duminică, 4 aprilie 2010

Anvil, confirmaţi la Wacken Open Air 2010

Deşi organizatorii Wacken Open Air promiteau că zilele acestea vor prezenta lista finală şi repartizarea trupelor pe zile şi ore, anunţul oficial în acest sens continuă să se amâne. Motivul este unul simplu: aproape în fiecare zi, o nouă formaţie este confirmată pentru ediţia din 2010. Printre cele mai noi nume se numără canadienii de la Anvil.

Formaţia compusă din Steve "Lips" Kudlow (voce, chitară), Robb Reiner (tobe) şi Glenn Five (bass, backing vocals) a avut o evoluţie interesantă încă de la înfiinţare. Deși Anvil este considerată printre fondatorii genului thrash/speed, din cauza managementului slab, a contractelor nefericite ori, pur şi simplu, a ghinionului, grupul a cedat prim-planul în favoarea unor trupe noi, pe care, ironie a sorţii, Anvil le-a influenţat din punct de vedere muzical.

Şi totuşi, canadienii au revenit în forţă, în urma documentarului "Anvil! The Story of Anvil", produs în 2008 şi regizat de Sacha Gervasi. În filmul menţionat, staruri ale muzicii rock vorbesc despre ei la superlativ: Slash (ex-Guns'N Roses) afirmă că "Anvil a fost una dintre acele trupe care pur şi simplu oferă recitaluri live senzaţionale", Lemmy (Motorhead) spune că "mi-au plăcut întotdeauna", în timp ce Lars Ulrich (Metallica) adaugă: "Tipii ăştia urmau să întoarcă lumea muzicală cu susu-n jos".

Anvil a lansat 18 produse discografice din 1981 încoace, cel mai recent fiind "This is Thirteen", cel de-al 13-lea lor album de studio. Producătorul Chris Tsangarides, cu care au mai colaborat la "Metal On Metal" (1982) şi "Forged On Fire" (1983), "a creat sound-ul magic al Anvil, care a lipsit pe ultimele discuri", afirmă bateristul Reiner. "Chris este exact ceea ce n-am avut la ultimele albume".

"This Is Thirteen" a fost iniţial produs de trupa însăşi şi comercializat prin intermediul website-ului Anvil, dar acum se bucură de o promovare şi o distribuţie adecvate. Mai mult, în urma apariţiei documentarului amintit mai sus, trupa a primit invitaţia de a cânta în deschiderea concertelor AC/DC în turneul "Black Ice", iar filmul a fost lansat pe piaţă sub formă de DVD. O carte cu acelaşi titlu, "Anvil! The Story of Anvil", vorbeşte despre istoria grupului canadian, iar un nou album, "Juggernaut Of Justice", va fi înregistrat în viitorul apropiat.

Anvil a renăscut, se poate spune, iar prezenţa sa la un festival de talia Wacken Open Air - alături de nume ca Iron Maiden, Motley Crue, Overkill sau Slayer - nu face decât să confirme acest fapt. Locul canadienilor urma să fie în elita trupelor de metal al lumii, iar Anvil pare să-l obţină - fie şi la 29 de ani de la înfiinţare.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu