duminică, 23 mai 2010
WGT 2010. Moonspell a adus noaptea eternă peste Leipzig
De departe, evenimentul celei de-a doua zile a festivalului care are loc anual în oraşul german Leipzig a fost recitalul Moonspell. Pe 22 mai, portughezii au cântat aproape două ore în Kohlrabizirkus, după ce, cu câteva ore mai devreme, susţinuseră o sesiune de autografe în complexul Cinestar.
În Kohlrabizirkus, concertele au început la ora 16.20. Tonul l-au dat două trupe germane, Lord Of The Lost și My Insanity, urmate de două formaţii din Croaţia, Ashes You Leave şi Omega Lithium. Încă un grup german, The Vision Bleak, a făcut trecerea spre headlinerii serii.
Mai întâi, finlandezii de la Poisonblack i-au strâns în faţa scenei pe amatorii de gothic metal. Ville Laihiala şi colegii săi, aflaţi într-un miniturneu de patru show-uri în Germania, au încins atmosfera cu piese precum „Casket Case", „A Dead Heavy Day", „Nothing Else Remains", „Love Infernal", „Soul In Flames", „Invisible", „Left Behind" şi „Rush", păstrând pentru bis „Buried Alive", „Bear The Cross" şi „The Last Song".
Deşi au scos cu doar două luni în urmă albumul „Of Rust And Bones", finlandezii nu s-au concentrat doar pe melodiile incluse pe CD-ul amintit, ci au oferit un show echilibrat, cuprinzând cele mai îndrăgite piese din cariera de circa zece ani a trupei din Oulu.
„Full Moon Madness"
Finalul serii i-a aparţinut lui Langsuyar şi colegilor săi. Portughezii şi-au făcut probele de sunet cu o precizie germană, sporind nerăbdarea fanilor. Și totuși, a meritat aşteptarea: show-ul Moonspell a fost unul extraordinar, iar grafica de pe ecranul din fundal a întregit atmosfera întunecată a recitalului.
Fernando Ribeiro şi-a făcut intrarea pe acordurile piesei „At Tragic Heights". Au urmat „Night Eternal", „Finisterra" şi „The Southern Deathstyle". Moonspell a făcut apoi un salt în timp, oferindu-le fanilor „Opium" şi „Herr Spiegelman" (de pe albumul „Irreligious"), dar şi „Soulsick" (de pe „The Butterfly Effect").
Anneke van Giersbergen de la Agua de Annique a fost prezentă doar prin intermediul imaginilor din videoclipul oficial al „Scorpion Flower". Au urmat trei melodii centrate pe elementul feminin: „Luna", „Nocturna" şi „Magdalene".
„Vampiria" şi „Mephisto" au rămas piese de rezistenţă pentru orice show Moonspell, deşi au fost compuse în anii '90. La fel şi „Alma Mater", păstrată pentru finalul concertului. Rechemaţi în scenă, portughezii au mai interpretat două melodii, tot din aceeaşi perioadă, „Awake!" şi „Full Moon Madness".
Fernando Ribeiro şi colegii săi vor reveni în România peste doar câteva luni, urmând a susţine un concert în cadrul Samfest (8-10 iulie, Satu Mare), alături de Antract, Altar şi Agathodaimon.
Muzica Renaşterii a răsunat în sâmbăta Rusaliilor
Dacă la Kohlrabizirkus a fost un spectacol de sunet şi lumină, la Thomaskirche a fost linişte... ca-n biserică. În catedrala amintită s-a desfăşurat un recital de muzică medievală şi renascentistă oferit de Capella Fidicinia, elementul principal fiind Missa „L'homme arme" de Pierre de la Rue. Din program au mai făcut parte motetele lui Guillaume Dufay, dar şi compoziţii de Perotinus Magnus, Caspar Othmayr şi alţii. În Peterkirche au răsunat acordurile Recviemului lui Mozart.
Cocktail cultural
Midgards Boten - grup format din pianistul şi compozitorul Tilo Augsten şi cântăreţul şi actorul Axel Thielmann - a prezentat un spectacol în care artiştii au încercat să dea o formă muzicală textelor din Edda.
Alte Borse a găzduit un nou concert clasic, de data aceasta pianista Carmen Ştefănescu cântând alături de Juliane Tautz, într-un recital intitulat „Fantasien fur Klavierduo". Din program, piese de Francis Poulenc, Franz Schubert, Edvard Grieg, Isaac Albeniz şi Maurice Ravel.
În MonaLiesa e.V., Dunja Brill a susţinut lectura despre „Gothic şi utopia asexualităţii". Potrivit acesteia, în cultura goth nu numai că elementul feminin nu este dominat de cel masculin, ca în alte subculturi, ci este la fel de puternic reprezentat, ca principiu estetic şi, uneori, chiar filosofico-spiritual. „Eyes Wide Shut" a fost filmul de la miezul nopţii proiectat pe ecranul de la Sixtina. Agra şi Parkbuhne au găzduit concerte ale unor formaţii precum Rabia Sorda, Rotersand, Leaether Strip, respectiv Bury Me Deep, Catastrophe Ballet sau Veljanov.
O altă trupă pe care fanii români o pot vedea în 2010, de data aceasta la Bucureşti (Dark Bombastic Evening, 10-11 decembrie), este Sol Invictus. În cadrul Wave Gotik Treffen, britanicii au cântat la Volkspalast, alături de Sigillum S şi Phallus Dei.
Paul Iancu (Cotidianul)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu