vineri, 19 februarie 2010

Turismul muzical

Dacă generaţiile "epocii de aur" au aşteptat 10-20 de ani să vadă în România trupe precum Rolling Stones sau AC/DC, pentru noi e mult mai simplu acum: putem oricând trece graniţa să ne bucurăm de trupele sau de artiştii preferaţi. Astfel a luat avânt turismul muzical.

Doritorii împuşcă doi iepuri dintr-un foc: vizitează şi o ţară străină şi urmăresc un show de care nu pot avea parte în România. Cel mai simplu este să plecaţi în călătorie cu biletul de spectacol în buzunar. Cumpărat din România adică. Pentru asta există Eventim, reţeaua cu cele mai multe legături în afară. Aşadar, dacă aţi "ochit" un concert care are loc în Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Slovenia, Croaţia, Serbia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Finlanda, Suedia, Cehia, Marea Britanie sau Rusia vă puteţi procura biletul direct de la sediul firmei amintite, fără a mai fi stresaţi că nu mai prindeţi tichete la intrare. De altfel, la multe dintre concerte biletele se vând şi cu câteva luni înainte, aşa că trebuie să ştiţi din timp cum stau lucrurile. Oferte sunt pentru toate gusturile: de la muzică clasică la pop, rock/metal/hard&heavy, blues/ country/folk, jazz, hip-hop, soul, reggae, punk, ba chiar şi muzică populară sau evanghelică. După cum probabil vă imaginaţi, cele mai multe cerinţe pentru spectacolele de-afară sunt în domeniul pop şi rock.

Pe partea de metal puteţi alege ce nu s-a văzut încă la noi: Lacuna Coil, la 28 februarie, la Arena din Viena, Austria. Sau ce s-a văzut, dar e întotdeauna plăcut: Katatonia, la 28 martie, la Szene, în Viena, ori Nazareth, la 6 mai, tot în Szene, sau Tarja: "Clasic & Divine", la 12 iunie, la Miskolci Jegcsarnok, Miskolc, Ungaria. Ca să nu mai spunem de festivaluri, care mai de care mai tentante: MetalFest Open Air Hungary, la 24 mai, în Budapesta, Ungaria, sau Rock Im Park, la 4 iunie, la Nurnberg, Germania.

Din zona pop, cel mai tentant este Mika, la 29 martie, Planet.tt Bank Austria Halle Gasometer, în Viena, Austria. La capitolul clasic nu trebuie să rataţi Andre Rieu! La alegere, între 26 mai, pe Salzburgarena, la Salzburg sau la 27 mai, TipsArena, la Linz, ambele în Austria. Pentru nostalgici ­ Tereza Kesovija, la 7 martie, pe Sportska dvorana "Graberje", la Varazdin, în Croaţia, sau Mireille Mathieu, la 3 mai, la BRP-Rotax Halle, Wells, Austria. Pentru toate aceste spectacole şi pentru foarte multe altele vă puteţi procura bilete prin Eventim (www.eventim.ro).

Cine caută găseşte. Mai precis, cine e interesat de evenimente pe care eventim.ro nu le-a "urcat" încă pe site, dar ele există la partenerii externi (întreaga platformă din care fac parte ţările enumerate mai sus) poate solicita introducerea concertului în cauză pe pagina românească şi după câteva zile biletele se pot cumpără fără probleme. Astfel, cei care nu mai au răbdare până ce un promotor român va aduce trupa Hypocrisy şi în România pot participa la show-ul pe care Peter Tagtgren&Co îl vor susţine la Sofia, în Bulgaria, la 27 februarie, cât timp evenimentul figurează pe eventim.bg.

Varianta ideală este să aveţi de-acasă biletul de concert, iar prin internet să vă căutaţi cazare, în funcţie de buget. Cu o simplă căutare pe Google puteţi găsi un hotel în zona dorită ­ fie aproape de sala de concert, fie în preajma unor obiective turistice. Deşi vă puteţi face rezervarea printr-o agenţie sau printr-un site specializat, cel mai simplu este să contactaţi direct hotelul, eliminând intermediarii şi costurile presupuse de aceştia.
Cu toate că multe informaţii le puteţi afla chiar de pe site-ul unităţii de cazare, cu o simplă corespondenţă pe mail puteţi rezolva şi cele mai mici amănunte. Aşa veti şti în ce condiţii puteţi beneficia de conexiune internet (wireless sau cablu, contracost sau inclus în preţ), puteţi opta pentru breakfast şi să aflaţi dacă acesta implică un cost suplimentar etc.

Există o soluţie şi pentru cei care nu cunosc limbi străine: pachetul cu bilet de concert plus cazare. Captain Travel, de exemplu, are o secţiune numită chiar Concerte 2010: astfel, pentru show-ul Andre Rieu din Viena, care va avea loc la Wiener Stadthalle la 29 mai, în Viena, Austria, pachetul de servicii este de 315 euro de persoană şi include cazare două nopţi (28-30 mai) în cameră dublă la un hotel de trei stele, mic dejun şi biletul la concertul Andre Rieu (categoria 1).

La cerere se poate aranja schimbarea perioadei, cazarea la un hotel de categorie superioară şi bilet de avion Bucureşti-Viena şi retur. Cu acelaşi gen de pachet (hotel plus bilet la spectacol) puteţi opta pentru super concertele: U2 de la Atena, la 3 septembrie (Olympic Stadium), Paris la 18 septembrie (Stade de France) sau Roma la 3 octombrie (Stadio Olimpico) ­ 292 euro, Deep Purple la München, la 19 noiembrie (Olympiahalle), sau Berlin la 22 noiembrie (Max-Schmerling Halle) ­ 297 euro, Bon Jovi, 16 iunie Paris (P.O.P Bercy) ­ 320 euro, cel mai scump din listă fiind Leonard Cohen, 375 de euro la Marseille, Franţa, la 7 martie (Le Dome Marseille). Mai multe detalii şi mai multe concerte puteţi găsi la captaintravel.ro.

Dar nu numai noi ne ducem prin vecini după formaţii şi artişti de marcă, ci şi vecinii vor veni la noi, de data aceasta mulţumită lui Marcel Avram, East European Concert şi D&D East Entertainment, care aduc în România AC/DC, la data de 16 mai. "La acest concert avem cele mai multe bilete vândute. De altfel, cele mai multe cereri pe care le primim din străinătate sunt, bineînţeles, pentru AC/DC. Avem solicitări din Italia, Germania, Polonia, Marea Britanie etc. Şi Eric Clapton & Steve Winwood se află în top ­ pentru acest spectacol cele mai multe cereri sunt din Bulgaria", ne-a declarat Valentin Vasiloiu, senior project manager Eventim.ro.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu