miercuri, 30 august 2006

Uriah Heep - Deplasare cu peripetii


Legendarul grup rock Uriah Heep a concertat la 26 august în încheierea Zilelor Aradului. Fundaţia Phoenix, care l-a adus în România, intenţionează să organizeze un spectacol şi la Bucureşti, în noiembrie. 

Britanicii au fost încântaţi de cazare şi masă şi, lucru mai rar întâlnit, de sonorizarea asigurată de "Sincron Music". La capitolul gastronomie, au apreciat în mod special micii, frigăruile, salata de vinete şi brânza, dar mai ales o palincă veche de 25 de ani şi un vin adevărat, care i-au făcut să uite de Jack Daniel's, Remy Martin şi vinurile franţuzeşti cerute prin contract. Vârsta sau bunul-simţ britanic i-au determinat să cântărească doar din priviri şi din vorbe frumuseţile feminine locale. Aradul li s-a părut patriarhal şi... teutonic! Iar ştrandul... pitoresc. Dacă organizatorii şi colaboratorii tehnici şi-au făcut treaba ca la carte, deplasarea grupului s-a lăsat cu peripeţii. Sosiţi cu avionul de la Londra, membrii trupei urmau să fie preluaţi de la aeroportul din Budapesta şi aduşi la Arad cu un autocar de lux. Dar, din cauza tradiţionalei cozi de la Vama Nădlac, era cât pe ce ca maşina să nu ajungă la timp la aeroport şi oaspeţii să stea să-şi păzească cele peste 400 de kilograme de bagaje. Din fericire, gazdele au ajuns "la mustaţă", deoarece şi avionul a aterizat cu întârziere, aşa că s-au nimerit fix pe fix.  

AVENTURI. Plecarea, însă, n-a mai fost aşa de uşoară. Dacă peste vamă s-a trecut rapid şi fără nici un fel de probleme, de data aceasta pe la Turnu, autocarul i-a lăsat pe interpreţi în drum din cauza unor probleme tehnice. Remedierea a durat peste cinci ore, iar britanicii n-au mai putut ajunge în timp util la aeroport şi au pierdut avionul. Problema era şi mai gravă: cum să găseşti 11 camere libere într-un hotel din Budapesta în weekend chiar în seara respectivă? Şi, mai ales, cum să faci rost de bilete de avion chiar în ziua zborului? Ei bine, cu sprijinul prietenilor şi al unor profesionişti de la o agenţie, Paul Nancă a reuşit imposibilul. Mick Box şi colegii lui au reuşit să ajungă cu bine la destinaţie şi, în ciuda acestor amintiri palpitante, abia aşteaptă să revină în România. Căci Fundaţia Phoenix are de gând să-i aducă şi la Bucureşti, cel mai probabil în noiembrie.

MULŢUMIRI PRIN SMS. "Am ajuns în Londra. Mulţumiri amândurora pentru tot ajutorul. Apreciem foarte mult ce-aţi făcut. Vă voi trimite un e-mail cu detalii când mă întorc la birou. Salutări!" (Mick Box, Uriah Heep)

SHOW MAGNIFIC. Imediat ce-au aterizat pe Heathrow, Mick a trimis un SMS cu mulţumiri pentru Paul şi Mircea Nancă. Să sperăm că "Lady In Black" se va auzi şi la Bucureşti, căci concertul de la Arad a avut un succes imens. Contabilitatea municipală a înregistrat 8.700 de bilete, dar se pare că la spectacol au fost în total aproximativ 15.000 de spectatori. După magnificul show, printre cei care s-au înghesuit la autografe s-a numărat şi viceprimarul Aradului, îmbrăcat într-un tricou cu Uriah Heep. Se pare că edilul este mare fan, căci tricoul părea destul de purtat!

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

joi, 17 august 2006

Concert - Johan Edlund aduce metalul la Bucureşti


Într-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate anul trecut la Budapesta, Johan Edlund le transmitea fanilor români că le va aduce metalul în curând. Şi s-a ţinut de cuvânt. La 23 septembrie, la Sala Agronomia, Tiamat va cânta pentru prima dată în România. 

Ceea ce n-a reuşit nici un organizator de spectacole cu pretenţii au reuşit cei de la Metalfan, care, deşi n-au împlinit decât doi ani de existenţă, au intrat binişor în breaslă. I-au adus anul acesta şi pe cei de la Lake of Tears, care au fost încântaţi atât de primirea care li s-a făcut, cât şi de publicul de pe plaiuri mioritice. De data aceasta, "metaliştii" împreună cu One Event & Cynyc's Masterplan aduc la Bucureşti pe Tiamat, una dintre cele mai de succes trupe suedeze de gothic metal. Alături de Type O Negative sau de Paradise Lost, formaţia a "garnisit" programul multor festivaluri de gen. Trupa cu nume de zeiţă babiloniană a fost în turneu în SUA alături de Black Sabbath şi de Motorhead. A avut săli pline în timpul turneelor în Europa, unde a fost cap de afiş. A făcut furori în Israel, Nightwish a cântat în deschiderea câtorva dintre spectacolele trupei, iar colegi de scenă le-au fost de multe ori Hypocrisy şi Pain, formaţiile lui Peter Tägtgren, dar şi Sirenia sau Theatre of Tragedy. "Nu contează cine cântă înaintea noastră sau după noi, totul e să cântăm bine şi să ne simţim bine", spune liderul formaţiei, Johan Edlund. Iar "fratele Satanfuck", pe numele său adevărat Anders Iwers, declara că la fiecare show încearcă să dea 200% din ce pot. 

ISTORIE. Tiamat i-a cucerit definitiv pe rockeri, inclusiv pe cei români, în 1994, când s-au situat în toate topurile de specialitate. "Vizionarul" Johan Edlund a fost declarat "Cel mai bun solist", "Wildhoney" - "Cel mai bun album", iar "The sleeping beauty" - "Cea mai bună piesă", şi asta nu numai în revistele de gen din Vest, ci şi în autohtonul Heavy Metal Magazine. Mulţi admiratori sunt nostalgici, fiindcă Tiamat a trecut din zona black metal la un sound atmosferic, dar Johan declară, de fiecare dată, că vremea amărăciunii pure s-a sfârşit şi că nu vrea să fie tipul de artist care creează doar o stare de tristeţe şi de melancolie. Discografia Tiamat cuprinde: "Sumerian Cry" - 1990, "The Astral Sleep" - 1991, "Clouds" - 1992, "Wildhoney" - 1994, "A Deeper Kind Of Slumber" - 1997, "Skeleton Skeletron" - 1999, "Judas Christ" - 2002, "Prey" - 2003, iar în 2006 a scos DVD-ul "Church Of Tiamat". Biletele s-au pus în vânzare la sediul Metalfan, din Bulevardul Naţiunile Unite nr. 8, bl. 104, sc. 5, et. 6, ap. 100. Vor fi 1.200 de bilete la preţul de 55 RON, iar după epuizarea acestora vor mai fi disponibile alte 800 la preţul de 65 RON. 

OAMENII ÎN NEGRU DIN BISERICA TIAMAT. Cine este, aşadar, "The king of dreams" (Regele viselor)? Johan Edlund, aka Reverend Hellie, ne-a declarat că e "un suedez drăguţ, foarte puţin complicat". Cu prima parte suntem de acord. În ceea ce priveşte partea artistică, însă, putem spune că este extrem de creativ şi că are o mulţime de idei ciudate. Are aceleaşi pasiuni ca şi basistul trupei: fotbal, pescuit la mare adâncime şi artă modernă. Anders Iwers îi este ca un frate: le plac aceleaşi feluri de mâncare, aceleaşi băuturi (pe care şi le încurcă între ei deseori în turnee). Deşi acesta din urmă pare mai cu picioarele pe pământ, comunicarea dintre ei este perfectă. Anders este tăticul unei adorabile fetiţe, Leia, în vârstă de 1 an, şi îşi împarte timpul între trupă, familie şi un magazin de muzică unde se ocupă de zona "metalelor". Lars Sköld, bateristul trupei, este pasionat de maşini, de tobe, evident, şi de noul lui studio din Stockholm. Iar chitaristul Thomas Petersson Wyreson este căsătorit cu Catherine (DJ de meserie) şi este "mândrul părinte a doi băieţi", Morgan şi Leopold, care vor să devină fotbalişti.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

marți, 1 august 2006

Tiamat, pentru prima dată în România


Trupa suedeză va concerta, în premieră, în România, pe 23 septembrie, în Sala Agronomia din Bucureşti.  

Tiamat s-a format în Täby, în apropiere de Stockholm, în 1987. Dacă iniţial a abordat un sound "dur", death-metal-ul a lăsat locul, cu fiecare nou album apărut, unei muzicalităţi deosebite, atmosferice. După ce a înregistrat un demo în 1988 ("Crawling in Vomits"), urmat de primul album, "Sumerian Cry", formaţia a semnat un contract pentru şapte albume cu casa de discuri Century Media. Ieşirea din zona underground a impus şi schimbarea denumirii trupei, Treblinka, atât din motive obiective (peste Ocean exista o formaţie intitulată similar), cât şi subiective, mai precis evitarea unei asocieri între numele trupei şi cel al unui lagăr nazist de exterminare. S-a optat pentru Tiamat, după numele zeiţei-dragon din trupul căreia, potrivit mitului cosmogonic babilonian, au fost create cerurile şi pământul. Acesta e doar primul indiciu asupra preocupării liderului formaţiei, Johan Edlund, pentru zonele mai puţin explorate ale religiilor şi filosofiei. De altfel, dacă în plan muzical se simte influenţa Pink Floyd, textele aduc aminte de operele lui H.P. Lovecraft şi Aleister Crowley. 

Vis şi miere sălbatică. "Sumerian Cry" i-a adus în atenţia criticii europene de specialitate, dar "Astral Sleep" (1991) le-a confirmat poziţia în topuri, şi datorită începutului colaborării cu producătorul Waldemar Sorychta. Dacă pe "Clouds" (1992) începe să se simtă soundul atmosferic, următorul album, "Wildhoney" (1994), un succes de box-office, a însemnat deschiderea totală spre zonele puţin explorate. Totuşi, acest disc a fost şi cel care i-a adus lui Edlund (voce, chitară) renumele de "dictator": toţi vechii membri ai trupei au fost concediaţi! Chitaristul Thomas Petersson a revenit însă ulterior. "A Deeper Kind of Slumber" (1997) a fost un pas mai departe în materie de sunet, fiind folosite - în premieră în zona metal - instrumente precum theremin-ul. Tot în acel moment, actuala componenţă s-a definitivat, prin sosirea basistului Anders Iwers şi permanentizarea contractului bateristului Lars Sköld. 

"Church of Tiamat". "Arăţi ca un lider de sectă", i-a spus în glumă unul dintre producători lui Edlund. Aceste cuvinte au inspirat titlul piesei "Church of Tiamat", ce deschide următorul disc: "Skeleton Skeletron" (1999), dând totodată şi numele site-ului oficial al trupei. În 2002, pe piaţă a apărut "Judas Christ", titlu ales pentru a stârni controverse prin el însuşi. "Prey" (2003) se remarcă prin versuri pline de semnificaţii, la fel de greu de descifrat ca şi autorul lor. În primele luni ale lui 2006, formaţia a înregistrat DVD-ul "The Church of Tiamat", ce se doreşte o retrospectivă a carierei trupei cu nume de zeiţă.

Show-ul de la Bucureşti face parte dintr-o serie de concerte de promovare a acestui ultim produs discografic. Biletele se vor găsi pe piaţă după 10 august, dar pot fi comandate în avans pe site-ul oficial al evenimentului, tiamat.metalfan.ro.

Paul Iancu (Cotidianul)