Conceptul Kruna se doreşte o extensie a Dark Bombastic Evening. Festivalul organizat de DonisArt se va desfăşura doar o dată pe an, dar este completat de o serie de evenimente reunite sub titulatura „Kruna, the music bible". Prima dintre acestea, Marta, a avut loc la Braşov, în Centrul Cultural Reduta, în ultimul weekend al lunii martie. Următoarele două, Pratar şi Neios, sunt programate pe 5 mai, respectiv 8 decembrie.
Ca o avanpremieră la festivalul Dark Bombastic Evening, ajuns la a patra ediţie, care va avea loc pe 17 şi 18 august la Alba Iulia, organizatorii au oferit publicului român un show în care au reunit trei trupe aparţinând unor stiluri diferite. Deşi genurile abordate sunt considerate a fi de nişă, concertele au stârnit interesul publicului, iar sala a fost plină.
În timp ce grecii de la Dirty Granny Tales au revenit pentru a treia oară în România, Slumber s-a reunit pentru o ultimă reprezentaţie sub această titulatură. Muzicienii suedezi au prezentat la Braşov şi noua abordare muzicală, trupa AtomA susţinându-şi primul concert din carieră. Albumul grupului condus de Ehsan Kalantarpour va fi lansat în curând, la casa de discuri Napalm Records.
După ce, la precedentele reprezentaţii, au prezentat „Jealous", ultima parte a trilogiei a cărei protagonistă este marioneta Didi, grecii au venit la Braşov cu un nou spectacol, intitulat „Rejection". Scenariul este inspirat de povestea criminalului Edward Theodore „Ed" Gein, ale cărui acte macabre au îngrozit America anilor 1950.
Departe de a fi o relatare a evenimentelor, show-ul Dirty Granny Tales a transpus povestea în planul fantastic. Grecii au accentuat o latură mai puţin exploatată a subiectului: dependenţa lui Gein de mama sa, Augusta, şi implicaţiile psihologice ale acestui fapt.
Pe parcursul a 14 scene, reprezentate de tot atâtea piese, muzicienii au prezentat un spectacol complex, care a inclus muzică, dans, animaţie şi teatru de marionete. Vocea lui Stavros, care acoperă o gamă largă de tonalităţi, dar şi sonorităţile întunecate ale cântecelor lor, au fost apreciate de spectatori, unii deja cuceriţi de evoluţiile anterioare, alţii descoperindu-i abia atunci. Publicul i-a aplaudat în picioare, iar artiştii au revenit cu încă două piese, în cadrul bisului prezentând două dintre melodiile de pe albumul anterior.
Cea de-a doua parte a evenimentului a reprezentat un capăt de drum, dar şi un nou început: muzicienii suedezi au interpretat, pentru o ultimă oară, albumul „Fallout", sub titulatura Slumber, şi au continuat sub noua denumire, cea de AtomA. Artiştii au susţinut la Braşov primul show din cariera noului grup, anticipând lansarea CD-ului „Skylight".
Jumătatea amatoare de melodic doom death metal a sălii s-a delectat cu piese precum „Rapture", „Conflict", „Where Nothing Was Left", „Fallout", „Distress", „Dreamscape", „A Wonderer's Star". După o scurtă pauză, în care instrumentele au fost rearanjate pe scenă, suedezii au schimbat stilul, abordând sonorităţi experimental metal rock. Muzicienii au invitat publicul într-o călătorie atmosferică prin Univers, ghid fiind Ehsan Kalantarpour (voce, clape). Dintre cele zece piese ale albumului „Skylight", ce va fi lansat curând, au lipsit doar două. În setlistul oferit în Braşov au figurat „Cloud Nine", „Rainmen", „Highway", „Resonance", „Hole In The Sky", „Skylight", „Bermuda Riviera" şi „Atoma".
La final, artiştii şi publicul s-au reunit la un afterparty desfăşurat în sala Arcadia a Centrului Cultural Reduta, schimbând impresii până târziu în noapte. Organizatorii promit noi surprize în cadrul serilor speciale Kruna Pratar şi Neios, pentru 5 mai fiind deja anunţat un alt concert de excepţie, avându-i ca protagonişti pe norvegienii de la Arcturus, o trupă cu peste două decenii de activitate. În 8 decembrie, la Braşov vor evolua formaţiile Cecilia Eyes (Belgia, instrumental post-rock), Every Silver Lining Has a Cloud (Franţa, romantic post-rock), Rome (Luxemburg, melodramatic neofolk) şi Syven (Finlanda, shamanic ambient waves).
Pentru Kruna Pratar, se pot face rezervări online, trimiţând o cerere de rezervare pe adresa krunafest@gmail.com. Biletele, în valoare de 100 lei, se vor achita în seara spectacolului, însă vor putea fi achiziţionate şi la eveniment, în limita locurilor care vor rămâne disponibile.
Paul Iancu (Adevărul)
miercuri, 4 aprilie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu