duminică, 24 septembrie 2006

Concert - Fanii au gustat mierea sălbatică a lui Edlund


Sâmbătă seară, chiar de echinocţiu, trupa suedeză Tiamat a concertat pentru prima dată în România. Aşa cum a promis, Johan Edlund a adus metalul la Bucureşti, la Sala Agronomia. 

În sfârşit, Edlund n-a mai fost pentru români doar "(In) a dream", ci a ajuns în fine şi pe plaiurile mioritice, unde fanii îl aşteptau de pe vremea când superbul său album "Wildhoney" domina topurile de profil din întreaga lume. La ora 18:00 s-au deschis nu numai uşile Sălii Agronomia, ci şi porţile sufletelor fanilor către lumea de dincolo, descrisă de geniul Edlund în cântecele sale. În deschidere au cântat trupele Kratos şi Grimegod, şi s-au descurcat bine, dar rockerii veniţi din toate colţurile ţării aşteptau cu nerăbdare headlinerii. Cei patru Tiamaţi, cărora li s-a adăugat clăparul de concert, au intrat în sală pe întuneric. Vocalistul Johan Edlund a apărut într-o haină neagră, lungă până-n pământ, cu ochelari asortaţi ţinutei şi o şapcă de piele, amintind mai degrabă de imaginea unui Obersturmbahnführer. "Doar nu degeaba s-au numit iniţial Treblinka", au comentat cunoscătorii.

VOTE FOR LOVE. Tiamat a demonstrat că este o trupă de gothic metal. Johan Edlund, Anders Iwers, Lars Sköld şi Thomas Petersson-Wyreson au creat o atmosferă psihedelică, în stilul lor caracteristic. "Suntem Tiamat din Suedia", a spus liderul, care a comentat pe la jumătatea concertului, impresionat de primirea surprinzător de caldă: "Romania fucking rules!". Setlistul a inclus "Vote for love", "Children of the Underworld", "Cain", "Brighter than The Sun" (partea feminină fiind interpretată de Thomas şi de Anders), "To Have and Have Not", "Whatever That Hurts" (trilurile păsărelelor, care deschid melodia, fiind "interpretate" de Johan şi Thomas), "I Am In Love With Myself", "In a Dream", "Wings Of Heaven", "Phantasma Deluxe", "Cold Seed", "Clovenhoof" şi "As Long As You Are Mine". Pentru bis au păstrat probabil cele mai cerute piese ale lor: "Love Is As Good As Soma", "Sleeping Beauty" şi genialul "Gaia". "Ne-ar omorî fanii dacă n-am cânta «Sleeping Beauty» în concerte", ne-a declarat Anders Iwers înainte de a porni spre Bucureşti. Mai pe româneşte, i-ar fi luat "Gaia" dacă l-ar fi omis.

TOO FAR GONE. Fiindcă nu li s-au dat nici un fel de explicaţii, fanii au luat neacordarea autografelor drept o aroganţă a solistului. Dar n-a fost nici pe departe aşa, din moment ce, după show, membrii trupei au coborât de pe scenă să dea mâna cu admiratorii. Iar faza cu paza a fost jenantă. Organizatorii au vrut probabil ca fanii să nu-l lase "Undressed" sau să nu-i taie lui Johan Edlund vreo şuviţă de păr, ca amintire - după cum se ştie, Hellie are cea mai strălucitoare chelie, şi la propriu, şi la figurat, din lumea metalului. Deci securitatea a fost sublimă, dar a lipsit (aproape) cu desăvârşire: o admiratoare care probabil s-a spălat pe cap cu şamponul Andreei Raicu a trecut de bodyguarzi şi a sărit pe Johan mai-mai să-l dărâme. Aşadar, cine a vrut să "e(d)lu(n)deze" măsurile de securitate a putut s-o facă în voie. Cu alte cuvinte, paza a fost o frecţie la picior de lemn. Cu toate gardurile de metal din jur, Tiamat a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că muzica trupei poate sparge toate barierele. Primele care au cedat au fost barierele sufletului, căci admiratorii au fost cu inima alături de ei.

BILE NEGRE. Micuţe, dar cam multe. Le-am acordat exclusiv organizatorilor, care au zbârcit-o din primul moment, întârziind nepermis de mult anunţul oficial, care a apărut după ce deja aflase toată lumea. Aţi văzut vreun afiş cu Tiamat prin oraş? Nici noi. Interviul luat de Metalfan lui Johan Edlund (retradus în engleză) a avut şi hibe, căci i-au interpretat greşit declaraţiile despre credinţă, iar Johan le-a dat peste nas în stilul său ironic, spunând că erorile or fi apărut din cauza "dialectului transilvănean". În viziunea celor trei oameni care au semnat interviul, Anders ar fi părăsit trupa într-o perioadă, fiindcă s-a căsătorit. În realitate, basistul trupei nu este însurat. În varianta în română, Anders Iwers avea un copil, iar în varianta retradusă în engleză s-a pricopsit cu mai mulţi. Personajul în cauză era chitaristul Thomas Petterson-Wyreson. 

RUŞINICĂ. Metalfan n-a fost în stare să organizeze o conferinţă de presă, nici măcar o sesiune de autografe pentru fanii care i-au aşteptat pe Tiamaţi de aproape două decenii! Dintre toate televiziunile din România, s-au găsit să-i ducă la un post tv cu audienţă cât o scară de bloc. Din politeţe, probabil, suedezii au stat de vorbă cu o proas...pătă ştiristă, în timp ce ziariştii tobă de rock n-au avut acces la interviuri. Aşa de bine s-au documentat gazdele, că nici numele nu i-l ştiau. În loc de Edlund, l-au botezat "Edmund". Vorba internauţilor: "Duoamne fereshte!". Corigenta în materie de rock nu şi-a găsit altceva mai bun să-i întrebe decât despre satanism, asta în condiţiile în care Johan Edlund a spus de mii de ori că el cântă despre iubire ("Vote for love") şi că multe dintre declaraţiile sale, ca şi simbolurile despre religie, sunt deseori greşit înţelese.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu