luni, 13 martie 2006
Poveşti la gura sobei
Au cântat "La fereastra ta" şi au spus "Poveşti la gura sobei". Dar "Mai avem multe de făcut", spune astăzi Semnal M.
SEMNALUL LUI MERCA. Prin Semnal M au trecut mulţi muzicieni valoroşi, dar de bază a rămas tandemul Merca-Boldijar. Vara aveau contract permanent pe Litoral. Iar la filmări îşi prindeau părul la spate ca să poată apărea la televizor. Formaţia electriza publicul la fiecare concert, dar şi cântăreţii au fost "băgaţi în priză". Doi dintre ei s-au electrocutat la propriu! La un spectacol, regretatul Iuliu Merca a fost aruncat la pământ. Chitara s-a rupt în două, iar curentul i-a "tăiat" degetele de la mâini până la os. Merca a cerut o altă chitara şi a cântat aşa, plin de sânge! Şi Boldijar a păţit-o: "Am crezut că mor pe loc, iar publicul credea că fac joc de scenă! Eram albastru la faţă, aşa încât au trebuit să mă «îngroape». Pur şi simplu m-au băgat în pământ". Cel mai greu moment pentru trupă a fost atunci când Iuliu Merca a trecut în nefiinţă. S-a stins din viaţă în urma unui atac de cord, după o noapte pe care a petrecut-o pe scenă. Se întâmpla la Costineşti, în 1999. "A presimţit parcă ceva, atâta vreme cât şi-a ales un urmaş din timpul vieţii", povesteşte Boldijar. Este vorba despre Ştefan cel mic, adică cel mai tânăr Ştefan din trupă, Florin Ştefan. L-au întâlnit la Borşa, după un show. Florin le-a cântat ceva la chitară, iar Merca l-a "adoptat" pe loc. I-a arătat nişte "şmecherii muzicale" pe care le învăţase la rândul său de la un chitarist de culoare din SUA.
SUVENIR. "Avea probleme de sănătate şi m-a rugat să rămân cu trupa. Aşa m-am trezit cu ei pe scenă", povesteşte Florin. Dar şi mai emoţionat a fost când Iuliu i-a propus să facă schimb de instrumente. "Avea o chitară ca a lui Jimi Hendrix, erau surori, dacă pot spune aşa, o bijuterie, un Lamborghini muzical. O adusese cineva pe vapor, din America. E poate singura de acest gen din ţară, o adevărată piesă de muzeu! Deşi mi-o doream enorm, nu puteam accepta. Era prea scumpă. Dar atâta a insistat, că până la urmă am făcut schimbul. Este chiar chitara care s-a rupt în timpul concertului. Nu ştiu cine i-a reparat-o, poate un verişor de-al lui Einstein, dar ştiu că Iuliu glumea şi spunea că «sună mai bine decât înainte»", îşi aminteşte Florin, care a rămas să ducă mai departe Semnalul lui Merca.
TRUPEŢII DINTÂI. După o discuţie prealabilă din toamna lui 1976, între Iuliu Merca şi Ştefan Boldijar, ia fiinţă, în 1997, Semnal M în componenţa: Iuliu Merca - chitară solo, voce; Ştefan Boldijar - vocal, bas; Octavian Popovici - chitară; Liviu Hrişcu - percuţie. Activează în această formulă până în 1978. În această perioadă apare single-ul cu piesele "Moara" şi "Durata" şi L.P.-ul "Trenul cursă de persoane Apahida - Cluj". Tavi Popovici e înlocuit de Ghiţă Ciolac (orgă Hammond), iar Liviu Hrişcu de Moca Ioan (Ica). Fac şi un turneu în Iugoslavia, în anul următor.
NE-AU OFERIT MUZICAL "PLANETA VISURILOR NOASTRE". Până în 1980 au multe schimbări de componenţă: Constantin Sălăgean (percuţie, voce), Paul Mascgas (pian, blockflute, steeldrums, chitară, voce), Molnar Francisc (tobe), Radu Pârvu (tobe), Iuliu Ţoca (tobe), Ştefan Nagy (tobe), Nelu Ciocan (chitară), Dorel Bota (chitară), Dorin Ciobâcă (chitară, claviaturi, voce). O dată cu venirea bateristului Salamon Francisc (1981) grupul trece la "un ton mai rock", câştigând premiul de compoziţie la festivalul "Club A", în 1981 (cu piesa "Mai avem multe de făcut") şi înregistrează "O roată de foc", "Bal la Apahida", "Drumuri", piese care apar pe albumul "Cântece Transilvane". În 1983 apare albumul "Planeta visurilor noastre", iar Ghiţă Ciolac părăseşte grupul, stabilindu-se în Germania, fiind înlocuit de Dumitru Căpuşan (Teacă) - chitară, vioară, voce. Apar marile succese "La fereastra ta", "Spune-mi cine eşti", "Tânăra dimineaţă". În 1986 apare albumul "Mari succese". În 1992 Salamon Francisc părăseşte trupa. Se înregistrează "M-a vrăjit o stea", "Hupupu" şi "Nobody ask me" cu ajutorul lui Jimi El Laco (Night Losers).
SEMNAL CU 3 ŞTEFANI. În '96 este cooptat Ştefan Nagy la baterie. Apar MC-ul "Unplugged", L.P-ul şi CD-ul "Poveşti la gura sobei". În '98 li se alătură Dan Cosma (claviaturi, chitară, vioară, percuţie, voce) şi chitaristul Florin Ştefan. După o perioadă grea, cauzată de dispariţia lui Merca, grupul îşi continuă activitatea. Are loc festivalul "In memoriam Iuliu Merca", apoi înregistrează albumul "Ieri". În 2002 se înregistrează "Azi" în formula Ştefan Boldijar, Florin Ştefan, Marcel Moldovan (percuţie) şi Cornel Moldovan (chitară, muzicuţă, voce). Iar în 2004 apare dublul album "Ieri şi Azi".
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu