sâmbătă, 22 mai 2010

WGT 2010. Leipzig, Mecca gothicilor din întreaga lume


Ca în fiecare an, în weekendul Rusaliilor, Leipzig a fost din nou invadat de oamenii în negru. Fie că au venit să asculte trupe rock de primă clasă sau să vadă spectacole de operă, fie că au vizitat oraşul pentru muzica de cameră sau picnicul victorian, participanţii s-au integrat cu toţii în atmosfera dark a Wave Gotik Treffen.

Festivalul, ajuns deja la ediţia a 19-a, are loc în perioada 21-24 mai. Mecca gothicilor îşi merită din plin supranumele, ca şi în anii precedenţi: străzile au devenit o imensă scenă a paradei ţinutelor negre, de la simple tricouri până la somptuoase rochii în stil victorian, de la costumaţii punk până la cele tip Lolita şi BDSM.
Iar organizatorii le-au pus la dispoziţie un program pe măsură: filme clasice, spectacole de operă, expoziţii, vernisaje, party-uri tematice şi, bineînţeles, concerte. Încă din seara de 20 mai, diverşi DJ au dat tonul la muzica de calitate.


Mic-dejun cu absint, picnic victorian şi cină cu Bela Lugosi

Ziua de 21 a început pentru gothicii matinali cu un mic-dejun găzduit de absintheria Sixtina, urmat de diverse concerte pe scena din curtea localului. Seara, pe acolo a bântuit şi Contele Dracula, întruchipat de celebrul Bela Lugosi în filmul din 1931. Pelicula amintită a fost proiectată pe un ecran instalat în aer liber.

La prânz, nostalgicii erei victoriene au ieşit la picnic, costumaţi în ton cu ultima modă a secolului XIX. Dotaţi cu coşuleţe pline de merinde, cupe şi sticle de vin, ba chiar şi măsuţe, participanţii la picnicul victorian au invadat peluza din apropiere de Parkbuhne, spre deliciul fotoreporterilor şi al trecătorilor.


O româncă la mare preţ la bursă

Muzica de cameră a fost la mare preţ la Vechea Bursă, clădire transformată acum în sală de concerte. La Alte Borse a susţinut un recital Duo Con Pasion, în care am regăsit şi o româncă. Lukas Dreyer (violoncel), Carmen Ştefănescu (pian), alături de actriţa şi cântăreaţa Silke Fritzsche, au oferit o seară spaniolă. Muzica lui Isaac Albeniz, Enrique Granados, Manuel de Falla şi Astor Piazzolla a fost punctată de versurile poeţilor Pablo Neruda, Alfonsina Storni, Homero Manzi, Reiner M. Rilke şi Theophile Gautier.


De remarcat că publicul a fost format exclusiv din tineri, care au profitat de o „fereastră" în programul concertelor rock pentru a se bucura de recital. Şi, chiar dacă nu au venit la costum şi cravată, ci în haine de piele sau machiaţi excesiv, la final şi-au exprimat aprecierea aplaudând minute în şir. Ciclul de lieduri „Winterreise" al lui Franz Schubert, dar şi filmele de la Cinestar au fost alte evenimente ale zilei de vineri.


Între rock alternativ şi gothic metal

Amatorii de industrial şi alternativ s-au strâns în Felsenkeller, în timp ce la Kohlrabizirkus şi Agra s-a dat tonul la gothic şi metale grele. Dacă în Kohlrabi vedetele au fost Crematory şi Leaves Eyes, spectacolul din Agra a fost încheiat de „recitalul special de la miezul nopţii", susţinut de Brendan Perry, ex-Dead Can Dance.

Party-uri la care au fost invitaţi diverşi DJ au avut loc în mai multe cluburi din oraş. De altfel, nu mai puţin de 43 de locaţii găzduiesc evenimente incluse în programul oficial al Wave Gotik Treffen.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu