miercuri, 14 aprilie 2010

Wave Gotik Treffen - Leipzig, metropola tuturor nuanţelor de negru



4 zile, 162 de trupe deja confirmate (iar altele urmează să fie anunţate), 40 de arene, 9.999 de locuri în camping, un oraş întreg sub invazia „oamenilor în negru”. Cam aşa s-ar putea rezuma ediţia a 19-a a Wave Gotik Treffen, deja tradiţionala întâlnire a gothicilor din Leipzig.

Între 21 şi 24 mai, în Leipzig se va desfăşura ediţia a 19-a a festivalului Wave Gotik Treffen. Ca de obicei, WGT va avea loc în weekendul Rusaliilor, când, profitând de zilele libere prevăzute prin lege, fanii se vor strânge din nou în oraşul est-german. Ca şi în anii precedenţi, organizatorii se aşteaptă la circa 20.000 de participanţi. Şi nu numai nemţi: deja pe Internet s-au format comunităţi care se reunesc „in real life” la ceea ce a devenit „întâlnirea internaţională a amatorilor de dark”, cea mai mare din întreaga lume. Muzica goth, dar şi evenimentele culturale rafinate îi atrag an de an. Practic, festivalul va cuprinde întregul oraş, de la scenele propriu-zise şi până la catedrale şi absintherii.

Concertele de gothic, industrial, ambiental, neofolk, goth-metal sunt evenimentul central, dar şi o mulţime de alte manifestări, pentru toate gusturile, şi-au făcut loc în program. Printre artiştii consacraţi care şi-au confirmat prezenţa la WGT se numără Moonspell, Lacrimosa, Diamanda Galas, Gitane Demone, The LoveCrave, Crematory, Welle:Erdball, Catastrophe Ballet, Beloved Enemy şi Ghost Brigade.


Recitalurile de muzică clasică, piaţa medievală, recitalurile de poezie sau spectacolele de operă sunt la fel de gustate. Moritzbastei, superba cupolă neo-antică a Volkspalast, arena din Parkbuhne, dar şi sălile de concerte precum Kohlrabizirkus sau Agrahalle sunt punctele cele mai fierbinţi ale manifestării, iar în Völkerschlachtdenkmal va răsuna muzica lui Mozart. La Operă va avea loc o seară de balet Stravinsky, dar şi „Giselle” (muzica Adolphe Adam) şi „La Traviata” lui Verdi au fost incluse în programul oficial al WGT.

Satul şi piaţa medievale le oferă vizitatorilor o călătorie în timp, în vremea când menestrelii încântau publicul strâns în pieţele burgurilor, în timp ce vinul curgea în carafe. Una dintre cele mai frumoase cafenele ale oraşului, cu interiorul bine conservat, îi invită la un brunch pe amatorii de muzică de cameră interpretată live. La Agra (cel mai mare spaţiu expoziţional de profil din Germania) va fi deschis un imens magazin pe teme gothice, unde se vor comercializa de la CD-uri până la haine şi suvenire. Adulţii pot intra, târziu în noapte, la party-uri fetish.

La Bildermuseum, imensa expoziţie de artă, accesul se va face cu acelaşi bilet ca şi la celelalte manifestări din cadrul WGT. Lucrările lui Neo Rauch, artist născut în oraşul est-german, vor fi expuse pe perioada festivalului.


Cei care n-au prins cameră la numeroasele hoteluri sau preferă varianta mai ieftină, de a sta la cort, pot opta pentru unul dintre cele fix 9.999 de locuri din campingul de lângă Agra. Biletul special (Obsorgekarte) include de asemenea accesul la evenimente şi caietul-program. Transportul prin oraş este de asemenea gratuit pentru participanţii la „întâlnirea” (Treffen) gothicilor. Pentru cei ce se întorc la hotel noaptea târziu a fost introdusă linia 11, supranumită „autobuzul dark”.

Atmosfera din oraş, unde totul este bine venit, este un alt motiv pentru a reveni cu plăcere în Leipzig, ce devine de Rusalii metropola tuturor nuanţelor de negru. Un singur lucru nu este tolerat, şi anume intoleranţa însăşi. Nu în ultimul rând, „ziua internaţională a gothicilor”, 22 mai, pică în weekendul Rusaliilor, astfel că va putea fi sărbătorită chiar la WGT.

Biletul pentru cele patru zile costă 66 de euro şi se poate deja comanda de pe site-ul Wave Gotik Treffen. Suplimentul Obsorge, de 25 de euro, oferă, pe lângă accesul în Treffen-Campground, şi o mică surpriză pentru cei care-l cumpără. Alţi 15 euro costă parcarea unui automobil în zona Agra.

Paul Iancu (Cotidianul)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu