luni, 6 iunie 2005

Therion - 18 ani, la Bucureşti


Fundatia Aquarius n-a învăţat din greşelile anterioare. Naiba a mai văzut rockeri să stea pe scaune la concert! Cei care i-au adus şi pe Nightwish la Bucureşti s-au încăpăţânat să-i invite şi pe Therion tot la Sala Palatului. Singurul lucru rău de la Nightwish care nu s-a mai repetat a fost anunţul organizatorilor: "Tova'ăşi, staţi liniştiţi pe locurile voastre!".   

ODISEE SCANDINAVĂ. Acustica sălii şi vocea puternică a lui Mats Leven au făcut aproape inutile boxele! Dacă ar fi căzut curentul, Therion ar fi putut susţine show-ul, având puterea de a acoperi inclusiv uralele fanilor. Mats s-a alăturat formaţiei puţin înainte de înregistrarea celor două albume (Lemuria/Sirius B) şi are contract inclusiv pentru acest turneu. Concertul a început cu 13 minute întârziere, dar numărul fatidic a fost de bun augur. Rockerii au lăsat baltă meciul cu Olanda, întrebând doar la final: "Cât e scorul?". Coborâtă parcă din "Inelul nibelungilor", soprana Karin Fjellander a arătat că în zona nordică mai toţi au rockul în sânge. Ea a fost secondată cu succes de celelalte două "prinţese nordice", Maria Marlov şi Suvi Virtanen, cele trei justificându-şi pe deplin prezenţa alături de o trupă "dură" ca Therion. Până şi cei doi baritoni, Jari-Petri Henio şi Risto Hamalainen, au făcut binecunoscutul semn "clovenhoof", obişnuit la marea majoritate a concertelor metalice. Iar Christofer Johnsson, supranumit "Stravinski al metalului", a zguduit pur şi simplu Sala Palatului. Timp de peste două ore, rockerii au cântat în picioare piese precum "Blood of Kingu", "Son of the Sun", "Crowning of Atlantis", "Wild Hunt", "In Remembrance", "Rise of Sodom And Gomorrah", "Asgard" şi "Cults of the Shaddow". Spectacolul s-a încheiat cu "imnul" trupei, căci un megashow nu putea să se termine decât cu un "Mega Therion". Pentru bis au păstrat două cover-uri: "Black Funeral" şi "Iron Fist". Cea de-a 18-a aniversare Therion a coincis cu prima vizită în România, iar solistul şi-a dres vocea, chiar pe scenă, cu bere românească, reuşind să-i citească numele de pe etichetă. 

FOAME DE ROCK. Încercările lui Christofer de a dialoga cu majoritatea spectatorilor au fost zadarnice, limba engleză fiind pentru mulţi o necunoscută, la fel ca şi majoritatea melodiilor. Fanii ovaţionau orice. Când au fost întrebaţi dacă au cumpărat ultimele două albume Therion, spectatorii au răspuns cu entuziasm: "Yeeeees"! "Şi care vă place?" - "Yeeeees"!!! Până şi la întrebarea "Sunteti obosiţi?" s-a răspuns tot cu "Yeees"!

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu