luni, 21 iulie 2008
Skyforger - “Membrii trupei lucrează, dar de obicei au slujbe prost plătite”
Trupa letonă de pagan/folk metal Skyforger şi-a încheiat turneul în Europa Centrală şi de Est cu un concert în ţara natală, la Blome. După show, l-am abordat pe vocalul Peter pentru o scurtă discuţie despre muzică, simboluri şi filosofie.
Aţi cântat în România, dar întâmplarea face să realizăm acest interviu în Letonia, ţara voastră natală. Cum a fost pentru voi concertul de la Cluj?
Chiar dacă nu au fost atât de mulţi oameni ca la Blome, publicul a fost senzaţional. Deşi am cântat în premieră în România, am remarcat cu surprindere că oamenii ne cunoşteau piesele.
Cum vi s-a părut show-ul din seara aceasta?
Am avut câteva probleme, s-a rupt o coardă, dar, oricum, reacţia fanilor ne-a făcut să uităm de toate problemele. N-am cuvinte să descriu felul în care publicul ne-a făcut să ne simţim.
De ce l-aţi ales pe Perkons şi nu un alt zeu din pantheonul leton?
Perkons (zeul tunetului, numit şi “făurarul cerului”, the Sky Forger - n.r.) este patronul spiritual al războinicilor, iar metalul este foarte apropiat de această atitudine. Deci ar fi fost nepotrivit pentru o trupă metal să-şi aleagă drept simbol un zeu al recoltei, de exemplu.
Dacă ar fi să alegeţi un singur episod din istoria naţională, fie ea şi cea mitologică, asupra căruia v-aţi opri?
Îmi sunt mai aproape de suflet evenimentele reale decât cele mitologice. Bătălii, lupta pentru libertate, toate acestea sunt datate. Mitologia nu are o sursă credibilă, fiind deseori compusă doar din povestiri care au circulat pe cale orală. Dacă ar fi să aleg doar un episod, m-aş rezuma la evenimentele din Primul Război Mondial, când letonii au rezistat trupelor germane, deşi erau depăşite numeric. Pentru mulţi astăzi aceste bătălii par desprinse direct din legendă.
Vă definiţi a fi o trupă păgână, ce înseamnă păgânismul în secolul XXI?
Nu e vorba de păgânism în stilul triburilor din Africa sau din Brazilia, ci mai curând ţine de filosofie. E vorba de relaţia cu puterile naturii, cu lucrurile pe care oamenii nu le pot percepe. Conform filosofiei pe care o îmbrăţişez, totul e o parte a naturii, oameni şi animale deopotrivă. Curios este că oamenii pe care îi considerăm înapoiaţi, de exemplu triburile din Africa, trăiesc în armonie cu natura, în timp ce cei pe care îi numim civilizaţi folosesc excesiv lucrurile pe care natura le poate oferi. Aborigenii au rămas legaţi de natură - îşi extrag leacurile tot din interiorul naturii, şi nu folosesc atâtea chimicale ca europenii.
În ce stadiu vă aflaţi cu viitorul album?
Avem mare parte din instrumentaţie deja compusă, momentan lucrăm la versuri, ca atare nu ne-am hotărât nici la un nume pentru viitorul CD. Va continua linia melodică a ultimului album, “Thunderforge”, îmbinând diverse genuri: heavy metal, thrash... Da, va suna deci tot în stilul nostru.
Mai lucraţi pentru a vă asigura traiul de zi cu zi?
Membrii trupei lucrează, dar de obicei au slujbe prost plătite. Avantajul este însă că avem posibilitatea de a pleca în turneu atunci când e nevoie. Iar pentru noi mai important e să avem timp să concertăm, decât să ne asigurăm o stare materială foarte bună. Avem însă familii de întreţinut.
Veţi reveni în România?
Ne-a plăcut mult, aşa că ne-ar face mare plăcere să revenim.
Paul Iancu (Cotidianul)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu