Clubul bucureştean Kulturhaus a devenit dark. Dark Bombastic Evening, mai precis. Ediţia a doua a evenimentului amintit a avut loc în weekend şi a reunit genuri precum neofolk, ethereal, neoclassical, post-punk, dark ambient, post-rock, gothic acoustic, cabaret macabre.
În cele două seri au evoluat artişti din underground, dar care ar putea fi oricând pe afişul marilor festivaluri. Şi unii chiar au în palmares prezenţe la Wave Gotik Treffen sau M’era Luna. Din păcate, marii absenţi au fost cei de la Sol Invictus, care şi-au anulat participarea pe ultima sută de metri, din cauza problemelor de sănătate ale liderului trupei.
Prima seară a fost deschisă de suedezul Johan Levin, care a mixat muzica dark ambient cu filmul. Imaginile din clasicul “Metropolis” al lui Fritz Lang s-au îmbinat cu sound-ul Desiderii Marginis. Aducerea în prim-plan a artistului ce realizează coloana sonoră, în timp ce pelicula rămâne în fundal este concept tot mai folosit, care prinde la public. A urmat trupa grecească Dirty Granny Tales, membrii acesteia spunându-şi povestea întunecată cu ajutorul muzicii, dar şi a marionetelor. Interpreţii au fost pe rând muzicieni, păpuşari şi dansatori, într-un cuvânt, artişti compleţi.
De la sud de Dunăre a venit “revelaţia” Irfan (numele trupei, în terminologia sufită, are sensuri precum gnoză, revelaţie, cunoaştere mistică). Bulgarii au prezentat piese de pe cele două albume deja lansate - “Peregrinatio”, “Hagia Sofia”, “Return to Outremer”, “Salome”, “Otkrovenie”, dar şi de pe cel de-al treilea, la care lucrează în prezent - “The Golden Horn” şi “Burana”. În finalul primei seri, pe scenă a urcat italianul Simone Salvatori, liderul formaţiei Spiritual Front, venit însă la Bucureşti doar cu chitara, fără a fi acompaniat de colegii de trupă.
Seventh Armonic a deschis seara a doua. Chiar dacă grupul de neoclassical a evoluat doar instrumental, audienţa a savurat recitalul formaţiei amintite. Deşi s-au aflat la al treilea concert în România, Arcana a ajuns, în fine, şi în Bucureşti. Lineup-ul a fost completat de Johan de la Desiderii Marginis.
Ataraxia, cea de-a treia trupă a serii, şi-a împărţit concertul în două părţi, distincte şi din punct de vedere al stilului. Dacă în prima parte au abordat ethereal folk, după pauză au trecut la dark cabaret, şi în ambele cazuri au fost la fel de aplaudaţi. Pentru final a fost păstrat grupul Naevus, mai bine spus “ce a mai rămas din el”, după cum a glumit vocalul Lloyd James, pentru că trupa a anunţat recent că îşi încetează existenţa.
DonisArt pregăteşte deja cea de-a treia ediţie Dark Bombastic Evening, eveniment ce se va desfăşura în perioada 19-20 august, 2011, şi care va avea loc într-o cetate din inima Transilvaniei.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
marți, 14 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu