marți, 1 mai 2007

Gothic / Anders Iwers ar vrea să revină în România


Colegii din Tiamat îi spun "chipeşul nostru basist”. După un superconcert din Suedia în care a dat totul (inclusiv tricoul de pe el), Anders Iwers ne-a acordat un interviu la after-partyul care a avut loc în Clubul Rocks din Stockholm.

Tiamat pregăteşte un nou album. În ce stadiu sunteţi? 
Anders Iwers: Încă lucrăm. Am înregistrat câteva piese şi suntem în negocieri avansate cu o casă de discuri. În ceea ce priveşte structura, în principiu ne-am gândit la 13 piese.

Va fi un album conceptual?
Urăsc termenul "conceptual”, dar piesele cu siguranţă vor avea un numitor comun. Dacă în cazul "Prey” cântecele au un fir călăuzitor, melodiile de pe viitorul album ar putea fi incluse într-o ramă. Dar cu siguranţă nu va fi un album care să spună o poveste. Aşadar, va fi oarecum opusul "Prey” din acest punct de vedere.

"Familia” Tiamat colaborează şi la proiectul Lucyfire: Johan Edlund semnează muzica şi versurile, Lars Skold este producătorul, tu ce rol vei avea?
Aşa cum ai spus, Lucyfire nu este o trupă în adevăratul sens al cuvântului, deci nu va avea membri permanenţi. Dar dacă vor fi concerte live, voi prelua chitara, aşa cum va face şi Thomas Wyreson.

De-a lungul timpului ai abordat ambele instrumente. Ce le atrage mai mult pe fete: bassul sau chitara?
O să-ţi răspund tot cu întrebări: ce instrument dai mai tare când asculţi un CD? Când dansezi, ce te aprinde mai tare? Ce te face să-ţi simţi pulsul mai ridicat? La ce instrument cânt eu? La ce instrument cântă fratele meu? Deci vezi? Bass-ul atrage mai mult. E un instrument sexy!

Există dispute aprinse când vine vorba despre încadrarea muzicii voastre: unii spun că e metal, alţii gothic, alţii doom.
Aş spune că… da! E gluma mea preferată. Nu-mi plac încadrările şi etichetele. Aşa că fiecare poate crede ce vrea. Eu n-aş eticheta trupa.

Aţi fost în România. Cum v-aţi simţit?
Asta apare într-un mare ziar? (râde) Romania rocks! It’s f**king great! Dacă ne referim doar la concert, ne-a plăcut foarte mult. Publicul a fost super, la cote maxime. Ne-a depăşit aşteptările şi ne-am întoarce oricând. Am rămas însă cu regretul că nu am vizitat prea multe. Mi-ar plăcea să vin în Romania ca turist, dar nu prea am timp de vacanţe. Programul meu e destul de încărcat: full time band, full time job, full time daddy... (Anders are o fetiţă, Leia Elora, în vârstă de doi ani).

Dacă Church of Tiamat ar fi o religie, care ar fi aceea?
Cu siguranţă nu ar fi o religie în sensul celor deja existente, ci un amestec de idei. Şi în politică, la partide găseşti părţi bune, dar şi o grămadă de părţi negative. La fel e şi în cazul religiilor. Dacă luăm ideea de iubire frăţească, de respect pentru aproape, atunci e bine. Şi islamul are părţi bune, şi creştinismul, şi mai ales budismul. Dar ca întreg, nici una nu cred că mi s-ar potrivi. Aş lua ideile bune de la fiecare religie, le-aş pune într-un creuzet şi le-aş distila. Dacă Church of Tiamat ar fi o religie, astfel s-ar obţine baza: luând ce-i mai bun de peste tot. Religia în sine nu are nimic rău, dar a dat naştere multor dispute. Chiar şi în ziua de azi se moare din motive religioase, şi asta îmi repugnă cel mai mult. O idee simplă ar fi o regulă de bun simţ: nu lăsa pe altul să-ţi spună ce să gândeşti.

Cânţi în Tiamat, iar fratele tău cântă în In Flames. Unii spun "Anders, fratele lui Peter”, alţii "Peter, fratele lui Anders”. Cine este adevărata vedetă a familiei Iwers?
O să-ţi spun o poveste. Nu demult era un tip, cu trei ani mai mic decât mine, care îmi acorda bass-ul, mi-l ducea de colo-colo, într-un cuvânt făcea treburile de rutină. Acea persoană era fratele meu. Dacă îl întrebi pe el, îţi va spune aceeaşi poveste, numai că va inversa personajele! De fapt, adevăratul star al familiei este mama noastră. 

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu