joi, 30 decembrie 2010

Te uită cum ninge, December...

Nu ştiu alţii cum sunt, dar nordicii se bucură, cu siguranţă, de spiritul sărbătorilor, iar petrecerile lor sunt ani­­mate de modele răpitoare. Una din­tre acestea poartă nume... de iarnă: December Wiklund este una dintre cele mai cunoscute frumuseţi ale Suediei: blondă, înaltă, cu măsuri apropiate de perfecţiune (89-60-91, cupa D, 56 kg, 1,72 m), modelul scandinav a devenit un fel de cetăţean universal, care circulă peste tot prin lume, astfel că n-ar fi exclus să sosească şi pe la noi la un moment dat.

Frumuseţi scandaloase. Se­ducătoarea din Göteborg, inclusă în categoria frumuseţilor „scandaloase”, este supranumită Prinţesa de gheaţă, poreclă ce se datorează numelui pe care-l poartă. Însă, este oarecum o contradicţie în termeni, fiindcă December încălzeşte imediat atmosfera, ba chiar o înfierbântă, atunci când apare la un eveniment. Şi dacă tot am amintit de sânge rece, să precizăm că senzuala nordică se bucură de compania a doi pitoni adorabili, pe care îi ţine în casă, alături de două pisici de rasă. „Crăiasa zăpezii”, „Prinţesa par­ty-urilor”, „Badgirl Glamour”, toate nickname-urile i se potrivesc mănuşă. „Mă simt confortabil în pielea mea. Mă bucur de fiecare provocare din viaţă”, declara renumitul model. 

Swedish Badgirl Glamour. Ce poate fi mai agreabil decât să îm­pleteşti utilul cu plăcutul? December îmbină cariera de model profesionist cu cele mai tari petreceri. Una dintre cele mai recente a fost în Dubai. Îi plac provocările şi poate lucra uşor cu oa­meni noi. Chiar dacă are un program de lucru destul de agitat, îi place stilul acesta de viaţă. „Ar trebui să te bucuri de viaţă astăzi, mâine poate fi prea târziu”, spune ea. Ce adoră? Evident, Su­edia! Îi plac călătoriile, distrac­ţia, aventura, petrecerile. De altfel, aproa­pe că nu există zi în care în agenda ei să nu figureze vreun party. Însă, De­cember este cunoscută mai ales în zona metal/rock/electro. A apă­rut pe coper­te­le unor renumite publicaţii, iar fo­to­grafiile ei alături de rockstaruri internaţionale sunt binecunos­cute. De ase­me­nea, ea a apărut în câteva videocli­puri, dintre care cel mai cunoscut este „Cain”, al trupei suedeze Tiamat.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

luni, 27 decembrie 2010

Wacken şi Summer Breeze se duelează în headlineri


Atât pe site-ul W:O:A, cât şi pe cel al Summer Breeze, primele 24 de zile ale lui decembrie au fost "încălzite", conform tradiţiei, de anunţarea câte unui headliner al ediţiei de la anul. De la 1 şi până în Ajunul Crăciunului, marile nume ale scenei metal au completat calendarul afişat pe pagina oficială. Câştigătorii acestui duel au fost, bineînţeles, fanii, care au acum de unde alege, indiferent dacă au optat pentru Wacken sau Dinkelsbuhl... sau pentru amândouă.

Summer Breeze a început în forţă, cu Arch Enemy şi Tyr. Pe afişul Festivalului de la Dinkelsbuhl au mai apărut Suicidal Tendencies, Bolt Thrower, J.B.O, Corvus Corax, Hammerfall, Kampfar, Turisas, Marduk, Tarja Turunen, Moonsorrow, Sodom. Aceştia se adaugă numelor anunţate încă din octombrie - Saltatio Mortis, Caliban, Primordial, The Haunted şi Vomitory.

Ca şi în anii precedenţi, W:O:A a organizat în decembrie un concurs cu premii, care a constat în 24 de întrebări legate de ediţia 2010 a festivalului, fiecare dintre soluţii conţinând câte o literă a parolei finale. Pe lângă premiile "de etapă", oferite zi de zi şi constând în merchandise, descoperirea răspunsului final aduce, prin tragere la sorţi, unul dintre cele cinci mari premii: o chitară cu logoul Wacken, un bass Epiphone Thunderbird, o excursie într-un oraş european la alegere şi două seturi de căşti profesionale, toate acestea fiind însoţite de câte un pachet AC/DC. Soluţia, formată din 24 de litere, trebuie trimisă prin e-mail organizatorilor până la 3 ianuarie.

Wacken Open Air dezvăluise deja şapte nume înainte de începerea "Advent Calendar": Airbourne, Apocalyptica, Avantasia, Blind Guardian, Mayhem, Suicidal Tendencies şi Ozzy Osbourne. După Excrementory Grindfuckers (anunţaţi la 1 decembrie), au urmat Warrant şi Khold, după care numele mari au început să curgă: Sepultura, Judas Priest (care au ales W:O:A drept ultima oprire a Epitaph Tour), Sodom, Primal Fear, Subway To Sally, Heaven Shall Burn, Motorhead, Children of Bodom, The Haunted, Cradle of Filth, Morbid Angel, Iced Earth, Morgoth, Sirenia şi Exodus, în ultima zi fiind dezvăluite Kreator şi As I Lay Dying.

La ambele evenimente, lista capetelor de afiş rămâne deschisă, astfel că noi surprize sunt aşteptate să apară. Cum cele două festivaluri sunt plasate la începutul, respectiv spre sfârşitul lui august, rockerii pot participa la amândouă. Totul e să aibă suficientă energie pentru a rezista toate zilele de festival, dar şi bani pentru a călători până la Wacken, respectiv Dinkelsbuhl. W:O:A va avea loc între 4 şi 6 august 2011, iar biletele costă 120 de euro plus taxe. Summer Breeze va ţine de la 18 la 20 august, iar abonamentele pe trei zile pot fi achiziţionate contra 72 de euro plus taxe şi includ gratuit un DVD cu filmări de la ediţia 2009.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Theatres des Vampires, pentru prima dată în România

Vampirii italieni ajung în fine şi la noi. Theatres des Vampires au anticipat acest moment în cel mai recent clip al lor, "Carmilla", în care trăsura se îndreaptă spre România. Sonya Scarlet şi colegii săi nu vor sosi însă în Transilvania, ci chiar în Bucureşti, unde vor concerta în Clubul Cage (fost Live Metal Club) la 19 martie.

Recent, Sonya a acordat un interviu pentru Jurnalul Naţional: "Ne gândim să venim în Europa de Est, să vedem, deci, dacă putem ajunge şi în România. Vampirii răspund la chemarea vampirilor... veţi vedea cât de curând dacă vom veni sau nu!", ne spunea atunci solista.

Între timp, şi ultimele detalii au fost puse la punct, iar concertul din Bucureşti a fost confirmat atât printr-un anunţ pe pagina oficială a grupului, cât şi de organizatorii români. În deschiderea evenimentului pus la punct de Stay Metal Forever şi Cage vor evolua Tiarra, Inopia şi Fortress of Faith.

Accesul publicului se va face începând cu ora 19:00, iar recitalurile vor începe de la ora 20:00. Biletele costă 25 de lei dacă le cumpăraţi până la data de 31 ianuarie şi 35 de lei începând cu 1 februarie (inclusiv în seara concertului, la intrarea în club). Acestea pot fi achiziţionate online (www.biletoo.ro) şi din magazinele partenere.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

duminică, 19 decembrie 2010

Muzica Irfan, din inimă către inimă

Participantă la festivaluri de prestigiu precum Wave Gotik Treffen sau M'era Luna, trupa bulgară Irfan a susţinut un concert la Bucureşti, în cadrul celei de-a doua ediţii Dark Bombastic Evening, ce a avut loc recent la Kulturhaus. Înainte de recital, Kalin Yordanov (voce, daf, bendir, darbouka) ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre muzica, influenţele şi esenţa Irfan, dar şi despre cel de-al treilea album al lor, la care lucrează în prezent.

Irfan e un termen sufit însemnând “gnosis”. Ce înseamnă asta pentru voi? Care e “gnosis”, “revelation” al trupei?
Sensul literal exact este cel de cunoaştere mistică. Fiecare ascultător filtrează muzica prin propriul suflet.

Veniţi din diverse domenii, precum arheologia. Le continuaţi sau aţi rămas numai la arheologia culturală, săpând în cultură, în mentalul colectiv?
Eu, unul, am urmat studiile medievale, şi asta m-a ajutat să obţin inspiraţia şi să fiu mai creativ în zona pe care am ales-o pentru muzica noastră. Şi ceilalţi membri ai trupei îşi concentrează activitatea în domeniul muzical. Unii dintre noi au continuat cu arheologia până anul trecut, când şi-au terminat studiile în acest domeniu.

Prima voastră solistă, Denitza, cu care aţi colaborat o lungă perioadă (2002-2006, 2009-2010 - n.r.), a cântat imnuri ortodoxe, cum a făcut trecerea spre world music, goth etc.?
Într-adevăr, de câteva luni avem o nouă solistă, Hristina. Cât despre Denitza, stilul pe care îl interpreta înainte de Irfan avea legătură cu o altă sursă de inspiraţie a formaţiei, şi anume muzica şi tradiţia ortodoxă. La începuturi, experimentam mult în privinţa stilurilor, le combinam, cream o fuziune a diferitelor culturi.

Aţi amestecat ca într-un creuzet tot felul de genuri muzicale, influenţe, instrumente. Cum aţi defini totuşi muzica voastră?
Muzica noastră este, într-adevăr, o fuziune între mai multe genuri muzicale, iar per ansamblu se încadrează mai mult sau mai puţin în stilul world music.

Cât din muzica voastră mai cuprinde folclor bulgar, balcanic, date fiind toate aceste influenţe?
Folclorul bulgar şi cel balcanic în general reprezintă parte a influenţelor, a inspiraţiei noastre. Nu este însă centrul sau esenţa Irfan, cât timp nu se poate spune că există un astfel de centru. Vorbind în termeni etnico-geografici, am fost inspiraţi de muzica orientală, balcanică, de tradiţia din zona estică a bazinului mediteranean.

Balcanii au fost o intersecţie a culturilor şi religiilor, cultura bizantină, dar şi cea otomană şi-au lăsat influenţele aici. Cum reconciliaţi vechile duşmănii prin muzică?
Asta încercăm să facem prin muzica noastră - prin intermediul compoziţiilor noastre originale, să creăm o legătură între aceste tradiţii diferite, care se întâlnesc într-un anume punct. Folclorul balcanic şi cel est-mediteranean, dar şi tradiţiile zonei, păstrează încă toate aceste influenţe.

Aţi cântat la festivaluri de goth, dar şi de folk music. Aţi primit reacţii diferite din partea amatorilor diferitelor genuri sau i-aţi unit prin muzica voastră?
Nu am făcut niciodată diferenţieri între fanii diferitelor stiluri, iar publicul - indiferent că preferă stiluri ca ethnic sau folk, respectiv gothic - ne-a primit întotdeauna călduros muzica.

Aţi cântat la mari festivaluri, precum Wave Gotik Treffen sau M’era Luna. Cum a fost să participaţi la ele? Cum aţi perceput această experienţă?
La astfel de festivaluri, precum WGT sau M’era Luna, atmosfera este unică. A fost o experienţă deosebită să luăm parte la astfel de evenimente, care în doar câteva zile adună zeci de mii de oameni, care sunt atraşi de un anume stil cultural. Este minunat să luăm parte la astfel de reuniuni.

Muzica e limbajul zeilor, spunea o altă trupă. E limbajul inimii, spuneţi voi. Este unul dintre motivele pentru care folosiţi cuvintele cât de puţin se poate? Într-adevăr. Am vrut ca muzica noastră să aibă un mesaj universal, să nu fie constrânsă în limitele unei limbi anume, unei culturi anume, unei scene anume. Bineînţeles, fiecare percepe muzica diferit, vibrează la un alt stimul, dar credem că legătura directă realizată prin intermediul acestui gen de muzică este dinspre inimă către inimă.

Cum reconciliaţi influenţe atât de diverse - indiene, orientale, bizantine, persane?
Încercăm să găsim un punct comun al tuturor acestora, noi toţi suntem interesaţi în diferite tradiţii muzicale şi culturale din diferite părţi ale lumii şi încercăm să reunim toate aceste influenţe.

Cum găsiţi instrumentele pe care le introduceţi, după ce criterii le alegeţi pentru a le folosi în Irfan? Care a fost cel mai dificil instrument?
Fiecare dintre noi cântăm la un anume grup de instrumente - percuţie, instrumente cu coarde sau de suflat. Este o provocare să înveţi să cânţi la fiecare dintre acestea, care provin deseori din zone complet diferite de aria balcanică sau de Bulgaria. Şi noi acceptăm aceste provocări. Toate ne dau bătăi de cap, pentru că instrumentele tradiţionale sunt specifice culturii respective, nu sunt precum cele clasice sau cele folosite în rock. Fiecare dintre ele necesită o anume atitudine.

Ce artişti v-au inspirat? Dar poeţi, filosofi?
Generaţia din care noi, cei din Irfan, facem parte a fost crescut cu muzica unor trupe precum Dead Can Dance, deci cred că această formaţie este una dintre cele mai mari influenţe. În zona muzicii pe care o abordăm sunt, de asemenea, o mulţime de alţi artişti talentaţi. Cât despre idei, suntem interesaţi de filosofiile orientale, dar şi în cele occidentale, dar cred că asta ţine mai mult de domeniul personal. N-aş spune însă că nu se reflectă şi în muzică; la un anume punct, poate că au de-a face şi cu muzica, însă, aşa cum am mai spus, nu încercăm să ne concentrăm mesajul pe vreun punct anume, precum o anume limbă, un anume poem, un anume text.

Aţi contribuit cu muzica Irfan la documentarul “The Great Heresy”, cum v-au ales realizatorii?
Documentarul a fost produs de televiziunea bulgară. Producătorii ne-au contactat, cu ideea că muzica noastră s-ar potrivi cel mai bine pe coloana sonoră. “The Great Heresy” este un documentar în trei părţi având ca temă ereziile medievale şi mişcarea lor dinspre estul către vestul Europei.

Cum priviţi subiectul documentarului (dat fiind că bogomilismul s-a manifestat în Balcani)? V-a atras ca muzicieni, ca artişti, sau mai mult la nivel personal, date fiind studiile voastre în domeniul culturii medievale?
Din ambele, cred. Pentru a putea crea muzica adecvată care să însoţească imaginile documentarului, a trebuit să studiem noi înşine, să cercetăm, pentru a şti mai multe despre istoria din spatele acestui fenomen. A fost un proces foarte interesant pentru noi. 

Lucraţi la un al treilea album, ce ne puteţi spune despre el?
Pentru moment, compunem încă piese. Este un proces de durată, mai avem încă multe de făcut. Pentru publicul bucureştean am pregătit o surpriză: în setlistul pentru Dark Bombastic Evening II am inclus două dintre melodiile noi - “Burana” (nume ce provine de la “buran”, numele unuia dintre vânturile puternice care se manifestă în zona montană) şi “The Golden Horn”.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

marți, 14 decembrie 2010

Dark Bombastic Evening II, la Kulturhaus

Clubul bucureştean Kulturhaus a devenit dark. Dark Bombastic Evening, mai precis. Ediţia a doua a evenimentului amintit a avut loc în weekend şi a reunit genuri precum neofolk, ethereal, neoclassical, post-punk, dark ambient, post-rock, gothic acoustic, cabaret macabre.

În cele două seri au evoluat artişti din underground, dar care ar putea fi oricând pe afişul marilor festivaluri. Şi unii chiar au în palmares prezenţe la Wave Gotik Treffen sau M’era Luna. Din păcate, marii absenţi au fost cei de la Sol Invictus, care şi-au anulat participarea pe ultima sută de metri, din cauza problemelor de sănătate ale liderului trupei.

Prima seară a fost deschisă de suedezul Johan Levin, care a mixat muzica dark ambient cu filmul. Imaginile din clasicul “Metropolis” al lui Fritz Lang s-au îmbinat cu sound-ul Desiderii Marginis. Aducerea în prim-plan a artistului ce realizează coloana sonoră, în timp ce pelicula rămâne în fundal este concept tot mai folosit, care prinde la public. A urmat trupa grecească Dirty Granny Tales, membrii acesteia spunându-şi povestea întunecată cu ajutorul muzicii, dar şi a marionetelor. Interpreţii au fost pe rând muzicieni, păpuşari şi dansatori, într-un cuvânt, artişti compleţi.

De la sud de Dunăre a venit “revelaţia” Irfan (numele trupei, în terminologia sufită, are sensuri precum gnoză, revelaţie, cunoaştere mistică). Bulgarii au prezentat piese de pe cele două albume deja lansate - “Peregrinatio”, “Hagia Sofia”, “Return to Outremer”, “Salome”, “Otkrovenie”, dar şi de pe cel de-al treilea, la care lucrează în prezent - “The Golden Horn” şi “Burana”. În finalul primei seri, pe scenă a urcat italianul Simone Salvatori, liderul formaţiei Spiritual Front, venit însă la Bucureşti doar cu chitara, fără a fi acompaniat de colegii de trupă.

Seventh Armonic a deschis seara a doua. Chiar dacă grupul de neoclassical a evoluat doar instrumental, audienţa a savurat recitalul formaţiei amintite. Deşi s-au aflat la al treilea concert în România, Arcana a ajuns, în fine, şi în Bucureşti. Lineup-ul a fost completat de Johan de la Desiderii Marginis.

Ataraxia, cea de-a treia trupă a serii, şi-a împărţit concertul în două părţi, distincte şi din punct de vedere al stilului. Dacă în prima parte au abordat ethereal folk, după pauză au trecut la dark cabaret, şi în ambele cazuri au fost la fel de aplaudaţi. Pentru final a fost păstrat grupul Naevus, mai bine spus “ce a mai rămas din el”, după cum a glumit vocalul Lloyd James, pentru că trupa a anunţat recent că îşi încetează existenţa.

DonisArt pregăteşte deja cea de-a treia ediţie Dark Bombastic Evening, eveniment ce se va desfăşura în perioada 19-20 august, 2011, şi care va avea loc într-o cetate din inima Transilvaniei.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 8 decembrie 2010

Dark Bombastic Evening, la a II-a ediţie

DonisArt organizează Dark Bombastic Evening, 2nd Edition. Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a două zile 10 şi 11 decembrie, în clu­bul Kulturhaus, începând cu ora 19:00.

În prima zi vor evolua cinci tru­pe diferite ca abordare muzicală: suedezii de la Desiderii Marginis, grup format în 93, la Mjolby, ca proiect al lui Johan Levin. Îi vor suc­ceda grecii de la Dirty Granny Tales, un proiect dark atmosphe­ric acoustic gothic ce împleteşte mai multe arte: muzică, dans, teatru de păpuşi. Vor urma vecinii noştri bulgari, o formaţie pe care chiar nu trebuie s-o rataţi: Irfan. Din Italia va veni Simone „Hellvis” Salvatori, liderul trupei Spiritual Front, cu un solo set inedit.

Cea de-a doua zi de eveniment reuneşte alte cinci formaţii. Se­venth Harmonic, o „combinaţie” sue­dezo-britanică, Ataraxia din Ita­lia (pentru a doua oară în România), Ar­ca­na din Suedia (pentru a treia oară) în componenţă de şapte. Vor urma britanicii de la Naevus şi conaţiona­lii lor de la Sol Invictus. În plus, atmosfera va fi întreţinută de DJ-ii olandezi Richard and Myrtho.

De reţinut: Grupul Irfan a cântat în 2008 la cel mai mare festival Goth din lume, WGT din Leipzig, iar la ediţia din acest an au participat trupele Sol Invictus, Ataraxia, Seventh Harmonic şi Arcana. Biletele costă 90 lei pentru fie­ca­re seară şi 170 lei abonament pentru două zile şi se pot achiziţiona prin Even­tim şi parte­nerii săi oficiali. Mai multe detalii despre trupe şi eveniment se găsesc la www.darkbombasticevening.com, inclusiv un forum bilingv dedicat comunităţii interesate.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 1 decembrie 2010

Calendarul de Crăciun al Wacken Open Air, plin de surprize pentru rockeri

A devenit deja o tradiţie pentru organizatorii Wacken Open Air ca, înaintea Crăciunului, să-i ţină pe fani în priză, oferindu-le ştiri fierbinţi şi cadouri.

Sub sloganul “Moşu’ nu vine de la Pol, ci de la Wacken”, pe site-ul oficial al W:O:A este organizat un concurs cu premii. De asemenea, la final sunt puse în joc două trofee râvnite de orice metalist (o chitară de firmă sau o călătorie la unul dintre festivalurile viitoare). În plus, în fiecare zi va fi anunţat câte un cap de afiş de la W:O:A 2011.

Între 1 şi 24 decembrie, pe pagina Wacken Open Air va fi adresată câte o întrebare şi va fi menţionat trofeul pus în joc. Acesta urmează a fi acordat în urma tragerii la sorţi ce va avea loc la un minut după miezul nopţii următoare, ocazie cu care se lansează şi concursul zilei care începe. Bineînţeles, noile facilităţi oferite de site-ul Wacken Open Air au fost introduse şi ele în cadrul competiţiei, unele soluţii putând fi descoperite numai cu ajutorul Panorama Tool sau al editorului Photobook.

Pentru marile premii, trebuie urmărit întregul concurs. Din cuvântul-soluţie al fiecărei zile, o literă va trebui folosită pentru a descifra răspunsul la întrebarea finală. Soluţia este aşadar formată din 24 de litere, una pentru fiecare zi a “Calendarului de Crăciun al Wacken Open Air”.

Tot între 1 şi 24 decembrie vor fi anunţate noi trupe confirmate pentru ediţia cu numărul 22 a W:O:A, ce va avea loc între 4 şi 6 august 2011. Acestea se vor alătura formaţiilor anunţate până acum, respectiv Airbourne, Apocalyptica, Avantasia, Blind Guardian, Mayhem şi Suicidal Tendencies. De asemenea, pentru prima dată de la înfiinţarea festivalului, pe scena de la Wacken va cânta legendarul Ozzy Osbourne.

Astăzi sunt puse la bătaie cinci premii constând în suveniruri W:O:A 2010, plus un premiu special compus din materiale promoţionale AC/DC. Primul grup anunţat este formaţia germană de grindcore Excrementory Grindfuckers.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Summer Breeze începe numărătoarea inversă cu Arch Enemy

Începând din 1 decembrie, organizatorii festivalului din Dinkelsbühl numără zilele până la Crăciun. 24 de trupe de pe afiş vor fi anunţate între 1 şi 24 decembrie pe pagina oficială a Summer Breeze. Astfel că metaliştii sunt invitaţi să stea cu ochii pe site-ul evenimentului, pentru că surprizele vor veni la fiecare 24 de ore.

Prima formaţie anunţată în cadrul “Advent Calendar” face parte dintre acele grupuri pe care orice festival şi le-ar dori. Angela Gossow şi colegii săi din Arch Enemy sunt headlinerii dezvăluiţi la 1 decembrie.

Frumoasa nemţoaică a apărut pe numeroase coperte ale marilor reviste de rock ale lumii, iar vocea ei, combinată cu talentul lui Michael Amott şi al celorlalţi membri ai trupei, a dus Arch Enemy în vârful topurilor de specialitate.

Cum de la precedentul album, “Rise of the Tyrant”, au trecut deja trei ani, trupa suedeză intră în studio în această lună pentru a realiza un nou CD. Anul trecut, Arch Enemy a scos compilaţia “The Root Of All Evil”, un disc care a reunit piese de pe primele trei albume ale lor.

În 2010, grupul a concertat la mari festivaluri, precum Wacken Open Air, dar şi în locuri exotice, unde puţine trupe metal au ajuns până acum, cum ar fi de exemplu Maldive.

Aşadar, luna august 2011 se anunţă a fi plină de veşti bune pentru fanii Arch Enemy: prognozata lansare a noului album, dar şi concertul pe scena de la Dinkelsbühl.

Înfiinţat în 1997, Summer Breeze Open Air va avea loc, anul viitor, între 18 şi 20 august. Biletele sunt puse deja în vânzare şi costă 72 euro plus taxe. Primele 10.000 de abonamente includ un DVD cu cele mai fierbinţi momente ale ediţiei din 2009.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)