marți, 25 mai 2010

WGT 2010. Absint, cultură şi gothic metal


Deşi descoperirea absintului este revendicată de elveţieni, nemţii îl apreciază la fel de mult. Iar gothicii din ziua de azi îl savurează cu aceeaşi plăcere ca şi unul dintre poeţii lor preferaţi, Charles Baudelaire.


Nu e de mirare că absintheriile din Leipzig sunt la mare căutare pe perioada Wave Gotik Treffen, mai ales că două dintre ele au organizat evenimente incluse în programul oficial al festivalului ce are loc între 21 şi 24 mai.

Duminică, 23 mai, La Petite Absintherie i-a invitat pe amatorii de „fee verte" şi de muzică clasică la un mic dejun aniversar, cu ocazia împlinirii unui an de la inaugurare. Mai mult, unii dintre cei aflaţi în oraş pe perioada WGT şi-au sărbătorit ei înşişi ziua de naştere în Mica Absintherie, bucurându-se de un tratament special.


Şi în Piaţa Medievală au curs licorile în valuri. De la cocktailuri trase în sticle de toate mărimile şi culorile până la vinuri cu diverse arome, toate vândute de personaje pitoreşti. Negustori costumaţi în elfi şi spiriduşi îmbiau clienţii să cumpere de la haine medievale şi costume gothice până la accesorii din argint, ornamente şi elemente de design interior.

Menestreli în haine fistichii au evoluat pe scena amplasată în mijlocul pieţei. Între două piese interpretate la cimpoaie, tobe şi chitare, cântăreţii invitau spectatorii la dans pe ritmuri din vechile burguri sau îi pofteau să treacă pe la standul de CD-uri pentru a le cumpăra albumele, înregistrate în studiouri ultramoderne.


Lectură şi balet

„Pour les connaisseurs", evenimentele culturale au avut un loc special în programul zilei a treia. Opera lui Goethe (lecturată în Auerbachs Keller), Requiem-ul lui Mozart (în Krypta) şi seara de balet Stravinski (la Opera din Leipzig) au atras gothici de toate vârstele.

Complexul Cinestar a găzduit alte momente de lectură. „Osferatu" a fost readus la viaţă de Oswald Henke pe marele ecran. Seara cinefililor a mai cuprins „Percy Jackson", dar şi deja clasicul „Twin Peaks", al lui David Lynch, cel din urmă fiind proiectat la Sixtina.


DJ-ii au continuat să-i delecteze pe clubberi cu selecţii ale celor mai cunoscute melodii din sfera dark, industrial şi electronic. O seară specială The Cure a avut loc în clubul One Way.

În Volkspalast a fost programată o noapte +18. Sub genericul „Obsession Bizarre", amatorii de BDSM au avut propria petrecere. Momente precum „Tight Love", „Cyberberesque" sau „Spirit of Shibari" i-au încântat pe cei prezenţi.

Concertele zilei

Muzica gothic metal şi-a tras şi în această zi partea leului. Welle:Erdball au fost headlinerii serii în Kohlrabizirkus, în timp ce artişti precum Lola Angst şi Suicide Commando au evoluat în Parkbuhne. Arcana şi Seventh Harmonic au fost doar două dintre formaţiile programate în Schauspielhaus; cei din urmă vor susţine un recital şi în faţa fanilor români, în decembrie, la Bucureşti.

Punctul cel mai fierbinte al WGT a rămas Agra. Celebrul complex expoziţional a găzduit un imens spaţiu unde magazinele de haine şi accesorii gothice au vândut la foc continuu. Într-o altă hală, scena le-a aparţinut trupelor Endless, Indica, The Crystelles, Big Boy, Faith & The Muse, Diary of Dreams şi The LoveCrave. Italienii şi-au prezentat cel de-al doilea album, „Soul Saliva", lansat chiar luna aceasta.


Francesca Chiara & Co. au dovedit că ştiu bine cum să-i ţină în priză pe nemţii amatori de rock, mai ales că se află sub contract cu labelul german RepoRecords. Deşi au insistat pe piese de pe noul CD („The Other You", „And Scream", „Warriors", „Get Outta Here" şi coverul „Thriller" după Michael Jackson), în setlist şi-au găsit loc şi clasicele „Can You Hear Me?", „Little Suicide" şi îndelung aplaudatul „Vampires", toate de pe „The Angel And The Rain".

Solista The LoveCrave a trecut pe la standul de merchandise la finalul show-ului, unde a fost „sechestrată" minute în şir de vânătorii de autografe şi de fotografii.

Cele mai aşteptate recitaluri au fost ale celebrelor formaţii Lacrimosa şi Alien Sex Fiend. Tilo Wolff şi Anne Nurmi şi-au prezentat recent lansatul album „Schattenspiel" şi şi-au întâlnit admiratorii de pe forumul oficial.

Nik Fiend şi Mrs. Fiend, cei doi membri ai Alien Sex Fiend, au susţinut „show-ul special de la miezul nopţii", chiar dacă britanicii au fost programaţi să urce pe scenă la ora 1.30.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu