sâmbătă, 31 martie 2007

Thomas Karlsson - Eminenţa cenuşie din spatele trupei Therion


Scrie versurile trupei Therion. Cântă în Shadowseeds. A fondat ordinul Dragon Rouge. A studiat istoria religiilor şi a ideilor, runologie şi filosofie. Este cercetător şi scriitor suedez. Thomas Karlsson ne-a acordat, la Stockholm, un interviu în exclusivitate. 

Sunteţi principalul autor al versurilor Therion. Cum a început colaborarea cu trupa?
Eu şi Christofer Johnsson (liderul Therion) ne cunoaştem de când aveam 18 ani. Aveam interese comune şi asta ne-a apropiat: mitologia, religia, magia, filosofia. La primele două albume Therion, Christofer a scris el însuşi versurile. Dar şi-a dat seama că, dat fiind subiectul pe care îl aborda, şi anume mitologia, eu eram persoana cea mai indicată pentru a compune textele. Aşa se face că am colaborat la "Vovin", iar de la "Theli" încolo am fost singurul autor al versurilor Therion.

Potrivit lui Christofer, muzica e compusă întotdeauna înaintea textului. Vă cere o temă anume sau alegerea vă aparţine?
Deseori în discuţiile noastre subiectele vin oarecum de la sine, fiindcă avem aceleaşi subiecte de interes. Astfel, o temă care ne preocupă pe amândoi poate deveni sursă de inspiraţie pentru o piesă sau chiar pentru un disc întreg. De exemplu, ultimul album, "Gothic Kaballah", s-a născut din studiul nostru aprofundat al teoriilor lui Johannes Bureus, un ocultist suedez din secolul 17. Christofer a devenit şi el interesat de operele acestuia şi ne-am gândit că asta ar fi o temă interesantă pentru următoarea producţie Therion. Deseori se întâmplă astfel: eu vin cu o idee, sau Christofer vine cu o idee, pe care o discutăm împreună.

Aţi scris patru cărţi: "Uthark - Nightside of the Runes", "Astrala resor ut ur kroppen", "Kabbala, Kliffot och den Goetiska Magin" şi "Adulrunan och den Götiska Kabbalan". Volumele şi albumele apărute în acelaşi timp tratează teme similare. Se poate spune că albumele sunt o extensie a cărţilor?
Aş spune că atât albumele, cât şi cărţile sunt la rândul lor extensii ale temelor şi preocupărilor noastre din cadrul Dragon Rouge. De exemplu, "Secret of the Runes" şi, implicit, "Uthark - Nightside of the Runes" sunt rezultatul unui studiu intens de circa doi ani asupra runelor şi mitologiei scandinave.

Cărţile dvs. se adresează începătorilor sau avansaţilor?
Pot fi abordate şi de începători, dar nu sunt pentru omul de pe stradă. Trebuie ca cititorul să fie într-adevăr interesat de subiect. Totuşi, ultima apariţie, "Adulrunan…", se adresează deja celor avansaţi.

"Uthark" a fost tradusă în engleză, şi există câteva traduceri în germană. Vom avea şansa să vă citim şi în română?
Sper că în viitor acest lucru va fi posibil. Însă este nevoie să găsesc un traducător pe măsură. M-ar bucura extrem de mult să fiu tradus şi în română. De asemenea, sunt în tratative avansate pentru a-mi apărea unul sau două volume în spaniolă şi poloneză. Dar asta se va întâmpla probabil anul viitor.

Pe lângă colaborarea cu Therion, aveţi propria trupă. Shadowseeds a scos un album, după ceva vreme a realizat un concert tematic, apoi proiectul a "îngheţat". Îl veţi relua?
Da, este foarte probabil. Mai ales că prietenii mei cei mai buni sunt Christofer şi Tommie Eriksson, amândoi fiind şi fraţi în Dragon Rouge. Shadowseeds va scoate un album care va conţine probabil şi mai multe elemente oculte, va fi şi mai esoteric decât primul. Va fi ceva dark ambiental sau industrial. Dacă Therion se adresează unui public larg, trupa mea vizează o audienţă restrânsă.

Aţi fost la Bucureşti alături de Therion toamna trecută, când trupa a susţinut un concert caritabil. Ce impresie v-aţi făcut despre România?
Am stat doar două zile şi n-am reuşit să văd prea multe. N-am putut însă rata Casa Poporului, ridicată în timpul lui Ceauşescu, şi am vizitat câteva biserici. Aş vrea să revin în România. Ca romantic, evident că Transilvania va fi unul dintre obiective.

Aţi studiat istoria religiilor. Unde aţi plasa opera lui Eliade şi a discipolului său, Culianu?
Academicianul român Eliade este una dintre cele mai importante surse de inspiraţie pentru mine. În ceea ce-l priveşte pe Culianu, am citit excelenta sa carte "Eros şi magie în Renaştere. 1484" şi mi se pare de asemenea un autor foarte bun.

Ce alţi scriitori, ocultişti, filosofi etc. v-au inspirat?
Ar fi o listă foarte lungă. Din perioada modernă nu-l pot omite pe Kenneth Grant, iar dintre cei din vechime i-aş aminti pe Agrippa, John Dee, filosofii din perioada romantică. De asemenea Novalis, care era numit un idealist al magiei şi care combina filosofia platoniciană cu magia.

Într-o lume plină de materialism şi dominată de maşini, mai este loc pentru G.O.T.A.?
Aş spune că acum, mai mult ca oricând, e şi loc, şi nevoie. Din secolul 17 încoace omul a devenit din ce în ce mai dependent de maşini şi de curând şi de computere. Omul a pierdut legătura cu acele forţe care-l fac să fie spiritual şi impredictibil aşa cum maşina nu va fi niciodată. GOTA e o cale de întoarcere la apariţia acelui haos care l-a făcut pe om mai viu şi mai puternic, mai capabil să-şi controleze propria viaţă.

Christofer afirma că Aleister Crowley a revoluţionat ocultismul la începutul secolului 20, dar influenţa sa a scăzut considerabil. Împărtăşiţi această opinie?
Da, Crowley a făcut într-adevăr o astfel de revoluţie şi continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru mine şi pentru Dragon Rouge. Totuşi, este doar una dintre aceste surse şi nu cea mai importantă. Mai mult, a făcut şi multe lucruri numai pentru a ieşi în evidenţă. La fel ca şi LaVey, dar într-un mod mult mai intelectual decât acesta.

Bureus - profesor si consilier al regelui Gustav II Adolf - se considera un urmas al filosofilor din vechime: Hermes Trismegistos, Orfeu, Pitagora sau Platon. Mai are influenta astazi? Exista un continuator al sau?
Bureus a fost pe nedrept uitat vreme de 400 de ani. E vremea ca azi să-l redescoperim. Cartea mea, "Adulrunan", ca şi ultimul album Therion au ca sursă teoriile sale. El a fost un om născut într-o epocă nepotrivită. Nu atât sistemul pe care l-a creat, cât atitudinea lui s-ar potrivi mai bine vremurilor de astăzi. El a combinat diverse tradiţii: cabala, magia Renaşterii, ermetismul, tradiţia runelor, mitologia nordică. Astăzi avem posibilitatea de a compara tradiţii separate de distanţe mari în timp şi spaţiu (yoga tantrică, filosofia greacă, esoterică, ideea de "Chi" a chinezilor) şi putem înţelege că sursa tradiţiei mistice a rămas aceeaşi.

Conform profeţiei lui Paracelsus, un leu din nord se va ridica, iar Bureus se considera întruchiparea acestuia. Va fi leul nordului un profet în mijlocul lumii oarbe?
Se poate spune că da, însă leul nordului este doar un simbol, un instrument de lucru, nu o persoană în sine. E drept, însă, că au fost şi persoane care s-au considerat întruparea unor simboluri.

Aţi pus bazele Dragon Rouge. De ce acest ordin şi ce aduce el nou faţă de altele?
Nu ne pretindem singura cale. Suntem mai degrabă aidoma şcolilor de arte marţiale din Orient, în sensul că încercăm să fim cei mai buni, cea mai bună cale pentru un adept pentru a se dezvolta spiritual. Ne concentrăm atenţia pe îndelung uitata tradiţie nocturnă. În ultimele două milenii ideologiile s-au focalizat pe "zona luminii", sub influenţa simbolismului platonician, dar şi sub cea a iudeo-creştinismului. Însă în tradiţiile şamanice, dimpotrivă, zona întunecată era cea mai importantă parte a universului care trebuia explorat, iar iniţierile însele aveau loc în întuneric. Dragon Rouge încearcă să învie atitudinea vechilor şamani şi s-o adapteze tradiţiei esoterice occidentale, explorând zone ca lumile demonice din cabala, simbolismul infernului ş.a. Suntem interesaţi în mare parte de zona nocturnă în scopul iniţierii.

Există condiţii pentru ca cineva să fie iniţiat?
Depinde de la caz la caz. Trebuie ca persoana să ne contacteze şi să ne ofere date despre ea. Dat fiind obiectul activităţii noastre, evităm să-i acceptăm ca membri pe cei care nu pot colabora cu ceilalţi şi evident pe cei cu probleme psihologice.

Şi cei mai buni fac greşeli. Vi s-a întâmplat vreodată?
Greşelile sunt inevitabile. Le facem tot timpul. Eu însumi am făcut o grămadă. De exemplu, când lucrez cu forţe precum Kundalini, poate fi extrem de periculos. Dacă nu canalizezi forţa spre un scop potrivit, în loc să te ridice, te aruncă la pământ. Dar, folosite corect, aceste explozii de energie te pot ajuta să le controlezi.

În mitologii depărtate în timp şi spaţiu găsim elemente similare, precum Ymer la nordici şi omologul său babilonian Kingu. Cum se explică?
În opera sa, Eliade a insistat asupra acestui subiect. Cred că explicaţia are de-a face cu ideea de-a fi uman, de-a trăi pe această planetă. Experienţele celor care au consemnat aceste mituri au fost ele însele similare. În Dragon Rouge considerăm asta un limbaj universal, care nu este legat de un loc sau de un timp anume, ci de specia umană ca atare. Însuşi numele ordinului nostru este cel al unui simbol recurent şi universal. Etimologic, cuvintele desemnând "a colora în roşu" şi "putere" au o rădăcină comună. E o parte a tradiţiei indo-europene.

Numărul 11 are valoare simbolică atât la Crowley, cât şi pentru Therion. Pentru primul, 11 este echivalent, simbolic, cu litera "k", în timp ce Therion foloseşte steaua cu 11 colţuri. Există similitudini din acest punct de vedere?
E greu de spus dacă e doar o coincidenţă sau există o legătură. Unele sensuri sunt create de mintea umană, altele sunt preexistente. E interesantă această similitudine, indiferent dacă ea vine din interiorul sau din exteriorul nostru. Am ales să nu folosim termenul "magick", deşi litera "k" ar fi avut o justificare, pentru că noi folosim atât numărul 11, cât şi noţiunea de Kliffot. Dacă am fi împrumutat termenul englezesc, am fi fost asociaţi cu Thelema, or, nu este aşa. Astfel că am optat pentru grafia tradiţională suedeză, "magie".

Ca şi Carlos Castaneda, folosiţi termenul "aliat".
Da, am luat cuvântul de la Castaneda, dar ideea de aliat apare în lumea magiei în numeroase culturi. Aşa că a fost normal să-l folosesc şi eu.

Atât în iniţierea prin care a trecut Castaneda, cât şi în şamanism, substanţele psihotrope erau prezente. Pot fi aceste substanţe un aliat?
În sens cultural, există un suport al tradiţiei pentru folosirea lor, iar sub o supraveghere strictă pot fi obţinute rezultate notabile cu ajutorul lor. În Europa nu putem însă vorbi de o asemenea tradiţie: nu sunt folosite în iniţiere, mai ales că e o linie subţire între folosirea lor în scop iniţiatic şi utilizarea lor pur şi simplu. Am întâlnit persoane care foloseau religia drept pretext pentru a le folosi. În India şi America de Sud, pot ajuta la obţinerea unor rezultate importante.

În lumea creştină, moartea e văzută ca un sfârşit inevitabil. Câtă vreme tradiţia nordică nu vede timpul în mod linear, poate fi moartea doar un început?
În Dragon Rouge, da. Eu personal sunt de părere că e nu e vorba de cicluri în sens de cerc, ci mai degrabă în sens de spirală. Totuşi, omul ar trebui să trăiască din plin, ca şi cum moartea ar veni să pună punct vieţii. Oamenii ar trebui să valorifice cât pot de mult fiecare moment al vieţii lor. Viaţa trebuie trăită gândindu-te că ai putea muri în momentul următor, dar văzută şi în contextul larg al filosofiei. Acum şi aici nu sunt singurul timp şi singurul loc care există.

Termenul "întuneric" pe care îl folosiţi poate avea conotaţii negative pentru cititorul neavizat…
În Dragon Rouge, întunericul nu este văzut în sensul de "malefic", "demonic". "Întuneric", pentru noi, are sensul de "haos", similar celui dat de Eliade "zonei de dincolo de graniţă", ca opus noţiunii de "centru". Haosul e plin de potenţial comparativ cu viaţa pe care noi o cunoaştem. Haosul şi întunericul sunt forţe ale distrugerii, dar poartă în ele şi germenii creaţiei, pe cei ai eliberării. În urma iniţierii, cineva poate învăţa să folosească aceste forţe pentru a se elibera, poate deveni asemenea zeilor.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu