luni, 21 martie 2011

Theatres des Vampires a cântat pe Lună plină

“Te invit la Teatrul Vampirilor! Cel mai bun spectacol de pe bulevard!”. Replica din romanul “Vampirul Lestat”, scris de Anne Rice, a devenit realitate şi pentru fanii români ai grupului Theatres des Vampires, care a cântat în weekend în Capitală. 

Concertul din Wings Club, organizat de Stay Metal Forever, a reprezentat primul show al formaţiei italiene în România, ţară în care Sonya Scarlet şi colegii săi îşi doreau de multă vreme să ajungă. Reacţia publicului a fost una mai mult decât pozitivă, pe măsura renumelui acestei trupe, care trebuie neapărat reţinută, văzută, revăzută, recunoscută şi susţinută. Un show fantastic, ce i-a lăsat pe admiratori mască... veneţiană!

Nici nu se putea o alegere mai bună pentru un show TdV la Bucureşti decât la 19 martie, într-o noapte cu superlună, fenomen ce are loc atunci când astrul se apropie de pământ mai mult decât în mod normal şi este în faza de lună nouă sau plină. Aşadar, o atmosferă numai bună de promovat “Moonlight Waltz”, cel mai recent CD al formaţiei, scos nu demult la casa de discuri Aural Music.

În deschidere au evoluat Apotheosis, Fortress of Faith şi Inopia, însă cei mai mulţi dintre admiratori au venit special pentru “vampiri”. Aşa se face că aproape că n-a mai contat cum s-a auzit, ci mai degrabă ce s-a auzit şi regăsit în setlist, căci fiecare a descoperit în recitalul capului de afiş piese pe care şi-ar fi dorit să le asculte live. Şi mai important a fost ce s-a văzut: un concert extraordinar, de înaltă ţinută artistică, vestimentară, şi, bineînţeles interpretativă.

Poziţia de primă trupă din concert a fost una cu ghinion. Iniţial, trebuia să cânte Tiarra, dar aceştia au rămas fără tobar şi, cum n-au găsit altul pe măsură în timp util, au fost nevoiţi să se retragă de pe afiş. În locul lor au fost chemaţi cei de la Apotheosis, cărora le-a răcit solistul. Din fericire, Ştefan de la Inopia le-a dat o mână de ajutor... sub formă de voce, făcând cu aceştia un featuring pe câteva piese. Dacă Fortress of Faith şi-a putut face show-ul fără probleme, cei de la Inopia au întâmpinat mici dificultăţi exact la final. După ce i-au invitat pe fani să cânte alături de ei până se dărâmă acoperişul, pentru ca “vampirii” să încheie seara sub lumina lunii, au decis să interpreteze, în primă audiţie, “Mistreţul cu colţi de argint”, pe versuri de Ştefan Augustin Doinaş. “Dacă nu ne iese din prima, mai încercăm o dată”, a spus Ştefan - dar nu au reuşit s-o ducă chiar până la final: chitaristul a tras atât de tare, încât şi-a rupt o strună taman pe la ultimele acorduri. Colegii de breaslă s-au oferit să-l ajute cu o altă coardă, pentru a remedia problema, însă n-a mai fost timp. Trebuia respectat programul headlinerilor.

Recitalul acestora a cuprins în special melodii de pe cel mai recent album, “Moonlight Waltz”, lansat anul acesta. “Keeper of Secrets”, “Sangue”, “Carmilla”, “Medousa”, “The Gates of Hades” au fost interpretate de fraţii noştri de... sânge în Wings, club transformat, măcar pentru o seară, într-o replică a “Le Grand Guignol”. N-au lipsit deja clasicele “Bring Me Back”, “Angel of lust”, “Lilith Mater Inferorum”, “Wherever You Are”, “Unspoken Words” sau “Rain”.

Cum un concert Theatres des Vampires înseamnă mai mult decât muzică, fiind un show complet, Sonya a “condimentat” piesa “Blood Addiction” cu gestul vampirilor de a consuma sânge dintr-un pocal, lichidul roşu folosit drept substitut al “esenţei vieţii” rămânându-i prelins pe buze şi pe corp. La finalul melodiei “La Danse Macabre du Vampire”, solista a deschis Necronomiconul, iar din carte au izbucnit flăcări. De alfel, dansul macabru a fost unul dintre punctele forte ale recitalului, la care toată lumea a cântat şi-a dansat, în timp ce artista a îndreptat, la refren, microfonul către public.

Inclusiv din schimbarea ţinutelor Sonya a făcut un adevărat spectacol: ea a renunţat întâi la masca pe care a purtat-o în timpul primei melodii, apoi şi-a scos pelerina, spre final - rochia, corsetul, şi a rămas într-un costum din două piese, plus o mulţime de accesorii.

Pentru bis au fost păstrate “Kain” şi “Pleasure and Pain”, ultima fiind interpretată extrem de senzual de frumoasa italiancă, iar prestaţia acesteia a fost răsplătită de un admirator cu un imens buchet de trandafiri roşii. Cei prezenţi le-au scandat numele şi au strigat la fiecare melodie: “Sunteţi cei mai buni!”, “Vă iubim!”, şi chiar în italiană, “Sonya, sei grande!”.

Pentru cei care s-au întrebat ce legătură este între numele clubului - Wings (Aripi) şi Theatres des Vampires (de parcă ar fi trebuit să fie vreuna?!), iată: Contesa Sonya, aşa cum este supranumită solista, şi-a fluturat pelerina în care era învăluită, ca pe nişte aripi negre. Ea şi-a dorit foarte mult să-şi schimbe costumele în timpul showului însă, cum acest lucru nu a fost posibil, rochiile maiestuoase au rămas în bagaje. Prin urmare, şi-a “descompus” doar ţinuta neagră în mai multe piese, care, astfel aranjate, lăsau impresia unor costume separate. Astfel, cei care i-au mai văzut live au fost plăcut surprinşi de ingeniozitatea Sonyei. Iar cei care n-au mai văzut niciodată un show TdV au fost impresionaţi de recuzita italienilor (şi încă artiştii nu şi-au putut expune tot arsenalul - din care făcea parte şi un banner imens - care a fost prea mare pentru un club atât mic), de numărul “însângerat” sau cartea din care-au ieşit flăcări şi nu în ultimul rând de vestimentaţia solistei, care şi-a scos piesele un câte una, până a ajuns la costumul din latex şi lanţuri. Dar surpriza surprizelor avea să vină (şi) după spectacol: artiştii au fost de acord să onoreze o sesiune de autografe şi fotografii.

După concert, membrii Theatres des Vampires au coborât printre spectatori, au făcut o mulţime de fotografii, au semnat pe zeci şi zeci de postere, pe biletele de concert, pe coperte de albume, rămânând alături de fani mult după miezul nopţii. Ce bucurie pe aceştia din urmă să stea de vorbă face-to-face cu artiştii! Cei mai norocoşi au primit pene de chitară sau măştile băieţilor. O fană a solicitat-o şi pe cea a solistei, însă obiectul era deja în bagaje.

Prima reacţie a italienilor, în afară de impresiile “la cald” din noaptea petrecută în mijlocul românilor, a venit prin intermediul Facebook. Muzicienii au transmis următorul mesaj: “Theatres des Vampires doreşte să mulţumească tuturor fanilor pentru showul fantastic de ieri. Sângele este viaţă!!!”. De asemenea, Sonya le-a mulţumit celor care au postat fotografii şi le-a trimis “bloody kises” (săruturi însângerate). “Noi vă mulţumim! A fost un spectacol magic!”, “Un concert fantastic şi o trupă nemaipomenită”, “O noapte de neuitat!”, “Vă mulţumim pentru noaptea incendiară”, “Doamne, ce show!” “N-aş vrea să mai plecaţi niciodată!”, “Un show fantastic”! “Sperăm să vă reîntoarceţi cât de curând!”, “Vrem să reveniţi în România!”, “Bestial concertul!”, “Fantastic show băieţi, absolut fantastic!” Acestea sunt mesajele fanilor, iar aceasta este impresia generală pe care au lăsat-o italienii admiratorilor români, care şi-au scris impresiile peste tot pe unde s-a putut: pe paginile fan-cluburilor, pe bloguri, pe pagina oficială a trupei, pe Facebook, youtube, Myspace, etc. Şi dacă “toate drumurile duc la Roma”, în cazul lor sperăm să fie şi retur. A fost într-adevăr un concert la care vampirii şi-au confirmat puterile: n-au băut sânge (ci bere), în schimb, ne-au stors şi de ultima picătură de energie!

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Un comentariu: