joi, 29 octombrie 2009

Halloween în stil italian

Născută pe bătrânul continent, cu origini precreştine (în Samhain-ul celtic) şi "exportată" în America de emigranţi, în special de cei irlandezi, "Seara tuturor sfinţilor" sau Halloween a trecut Oceanul înapoi, cu toate influenţele care i-au fost adăugate de-a lungul timpului.

În seara în care graniţa dintre cei vii şi cei morţi se dizolvă, clubul Crossroads, situat în apropiere de Roma, a decis să aducă pe scenă două dintre sonorităţile cele mai apropiate de ideea sărbătorii: muzica filmelor dark, interpretată de compozitorul şi regizorul Al Festa, şi un concert de gothic metal, susţinut de Théâtre des Vampires. 

Al Festa a semnat coloana sonoră a şase filme şi a contribuit la un al şaptelea. Două dintre pelicule le-a regizat el însuşi, unul dintre ele ("Fatal Frames") câştigând premiul "Lucio Fulci" în cadrul Fantafestival (Italia) şi fiind nominalizat pentru cel mai bun film străin la Festivalul portughez de cinema Fantasporto. La 31 octombrie, în cadrul Halloween Gothic Night, Al Festa se va întoarce la muzica de film, într-un performance multimedia de 74 de minute, intitulat "Millennium Screams". Artistul italian, înconjurat de keyboards, va aduce un omagiu genului său preferat interpretând piese consacrate de producţii ca "Twin Peaks", "Copycat", "Il Gatto a Nove Code" sau "The Night Flier", în timp ce pe uriaşul ecran din spatele său se vor derula clipuri din peliculele amintite. Un moment special va fi dedicat regizorului Pupi Avati, trei lungmetraje fiind reprezentate în setlist-ul lui Festa. Bucăţi celebre, aparţinând unor compozitori ca Ennio Morricone, Ritz Ortolani, Bruno Nicolai, Pino Dosaggio, Giorgio Gaslini, Christopher Young sau Angelo Badalamenti, vor avea parte de o reinterpretare modernă.

Sonya Scarlet şi colegii săi vor face trecerea de la cinema la cultura goth, prezentându-şi show-ul care îi particularizează în lumea metal-ului. Însuşi numele trupei, Theatres des Vampires, este legat de cea de-a şaptea artă, fiind preluat din seria romanelor scrise de Anne Rice, volume care au stat la baza cunoscutei ecranizări "Interviu cu un vampir". Formaţia italiană, unul dintre pionierii subgenului "vampyric metal", a figurat şi pe afişul Rock City Open Air. Rockerii români însă n-au mai putut-o urmări, deoarece festivalul de la Feteşti nu s-a mai desfăşurat. Căutând obsesiv încă de la debut tot ce este legat de vampiri şi vampirism, formaţia oferă un spectacol complet, în care costumele sau simbolurile joacă un rol la fel de important ca şi vocea seducătoare a solistei. Trupa aproape că a devenit un cult pentru admiratorii săi, care îi răspund printr-un fanatism aproape religios. Solista Sonya Scarlet a revenit anul acesta după o pauză destul de îndelungată, provocată de unele probleme de sănătate. Alături de Fabian Varesi (keyboards), Gabriel Valerio (baterie), Zimon Lijoi (bass) şi Stephan Benfante (chitară), ea îşi va purta spectatorii printr-o lume a vampirilor, dar şi a literaturii, multe dintre versurile Théâtre des Vampires fiind inspirate de autori ca E.A. Poe, Baudelaire, Novalis sau Carducci. Din setlist nu pot lipsi piese ca "La Danse Macabre du Vampire", "Pleasure and Pain", "Lilith Mater Inferorum" sau "Angel of Lust", dar nici melodii de pe ultimul lor album, "Anima Noir", lansat anul trecut.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu