joi, 6 mai 2010

Irfan şi Sol Invictus, confirmate la Dark Bombastic Evening, ediţia a II-a


Organizatorii Dark Bombastic Evening au oferit azi primele detalii despre ediţia a doua a evenimentului, ce va avea loc pe 10 şi 11 decembrie.

După reuşita primei ediţii, DonisArt continuă proiectul Dark Bombastic Evening şi în 2010. Conform informaţiilor oferite pe site-ul evenimentului, în cele două seri de iarnă, în clubul Silver Church vor fi prezente trupe precum Sol Invictus şi Naevus (Marea Britanie), Seventh Harmonic (Suedia/Marea Britanie), Dirty Granny Tales (Grecia) şi Irfan (Bulgaria).

Dacă Irfan a concertat la Wave Gotik Treffen în 2008, Seventh Harmonic şi Sol Invictus vor fi prezente la ediţia din 2010 a festivalului german amintit, cel mai mare eveniment de dark din Europa.

Vecinii de la sud de Dunăre vor fi o surpriză plăcută pentru cei care îi vor asculta în premieră la Bucureşti. Cu un nume - Irfan - ce se poate traduce din persană prin „gnoză”, bulgarii îşi vor invita publicul într-o călătorie mistică în şi dincolo de timp.

Instrumentele, ca şi muzica lor, îşi au originea în Orientul Apropiat, Balcani şi Africa de Nord. Vocea eteric-mistică a Denitzei (revenită anul trecut în trupă) se îmbină cu naiul, viola da gamba, oud-ul, saz-ul, darbouka etc., pentru a crea un sound unic. 

Sol Invictus, cu o titulatură inspirată de cultul roman cu acelaşi nume, este proiectul muzicianului englez Tony Wakeford. Fostul membru al trupei punk Crisis a experimentat combinând muzica electronică şi chitarele tipice folkului, trecând ulterior la un sound neoclasic. În prezent, vocalul şi chitaristul îşi defineşte muzica drept „folk noir”. 

Seventh Harmonic a fost înfiinţată în 1999, dar între 2004 şi 2009 activitatea ei a fost suspendată. Toamna trecută, trupa a revenit, cu o nouă vocalistă, Ann-Mari Thim. Alături de prezenţa la ediţia 2010 a WGT, Seventh Harmonic îşi propune şi editarea unui nou material discografic. 

Naevus e o altă formaţie care a figurat în trecut pe afişul „întâlnirii” gothicilor din Leipzig, unde a cântat în două rânduri. Grupul londonez a fost înfiinţat în 1998 şi are în discografie şase albume, cel mai recent fiind „Relatively Close to the Sea” (2008).

Grecii de la Dirty Granny Tales îmbină muzica şi teatrul de marionete. Trupa are influenţe variate în privinţa soundului - de la black metal-ul Dimmu Borgir la stilul experimental al Diamandei Galas - şi se declară inspirată de butoh şi de teatrul gotic japonez în prestaţia scenică.

În zilele următoare, organizatorii vor anunţa trupele care vor întregi lineup-ul ediţiei 2010 a Dark Bombastic Evening, un eveniment ce promite să aducă din nou la Bucureşti atmosfera dark tipică evenimentelor de gen din Europa.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu