marți, 25 mai 2010

WGT 2010. Gitane Demone, o legendă a deathrock-ului


Luni, 24 mai, a fost ultima zi a festivalului Wave Gotik Treffen, care a început vinerea trecută în Leipzig. Întâlnirea gothicilor de pretutindeni are loc anual în oraşul german amintit, în weekendul Rusaliilor.

Ca orice zi de încheiere, programul a fost unul mai lejer. Totuşi, în lista manifestărilor şi-au făcut loc câteva evenimente importante.

Deşi premiera germană a filmului „Splice" este programată pentru luna următoare, participanţii la WGT l-au putut deja vedea la Passage-Kinos. Producţia amintită, în regia lui Vincenzo Natali şi avându-i în rolurile principale pe Adrien Brody şi Sarah Polley, şi-a avut avanpremiera luni, în Leipzig. „Splice" este un thriller SF bazat pe psihoza ce există în jurul ideii clonării umane.

Sixtina şi-a încheiat seria filmelor cu pelicula „Insomnia" din 2002, în regia lui Christopher Nolan şi avându-l în rolul principal pe Al Pacino. La Cinestar au fost programate filmul „Operation Atahualpa", dar şi un maraton de lectură.


Muzica lui Giuseppe Verdi a răsunat la Opera din Leipzig. Gothici de toate vârstele s-au strâns cu mult timp înainte de ridicarea cortinei, pentru a urmări „La Traviata". Gewandhaus Orchestra din Leipzig este cea mai veche orchestră simfonică din lume, cu origini datând din 1743. Numele actual a fost preluat de la sala Gewandhaus din Leipzig, unde a concertat pentru prima dată în 1781 şi unde s-a stabilit de atunci încolo.

Şi tot pentru amatorii de muzică clasică, în Ring-Cafe a concertat ansamblul Quattrocelli, înfiinţat în 1997. Cei patru artişti - Lukas Dreyer, Michael Peternek, Matthias Truck şi Hartwig Christ - au interpretat piese de pe coloana sonoră a unor filme binecunoscute ("Psycho", "Mission Impossible", "Pulp Fiction" etc.).

Muzica unor mari nume ca Ennio Morricone, John Williams, Dmitri Şostakovici, Johan Sebastian Bach, adaptată pentru patru violoncele, a răsunat în clubul amintit, aflat în centrul Leipzigului.


Tot luni a fost ultima zi în care operele pictorului Neo Rauch, originar din Leipzig, au putut fi admirate gratuit, la Muzeul de Arte Vizuale, de către posesorii unui bilet de festival.

Satul păgân

La aproximativ 300 de metri de Complexul Agra şi-au întins tabăra „păgânii". Vikingi, spiriduşi, domniţe, cavaleri, gothici, punkeri, rockeri, cu toţii au format populaţia Satului Păgân pe perioada celor patru zile de festival. Menestrelii şi saltimbancii au avut la dispoziţie câte o scenă, între acestea fiind amplasate diverse corturi, unde se vindeau de la armuri medievale şi condeie lucrate manual până la ţinute gothice şi tot felul de accesorii.


Vânzătorii costumaţi în ton cu evenimentul au servit specialităţi culinare, cocktailuri, bere şi alte licori. Treffen Met, băutura festivalului, a fost la mare căutare. Doritorii puteau face o baie într-o cadă de lemn, înconjuraţi de aroma beţişoarelor parfumate şi savurând un cocktail. A avut loc chiar şi un „târg de sclavi", actorii stârnind râsetele celor strânşi în jurul lor.


Concertele zilei

Svartsot şi Valravn în Agra, In Strict Confidence şi The Klinik în Kohlrabizirkus sunt doar câteva dintre trupele care au concertat în ultima seară a Wave Gotik Treffen.

În Parkbuhne au fost programaţi Zeraphine, Kommunity FK şi Gitane Demone. Capul de afiş vine de pe tărâmul legendelor. Artista americană are „vreo 50 de ani şi 30 de ani de carieră la activ", aşa cum a afirmat ea însăşi în timpul show-ului susţinut în arena din parcul Clara Zetkin. Într-adevăr, solista şi-a început cariera când curentul gothic rock abia îşi făcea apariţia.

Gitane Demone a fost mai întâi în Pompeii 99, alături de Valor Kand, pe care l-a urmat în Christian Death, grupul fondat de legendarul Rozz Williams. S-a despărţit şi de Valor, şi de trupă în 1989, însă a colaborat cu Rozz pentru o scurtă perioadă în 1995.

Solista a prezentat piese lansate în diverse perioade ale carierei sale, chiar dacă pe cele din tinereţe le-a abordat cu oarecare reţinere. „Nu ştiu dacă mă mai ţine vocea să le cânt", s-a destăinuit ea, însă a făcut faţă cu succes, iar fanii s-au bucurat ascultând vechile hituri și aplaudând-o frenetic.

Cântăreaţa a şocat din nou prin nonconformism, scoţându-şi sacoul în timpul show-ului, rămânând doar în ciorapi şi sutien. Mai mult decât atât, şi-a însoţit piesa „Perv" prin gesturi sugestive şi jucându-se în mod provocator cu microfonul. Apoi a redevenit serioasă, îmbrăcându-se la fel de nonşalant.


Din setlist au mai făcut parte, printre altele, „Incendiary Lover", „Tales of Innocence", „Gloomy Sunday", „Sound of War", „Somewhere", „Moon Without A Tear", „Golden Age", „Obituaire" sau „Solitary War".

Fanii au aclamat-o la finalul piesei „Manic Depression", pe care Gitane Demone a interpretat-o deseori alături de regretatul Rozz Williams.

Deşi nu aveau pregătită în program vreo melodie pentru bis, insistenţa cu care a fost aplaudată a determinat-o să revină în scenă. Gitane Demone a solicitat, drept unic acompaniament, un efect de ecou pe voce, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că vârsta nu şi-a pus amprenta şi asupra calităţilor ei interpretative.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu