Un chinez, un ucrainean şi-un francez s-au întâlnit cu trei englezi… Nu e începutul unui banc, ci al poveştii trupei DragonForce. Cei şase "britanici”, căci formaţia multinaţională s-a constituit în Londra, au inclus în turneul lor european şi o oprire în Viena. Cu Turisas în deschidere, ZP Theart & Co. au concertat la Szene, vineri seară.
Ca şi alţi artişti care cântă în fiecare zi în alt oraş, membrii celor două trupe din programul de vineri au dormit pe drumul dintre Budapesta şi capitala Austriei. "Înviorarea” şi-au făcut-o cu arte marţiale, "sensei” Herman Li arătându-le colegilor de turneu câteva scheme. În timp ce chitaristul DragonForce şi-a pus apărătorile, Netta de la Turisas a lăsat acordeonul pentru mănuşile de box şi a încercat să execute mişcările indicate de instructorul-muzician. Ba chiar s-a antrenat cot la cot cu Li, făcând flotări, în timp ce Jussi sărea coarda. Alţii au optat doar pentru pregătirea instrumentelor: Olli şi-a uns arcuşul şi şi-a lustruit îndelung vioara. Totuşi, după experienţa trăită acum ceva vreme, când i s-a furat costumul de scenă, violonistul tot nu s-a învăţat minte, lăsându-şi instrumentul la vederea fanilor care începuseră deja să se adune în club. Artiştii au fost foarte scrupuloşi când a venit vorba de probele de sunet. Spectatorii au aşteptat în spatele uşilor până ce şi ultimul talger de la tobă a sunat conform normelor.
FESTIN. "E un timp pentru bătălie, dar e şi un timp pentru a petrece”, s-a auzit în boxele clubului vienez. Ce a urmat le-a îmbinat pe amândouă: battle metal şi festin, simultan. De altfel, piesa care i-a individualizat pe Turisas a deschis recitalul. Războinicii conduşi de Warlord au fost la fel de buni ca şi headlinerii. De la bun început fanii s-au dezlănţuit, atmosfera fiind incendiară pe tot parcursul show-ului. A fost intens, dar prea puţin, cele şase piese ale finlandezilor fiind insuficiente pentru admiratorii însetaţi de… metal. După "A Passage to the Unknown” a urmat "One More”, prilej pentru Warlord să dezvăluie care este cel mai bun leac al mahmurelii ("cea mai rea din tot turneul”, după propriile declaraţii): încă o bere! "Va urma o nouă mahmureală mâine, dar voi fi deja în Slovenia, aşadar… cui îi pasă?”, a completat vocalul. "At The Court of Jarisleif” (cu "Ochi Chornye” la pachet) şi "Rasputin” au amintit de atmosfera de la curtea ţarilor, iar "To Holmgard and Beyond” a încheiat recitalul exploziv.
MUNCĂ DE CHINEZ. DragonForce sunt cunoscuţi în special pentru viteză. Parcă toate piesele lor sunt puse pe repede-înainte! Multe bătăi de cap le-au dat Herman Li şi Sam Totman pasionaţilor de Guitar Hero. Căci "Through The Fire And Flames”, pe care cei doi chitarişti o interpretează cu atâta măiestrie, este printre cele mai grele piese din jocul amintit. Puţini sunt cei care reuşesc să-i ţină ritmul infernal, chiar şi virtual. De altfel, show-ul a fost furtunos de la un capăt la altul. Şi nu e de mirare, câtă vreme playlistul a inclus piese ca "Heroes of Our Time”, "Operation Ground and Pound”, "Reasons to Live”, "Fury of the Storm”, "The Warrior Inside”. Publicului i s-a oferit un scurt respiro, atunci când din "forţa dragonului” n-a mai rămas decât clăparul, Vadim Pruzhanov. El a fost "provocat” de Netta de la Turisas la un duel, transformat în duet. Apoi a reînceput nebunia: "Revolution Deathsquad”, "Soldiers of the Wasteland”, "The Last Journey Home” i-au încins la maximum pe vienezi, atât de tare încât vocalul ZP Theart a simţit nevoia să-i răcorească. De altfel, ne întrebam de ce era nevoie de vreo 20 de doze de apă plată, mai ales că artiştii aveau microfoane dotate cu stativ pentru bere, dar şi două ventilatoare montate chiar pe scenă. Ne-am lămurit spre finalul show-ului: cârlionţatul solist a început să facă duşuri reci spectatorilor din primele rânduri, udând tot ce-i ieşea în cale. Şi cele două "cerveza” care au scăpat de gâtul înfierbântat al vocalului au ajuns tot în capul fanilor. Toate bune şi frumoase până ce admiratorii "botezaţi” cu apă sau bere au ieşit în frigul de afară, cu freza şi hainele ude. Turneul european Ultra Beatdown, început la 28 ianuarie, în Olanda, se află abia la jumătate, urmând să se încheie în martie.
Companie multinaţională
Ca în orice companie multinaţională, greul cade pe... chinez. În cazul de faţă, pe Herman Li, născut în Hong Kong, un adevărat maestru al shredding-ului. Li a luat şi în sensul propriu termenul de "lick” ("un solo improvizat pe loc, la un instrument cu coarde”), folosindu-şi limba pentru a ne oferi câteva acorduri de chitară. Şi din Ucraina au venit întăriri: Vadim Pruzhanov, la clape. Frederic Leclercq a traversat Canalul Mânecii pentru a prelua basul. Cum trei non-englezi nu erau de ajuns, l-au "repatriat” şi pe Sam Totman: chitaristul, specialist în mutriţe şi în sărituri de 360 de grade, a trăit ani buni în Noua Zeelandă. Dave Mackintosh a bătut la tobe de le-au sărit… capacele. Mai ales că, de la venirea sa în trupă, DragonForce a "avansat” de la eticheta de power metal la cea de extreme power metal. ZP Theart, solistul cu părul spiralat, poate cânta de la blues până la thrash şi metal, mai ales că vocea îi permite să abordeze o gamă largă de note. Neobosit ca iepuraşul din reclama la bateriile Duracell, ZP a dat dovadă şi de această dată de o energie inepuizabilă.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu