căsătorit cu Catherine (DJ de meserie) şi este "mândrul părinte a doi băieţi", Morgan şi Leopold, care vor să devină fotbalişti.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu