luni, 31 mai 2010

Întâlnirea gothicilor din întreaga lume, în Leipzig


În fiecare an, de Rusalii, are loc în Germania cel mai mare festival gothic din lume. Italieni, francezi, finlandezi, spanioli, elveţieni, americani, români - dar cine mai ştie câte alte naţii - au venit între 21 şi 25 mai în Leipzig, pentru a lua parte la cea de-a 19-a ediţia a Wave Gotik Treffen.

Norul de cenuşă a trecut, aşa că amatorii de gen şi-au luat zborul spre Capitala europeană a gothicului. Cursele de avion au avut la bord pasageri costumaţi direct de la îmbarcare pentru festival.


Gothicul nu înseamnă doar muzică, ci un stil de viaţă. Astfel că manifestrările WGT nu se rezumă numai la concerte rock. Organizatorii propun o paletă ofertantă, pentru toate gusturile: expoziţii, proiecţii, lectură, pictură, poezie, film, teatru, operă, balet, muzică de cameră, şedinţe foto şi sesiuni de autografe, petreceri tematice, mic dejun cu absint şi muzică clasică sau cină romantică la lumina lumânărilor parfumate. Întregul oraş se transformă parcă într-o imensă galerie de artă, dar mai ales într-o fascinantă prezentare de modă pe străzile Leipzig-ului.


Anul acesta, în cadrul festivalului au evoluat 200 artişti şi de trupe, printre care Lacrimosa, Moonspell, Gitane Demone, The LoveCrave, Beloved Enemy, dar şi Carmen Ştefănescu, o pianistă româncă stabilită în Leipzig. Ar fi imposibil ca cineva să onoreze toate evenimentele din program, acestea fiind concentate, de dimineaţă până după miezul nopţii, în peste 40 de locaţii răspândite în tot oraşul. Din fericire, ai de unde alege, dar din păcate timpul nu-ţi permite să ajungi decât la o parte dintre ele, aşa se face că trebuie să alergi de la o sală la alta, de la o manifestare la alta, la Spiegelpalast, Passage Kinos, OneWay, Villa, Schaubuhne Lindenfels, Felsenkeller, Superkronik, Musikpavillon, Krystallpalast, Volkshaus, Darkflower, Auerbachs Keller, Stadtisches Kaufhaus, Moritzbastei, Ring Cafe, KunstGeist, Horns Erben, Distillery, MONAliesA e.V., Volkerschlachtdenkmal. Tocmai de aceea, fiecare participant a primit, odată cu biletul, o hartă a oraşului şi programul aferent, pe zile şi pe ore, astfel că mulţi şi-au însemnat cu markerul evenimentele la care au dorit să participe.


Cinestar a fost gazda perfectă pentru iubitorii de film, dar şi celebra absintherie Sixtina a proiectat pelicule în fiecare seară. "La Traviata" a umplut sala Operei, şi de asemenea, la concertele de cameră s-au ocupat toate locurile. Inclusiv bisericile şi-au deschis porţile pentru participanţii la festival, găzduind concerte de muzică medievală, renascentistă şi religioasă.

Hoteluri, moteluri sau pensiuni au găzduit serii întregi de turişti gothici. O altă alternativă de cazare a fost la cort, în campingul special amenajat în zona Agra. Biletul festivalului, în valoare de 66 de euro, a inclus transportul gratuit în perioada evenimentului şi, de asemenea, a asigurat intrarea la toate spectacolele, de la Operă şi până la cele rock.


Un tramvai numit WGT, cu numărul 31, a transportat zi de vară până-n seară gothici îmbrăcaţi în... toate nuanţele de negru. La fel s-a întâmplat şi cu garniturile de pe liniile 11, 11E şi 16, care au unit inelul central al localităţii de principalele săli de concert - Schauspielhaus, Parkbuhne, Kohlrabizirkus, Werk II şi, bineînţeles, Agra.

Pentru fotografii "de epocă", destinaţia perfectă a fost Parcul Clara Zethin, unde are loc Picnicul victorian. În Piaţa Medievală s-au vândut haine, suveniruri şi accesorii, iar Satul păgân s-a populat rapid cu elfi, spiriduşi, călugări, cavaleri şi domniţe, rockeri şi punkeri. Scenele amplasate în locurile amintite au fost repartizate menestrelilor şi saltimbancilor moderni, care cântau la cimpoaie, tobe şi chitări elecrice. Pitorescul manifestării constă şi în faptul că vânzătorii sunt costumaţi în ton cu evenimentul şi îşi oferă marfa în vase speciale.


În afară de concerte, Agra Halle găzduieşte, la fiecare ediţie a fest-ului cel mai mare târg de haine gothice şi accesorii, încălţăminte de toate felurile şi mărimile, zeci de standuri cu bijuterii, peruci, lentile de contact, CD-uri, viniluri, cărţi, suveniruri lucrate manual sau obiecte de design interior.


De câţiva ani încoace apare inclusiv tradiţionalul volum Wave Gotik Treffen. Pentru o amintire de neuitat şi un suvenir ilustrat a fost publicată şi de data aceasta cartea festivalului, în 192 de pagini de text şi imagini, toate cuprinzând cea de a 19-a ediţie WGT, 2010.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu