miercuri, 4 noiembrie 2009

BIROCRAŢIA SUA ŢINE MUZICA LA GRANIŢĂ / Turneul Hypocrisy, sub semnul întrebării


Cu doar două zile înaintea primului concert pe pământ american (la 6 noiembrie, în Springfield), turneul Hypocrisy dincolo de ocean este în pericol de a fi anulat. Iar ştirea vine la doar o zi după lansarea noului lor album, "A Taste of Extreme Divinity", în SUA şi Canada!

Aşa cum spun componenţii trupei suedeze în comunicatul pe care l-au postat pe pagina lor de MySpace, "din motive independente de voinţa noastră, suntem obligaţi să rămânem acasă până ce Serviciul de Cetăţenie şi Imigraţie al SUA ne va elibera viza de muncă. Este prima dată când formaţia noastră se confruntă cu o asemenea problemă. Este extrem de frustrant, dar şi deprimant, pentru că nu vrem să ne dezamăgim fanii loiali. Mai ales că aceştia au fost nevoiţi să aştepte ani buni pentru a ne vedea concertând în America de Nord. Am depus cererile pentru viză cu mult timp înainte, dar, aşa cum poate unii dintre voi n-au aflat încă, Guvernul SUA a schimbat regulamentele de acordare a vizei pentru artişti, înăsprind condiţiile de obţinere a acesteia. N-a contat nici măcar faptul că am mai cântat de numeroase ori pe tărâm american. Aşa cum este acum situaţia, aşteptăm să primim undă verde. Sperăm că asta se va întâmpla în doar câteva zile. Între timp, ne cerem scuze tuturor fanilor care voiau să ne vadă live. Vom face tot posibilul pentru a ne alătura celorlalte formaţii cât de curând va fi posibil!".

Alături de Hypocrisy (care ar fi trecut Oceanul "întăriţi" cu un al doilea chitarist, Alexi Laiho de la Children of Bodom), pe afişul turneului mai figurează Ensiferum, Blackguard, Swashbuckle şi Ex Deo. Şi aceştia din urmă au probleme, tot cu birocraţia americană. Aşa cum afirma Maurizio Iacono, "zeii ne sunt potrivnici în acest moment. A existat o încurcătură la acordarea vizelor pentru doi dintre tipii din echipă. Până se va rezolva, "caravana" va ajunge prea departe şi nu ne mai putem alătura celorlalţi, inclusiv din motive financiare. Vestea bună este că ne vom "lipi" de turneu în ultima săptămână, de la Chicago până la New York. Pe de altă parte, încercăm să aranjam câteva concerte în SUA pentru 2010. Avem o mulţime de fani acolo şi ştim ce dezamăgiţi ar fi dacă nu putem ajunge la ei, astfel că vom face tot ce ţine de noi pentru a cânta în faţa lor anul viitor".

Cu probleme similare s-au confruntat şi cei de la Marduk, cu câteva luni în urmă. Solistul Mortuus nu şi-a primit viza la timp, iar trupa a fost obligată să renunţe la prima săptămână a turneului. "Atenţie, nu a fost o viză «refuzată»", precizează formaţia. "Am completat formularul P-1, viza ne-a fost aprobată de oficialităţi, ne-am prezentat fiecare la ambasada SUA din Stockholm, după care ni s-a spus să aşteptăm vizele de muncă. Toţi le-am primit, numai Mortuus, nu. La ambasadă i s-a explicat că mai are nevoie de un document la dosar. Această informaţie a primit-o însă abia în ziua plecării; până atunci, nimeni din trupă, din managementul nostru sau de la casa de discuri nu a fost anunţat! Am dus şi acel document şi am aşteptat încă o săptămână să i se pună viza în paşaport."

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu