duminică, 24 februarie 2008

S-a rupt Therion!


Prietenia n-a murit, dar trupa s-a scindat. "Avem de făcut un anunţ care vă va şoca pe mulţi. Am avut o discuţie din care a rezultat că avem viziuni diferite în privinţa viitorului nostru. Aşadar, e mai bine pentru trupă, pentru noi şi pentru fani să mergem pe căi separate", au anunţat cei patru membri permanenţi ai trupei Therion. 

Aşadar, Christopher Johnsson va continua sub titulatura Therion, în timp ce fraţii Niemann ­ - chitaristul Kristian şi basistul Johan ­-, precum şi bateristul Petter Karlsson vor pleca pe propriile drumuri muzicale. "Prietenia noastră nu a murit, iar proiectele deja demarate (cum ar fi editarea materialelor pentru DVD-urile viitoare) le vom finaliza împreună. Salutări tuturor şi mulţumim pentru susţinerea pe care aţi oferit-o trupei în tot timpul cât am fost în această formulă", au spus cei patru. Anunţul a căzut ca un trăsnet pe pagina oficială a formaţiei. Evident, toată lumea se întreabă ce va fi cu Therion în continuare.

CLARIFICĂRI. Anticipând lamentările fanilor, Christopher a ţinut să facă şi câteva precizări, pe care le-a numit chiar aşa: gânduri şi clarificări ale evenimentelor recente. "Pentru mulţi poate părea greu de înţeles cum de s-a întâmplat aşa ceva. Dacă m-aţi fi întrebat acum un an, aş fi zis că e formula care va rezista mulţi ani de acum înainte, poate chiar pentru totdeauna. Dar viaţa se schimbă, iar persoanele, de asemenea, inclusiv eu însumi. Şi, ce e cel mai important, chiar şi viaţa trupei se schimbă." Artistul mai spune că fanii nu văd decât produsul final al muncii lor: prestaţia live sau sound-ul albumelor, dar nu au de unde şti CUM fac muzicienii ceea ce fac. "În multe trupe membrii discută asupra sound-ului, dar cred că una dintre cele mai importante teme în Therion este CUM facem când vine vorba despre înregistrări şi turnee. Pentru noi, asta e mai important chiar şi decât cum va suna viitorul album." De asemenea, Johnsson a ţinut să clarifice un lucru pentru a evita viitoarele speculaţii: nimeni nu a fost concediat din trupă! A observat însă că viziunile lor evoluează în direcţii diferite.

MOTIVAŢIE. "Cel mai rău lucru care se putea întâmpla în viaţa Therion ar fi fost să-şi piardă dinamismul şi să devină o simplă «obligaţie de serviciu» pentru cei implicaţi, aşa că le-am cerut deschis tuturor să se gândească asupra viitorului lor alături de Therion din 2009 încolo. În urma unei întâlniri a rezultat că n-ar fi corect faţă de ei, de mine şi de fani să se implice într-un nou album şi un nou turneu mondial. Therion nu este un simplu proiect. Ca atare, am estimat că înregistrările ar dura un an, iar turneul, ­ încă unul. Aşadar, am vrut ca oamenii să fie 100% motivaţi şi să n-o facă doar pentru a mai câştiga un ban, în loc să-şi urmeze chemarea muzicală." Christopher a mai spus că se bucură că a luat această decizie acum, "când flacăra încă nu a apucat să se stingă".

PE DRUMURI SEPARATE. Cât despre viitorul Therion, liderul spune că nu trebuie să ne facem griji: Therion a fost mereu "un organism viu", nu doar o simplă trupă. "Cu toţii sunteţi ataşaţi de Therion din diferite etape şi veţi avea mereu nostalgia unei anume componenţe a trupei, unui anume album sau turneu etc. Şi e firesc să fie aşa. Întotdeauna filosofia mea în privinţa membrilor trupei a fost că «toţi sunt extrem de importanţi, dar nimeni nu e de neînlocuit»". Chiar dacă Johnsson admite că "nu-i uşor să înlocuieşti trei muzicieni incredibil de talentaţi, şi pe toţi trei o dată", ca acum, "cel puţin până la festivalul din septembrie aceasta nu e o problemă, fiţi liniştiţi". Christopher recunoaşte că va fi greu fără fraţii Niemann, care erau de opt ani în trupă, şi cu siguranţă îi vor lipsi toţi cei trei foşti colegi. "Le voi urmări însă cariera cu interes, mai ales că toţi au stiluri interesante ­ noul album al trupei Demonoid (proiectul fraţilor Niemann, ­ n.r.) cu siguranţă va sparge topurile. Johan sigur mă va uimi cu ce va compune. Iar Petter va fi ocupat cu proiectele sale în zona progressive metal."

SHOW UNIC. "Am văzut multe reacţii de genul «de-acum n-o să-i mai văd live». Asta e însă situaţia la Therion: nu trebuie să iei nimic de-a gata. Dacă chiar vrei să vezi ce are de oferit Therion, vino la concert sau vei pierde această şansă. E drept, uneori puteţi cumpăra DVD-ul înregistrat în timpul turneului, dar nu e acelaşi lucru. Therion live e precum o floare: o poţi privi şi îi poţi simţi parfumul numai fiind ACOLO. Un album nu poate decât să-ţi dea o impresie, dar nu-ţi poate oferi pe deplin această senzaţie. Therion este o trupă ce trebuie redescoperită o dată cu fiecare turneu, la fel cum fiecare album e o schimbare de percepţie asupra a ce este (şi a ce nu este) Therion", a concluzionat Christopher Johnsson.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu