luni, 13 martie 2006

Destinul Cargo

 
Ce "Destin" a avut trupa Cargo! Sărituri peste graniţă, accidente de motocicletă, interdicţii. Vedete: Kempes şi Barese.

Cine era Barese? Nu fotbalistul, ci cantăreţul. Nimeni altul decât Adi Bărar, care mai întâi a făcut Autostopul (prima lui trupă), iar în 1985 a înfiinţat Cargo, la Timişoara. Prima formulă era: Carol Bleich (zis Ţucu) - baterie, Octavian Iepan - chitară, Tibi Gajdo - bass, "Profesorul" Dinel Tollea - clape, Nae Ionel Tarnotzi (ex-Progresiv TM/ Pro Musica) - voce şi, evident, Adi Bărar - chitară. În acea perioadă au deschis "Porţile de Fier" şi au făcut "Fotografia", "Dincolo de oglindă", "Ninge" şi "Închis - Caz de boală". O întâmplare de povestit nepoţilor s-a petrecut prin '86. Aveau spectacol în Timişoara. Ţucu i-a spus lui Adi Bărar că în noaptea aceea, după concert, urma să fugă din ţară. Ce era de făcut, căci a doua zi aveau spectacol? "Am găsit un tobar pe care l-am învăţat, până dimineaţă, câteva piese. Colegii nu ştiau nimic despre intenţia lui Bleich şi nici de tobarul nostru ad-hoc. «Unde-i Ţucu? Şi ăla de la tobe cine-i?» «Ăla-i tobaru' nostru.» «Cum tobaru' nostru!?» Nu ştiam cum să le spun...", spune Adi Bărar. Au stat cu nervii întinşi la maximum şi cu stomacul la gât până când au aflat că Ţucu a trecut graniţa. Sau alta: la un popas Bărar a vrut să urce, în autobuzul cu care călătoreau, un mânz găsit pe marginea drumului. Dar n-a reuşit.

ALESUL. În 1988, la Costineşti, la Teatrul de Vară, scena cu steagul. Leo Iorga a fluturat tricolorul pe scenă, în timpul unui concert. Urmarea? Au fost interzişi. Rocada cu Leo Iorga şi Mircea Nedelcu l-a adus în Cargo pe Kempes. Pe numele lui adevărat Ovidiu Ioncu. S-a ales cu porecla celebrului fotbalist fiindcă, la fel ca şi acesta, îşi flutura pleata-n vant, pasionat fiind de balonul rotund. S-au dat nişte probe, doritorii trebuiau să înveţe nişte piese, numai Kempes (care sosea de la Capricorn) a venit cu lecţia neînvăţată. Şi totuşi el a fost alesul. Dar ce înseamnă destinul! Într-o seară ploioasă, Kempes a avut un accident grav cu motocicleta. Timp de o lună s-a zbătut între viaţă şi moarte. "Ceasul s-a oprit în loc pentru noi. Mi-a rămas întipărită în minte fiecare figură plânsă, cunoscută sau necunoscută, fiecare halat alb, fiecare rocker din câţi am întâlnit atunci, întrebând ce poate să facă pentru Kempes", scrie Adi Bărar în Jurnalul de bord. Rockerii s-au strâns şi-au cântat la Sala Polivalentă pentru el. După acest concert, "Baciu" Igrisan (ex-RIFF) a rămas la Cargo şi a ocupat locul de chitarist-armonie, cântând singur sau alături de Kempes. Abia prin toamnă Kempes a reusit să cânte două piese la Festivalul Rock '95. În 2001, o păţeşte şi Igrişan. După Festivalul Motocicliştilor, de la Sibiu, Baciu a căzut de pe motocicletă şi şi-a rupt piciorul. O perioadă a cântat stând pe scaun. În 2003, Cargo a luat Discul de aur cu "Spiritus Sanctus", pe care l-a înregistrat de două ori, fiindcă Kempes a plecat în Australia. Iar Igrişan a rămas vocal. De-a lungul anilor, în Cargo au mai cântat Peter Kocsef - tobe, Tibi Bako - chitară bas, Leo Iorga - voce, Mircea Nedelcu - voce, Raul Dudnic - bas, Adrian Popescu - chitară-armonie, Ramon Radosav - bas. Ultima formulă este Cristi Pup, Alin Achim, Tavi Pilan, Adrian Igrişan şi Adi Bărar. 

CIORAPII ŞI VAMEŞII. Ajutaţi de Victor Socaciu, au adus "Brigadierii" la Radio România. Era prima lor înregistrare! Şi tot atunci au tras "Buletin de ştiri", rebotezat "Gândurile". Vara lui '89 i-a prins în Costineşti. Acolo Dinel Tollea a compus piesa "Doi prieteni", iar Adrian Bărar - "Ana". Împreună cu Raul Dudnic au compus "1989", cântecul-premoniţie al trupei. Un an mai târziu au avut prima lor întâlnire cu rockeri adevăraţi: trupele sârbeşti Riblja Corba şi Bajaga i Instructori, alături de care au cântat în Iugoslavia. A urmat un turneu prin Franţa, încheiat şi el cu probleme: pe coperta discului trona o pereche de picioare feminine, iar vameşii au crezut că fac contrabandă cu ciorapi! Colac peste pupăză, Adrian Popescu a rămas în Franţa. Alte declaraţii, altă distracţie. Kempes s-a îmbolnăvit de hepatită şi-au pierdut concertele din Grecia. În 1992 au lansat primul album, "Povestiri din gară", şi au început colaborarea cu Ramon Radosav, care cânta la vioară. Acum se află în America. Regretatul Dinel Tollea se stabilise în Elveţia, iar după scurt timp la clape a venit Cristian Pup. Durere mare şi în 1997, la Costineşti. Dinel Tollea şi-a salvat băiatul de la înec, dar el nu s-a mai întors...

"A fost acel extraordinar concert de la Sala Polivalentă în care alături de Cargo au cântat Mircea Nedelcu, Berti Barbera, Leo Gherasim, Zsolt Gaspar, Adrian Igrişan, IRIS, Weinberger, Tiberiu Bitte şi mulţi alţii. Acum le mulţumim încă o dată" (Adi Bărar, Cargo)

"Ne-am gândit noi că ar fi bine să subliniem printr-un moment coregrafic cântecul «Brigadierii», aşa că am construit din scânduri un soclu ca de statuie. Leo s-a urcat pe soclu cu tricolorul în mână şi, tot timpul cât a cântat, a fluturat steagul. Autorităţile ne-au interzis spectacolele în public până la sfârşitul sezonului" (Adi Bărar, Cargo)

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu