joi, 16 iunie 2005

Mustaine, impresionat de românce


Şase mii de rockeri veniţi din toată ţara, dornici să vadă de-aproape trupa Megadeth, au luat cu asalt miercuri seară Arenele Romane. Şi au ascultat heavy metal la 18.000 W, până după miezul nopţii.

Artiştii au venit direct de la Belgrad şi au ajuns în Bucureşti la ora 18:00. Lăzile cu instrumente au fost aşezate în şir indian şi montate într-o singură oră. Din cele 14 trupe româneşti care au dorit să cânte în deschidere au fost selectate doar două, Avatar şi Implant pentru Refuz. Însă formaţiile amintite n-au prea convins. După reacţia publicului, ar fi fost mai bine să se schimbe ordinea, căci Avatar a avut mai mare "priză". Membrii Implantului şi-au aruncat tricourile în public, iar spectatorii le-au aruncat înapoi pe scenă. Australienii de la Dungeon, care cântă de obicei în deschidere la Megadeth şi care au venit în România la insistenţele lui Dave Mustaine, au pregătit intrarea în scenă a headlinerilor.

ECHIPAŢI. În jurul orei 23:00, Dave Mustaine (voce, chitară), Glen Drover (chitară), James MacDonough (bass) şi Shawn Drover (tobe) şi-au făcut apariţia. "Ce loc frumos în care să cânţi! Ce prieteni frumoşi!", au fost primele cuvinte ale lui Dave Mustaine. Deşi tot echipamentul de sunet, în afară de boxe, a fost adus de Megadeth cu camionul de turneu, metaliştii au avut probleme cu acustica. La prima piesă, vocea lui Mustaine abia se auzea. După câteva piese a urmat o scurtă pauză pentru rezolvarea incidentului tehnic. "Avem o mică problemă cu sunetul. N-am terminat încă", i-a liniştit liderul trupei pe rockerii care abia aşteptau noi acorduri. Au urmat apoi "In My Darkest Hour", "Angry Again", "Skin of My Teeth", "She-Wolf", "Peace Sells", "A Tout Le Monde" (cântată în duet cu publicul), "Trust", "Sweating Bullets" si "Symphony of Destruction". Nu au lipsit nici piesele de pe ultimul album, "The System Has Failed", cu care Megadeth a pornit în turneu pentru a cuceri Europa.

SCHIMBARE. Deşi a văzut România doar în drumul spre Arenele Romane, Mustaine a avut totuşi timp să observe că "sunt multe femei frumoase aici". La finalul a două ore de metal greu, în jurul orei 01:00 publicul nu voia să plece acasă. După o "şedinţă" de cinci minute cu ceilalţi membri, Mustaine a spus: "Îmi pare rău, dar Glen nu mai vrea să cânte la chitară şi nici Shawn nu mai vrea să bată în tobe. Aşa că... schimbăm!". Într-o nebunie generală, chitaristul a luat locul toboşarului, iar toboşarul a dovedit că e maestru şi la chitară. Megadeth a încheiat maratonul heavy metal de peste patru ore cu "Paranoid" (Black Sabbath), melodie pe care n-au mai cântat-o în alte ţări. După ce a plecat şi ultimul spectator, Dave a coborât în Arenă şi s-a fotografiat alături de un munte de sticle goale. Artiştii au părăsit România la ora trei noaptea şi au plecat spre Atena cu cele trei camioane de turneu. 

DAVE S-A ŢINUT DE GLUME. Într-una dintre pauze, Mustaine a spus că s-a dus la doctor, fiindcă îl durea mâna. Iar acesta i-a zis că nu va mai putea cânta niciodată la chitară. "Aşa că l-am omorât", a glumit Dave. Apoi a adus vorba despre Michael Jackson: "Se spune că tipul ăsta este nevinovat. Voi ce credeţi?" "E vinovat!!!" a venit răspunsul. "Şi eu cred la fel. E o altă situaţie în care sistemul american dă greş", a adăugat liderul Megadeth, introducând piesele de pe "The System Has Failed". 

PRIMIRE. Putem spune în sfârşit că am văzut un spectacol la care să nu mai folosim sintagma "organizare mioritică". Fundaţia Culturală Phoenix - reprezentată de Paul Nancă şi Mircea Nancă - nu s-a chinuit degeaba. Dave Mustaine a fost foarte impresionat de primirea făcută la Bucureşti. Pentru că organizatorii au ştiut cu cine să colaboreze. Rockerii, veniţi din Timişoara (prin Bestial Records) şi din Cluj (prin ProMusicProd & Maximum Rock Magazin), plus publicaţiile online Metalfan şi Metalhead, care i-au informat pe rockeri despre concert, au încercat să aducă spectacolul cât mai aproape de cele care se fac afară.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu