duminică, 24 septembrie 2006

Tiamat - "Votaţi iubirea"


În Sala Agronomia din Capitală a avut loc sâmbătă seară primul concert în România al cunoscutei formaţii suedeze Tiamat.  

La 19 ani după ce şi-a înfiinţat trupa, Johan Edlund a ajuns şi la Bucureşti. Chiar de echinocţiu, "prietenii ştiu de ce", s-a împlinit visul fanilor români, care îi aşteptau de pe vremea când albumul "Wildhoney" domina topurile din întreaga Europă, inclusiv cele întocmite pe plaiurile mioritice. Unii, poate şi mai de dinainte... Deşi uşile sălii s-au deschis, conform anunţului oficial, la ora 18.00, rockerii au mai avut de aşteptat câteva zeci de minute în hol, mulţi profitând de asta pentru a cumpăra tot stocul de produse Tiamat (pe CD sau DVD) de la taraba amplasată acolo. Nici recitalul trupelor de deschidere nu a început "nemţeşte", dar aşteptarea a meritat: trupa Kratos a cântat un gothic a la Nightwish, încălzind atmosfera. Au avut şi o invitată, care a accentuat cu flautul său contrastul dintre vocea feminină şi sunetele dure ale instrumentelor tipice metalului. Nici Grimegod nu a dezamăgit, ardelenii arătând că apropierea Aradului de Ungaria nu e una doar geografică, ci şi muzicală.

"Copiii lumii de dincolo". Din întuneric, au răsărit cei patru Tiamaţi (Johan Edlund, Anders Iwers, Lars Sköld şi Thomas Petersson-Wyreson), plus clăparul de turneu. "Dictatorul" Johan a apărut purtând o manta până în pământ şi o caschetă amintind de uniformele din cel de-al Doilea Război Mondial. "Suntem Tiamat din Suedia", a spus el, deşi Edlund a părăsit de ani buni ţara scandinavă, iar recent a criticat violent schimbarea orientării politice a guvernului de la Stockholm. "Votaţi pentru iubire", i-a indemnat Tiamat pe spectatori, după "Vote For Love" urmând "Children Of The Underworld". După piesa "Cain", fotoreporterii au fost trimişi în zona publicului, spre bucuria fanilor cu aparate foto "neprofesioniste", ale căror blitzuri au sclipit continuu, nestingherite, până la finalul show-ului. Pentru rockerii români, trupa a fost "mai strălucitoare decât Soarele", în setlist venind - după "Brighter Than The Sun" - piesa "To Have And Have Not", urmată de nemuritoarea "Whatever That Hurts" de pe "Wildhoney" şi de "I Am In Love With Myself".

"Pe aripile cerului". Nici gafele organizării n-au putut strica impresia finală: totul a fost ca "într-un vis", cum spune titlul melodiei "In A Dream", ce deschide albumul "Clouds". Fanii au fost purtaţi pe "Wings Of Heaven", ca într-o "Phantasma Deluxe". Tot de pe CD-ul "A Deeper Kind Of Slumber" am putut asculta live "Cold Seed". "Clovenhoof" nu este numai numele dat semnului făcut de rockeri la concerte, ci şi titlul unei melodii de pe ultimul lor album, "Prey". Cu "As Long As You Are Mine" s-a încheiat spectacolul propriu-zis, dar românii nu au vrut deloc să-i lase pe Tiamaţi să plece. Pentru inevitabilul bis trupa a păstrat piese de referinţă: "Love Is As Good As Soma" şi "Sleeping Beauty", finalul fiind rezervat melodiei "Gaia". Toate trei au fost "oldies, but goldies". La fel am putea spune şi despre trupă, anii pe care îi au în spate cei patru însemnând pentru ei experienţă şi o tinereţe fără bătrâneţe. Şi aceasta în ciuda glumei făcute anterior de solist pe forumul formaţiei: "Va trebui să aleg o singură chitară, sunt prea bătrân pentru a putea căra mai multe".

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu