luni, 21 iunie 2010

Rockin' Transilvania: metale într-un loc de legendă


În weekendul 18-20 iunie, pe Platoul Inima Reginei din apropierea Castelului Bran a avut loc ediţia a treia a Festivalului Rockin' Transilvania. Şase trupe româneşti au luptat pentru un loc pe afişul Wacken Open Air, iar alte şapte formaţii străine au completat spectacolul.

Evenimentul a scos din nou la iveală o situaţie deja bine cunoscută: avem spaţii pentru concerte open air, avem peisaje apreciate de oaspeţii de peste hotare, avem legende, avem muzică bună şi trupe de valoare, avem o trupă participantă la W:O:A pentru al doilea an consecutiv, dar nu avem un public plătitor de bilet care să vadă toate acestea.

Deşi 30 de lei pentru două seri de rock de calitate reprezintă un preţ mai mult decât accesibil, puţini s-au îndurat să îl achite. Însă cei care au plătit suma, echivalentă cu cinci beri pe seară, n-au avut decât de câştigat. Muzicienii au dat tot ce-au avut mai bun, ca şi cum platoul din Bran ar fi fost plin de spectatori. Iar cei prezenţi s-au bucurat de un festival la înălţime, şi la propriu, şi la figurat, având ce povesti celor de-acasă.

Vineri seară a fost organizată recepţia oficială pentru artişti, ceremonie la care au luat parte şi oficialităţile din Bran. Şi, deşi castelul nu e deloc aşa cum şi l-au imaginat citind cartea lui Bram Stoker, au rămas impresionaţi de încărcătura istorică a locurilor. Majoritatea au vizitat impunătoarea construcţie medievală, în timp ce ceilalţi şi l-au inclus în program în zilele următoare, la insistenţele celor care i-au trecut pragul.


România trimite la W:O:A o trupă cu „Atitudine"

Rockin' Transilvania a inclus, pentru al doilea an consecutiv, concursul W:O:A Metal Battle. România se numără printre cele 26 de ţări care au dreptul de a trimite o trupă la Wacken Open Air (4-7 august 2010), acolo unde va avea loc faza finală a competiţiei.

În urma preselecţiei, juriul internaţional a ales şase formaţii, care au concurat la Bran pentru un loc pe afişul celei de-a 21-a ediţii a W:O:A, festival care are loc în Germania. An de an, evenimentul din Wacken strânge cele mai grele nume ale rockului mondial, în 2010 printre capetele de afiş numărându-se Iron Maiden, Motley Crue, Slayer, Arch Enemy, Anvil, Atrocity, Alice Cooper, Grave Digger, Corvus Corax şi Tiamat.


Finala Metal Battle va avea loc în două zile, pe W.E.T.-Stage. Reprezentanţii noştri urmează a cânta joi, pe 5 august, în aceeaşi seară cu învingătorii din Suedia, Elveţia, Spania, Portugalia, Olanda etc. Deşi premiul cel mare, constând în echipament şi instrumente, este tentant, marea miză a competiţiei este vizibilitatea pe care o obţin participanţii, putând să se facă remarcaţi de către marile case de discuri şi de organizatorii de spectacole prezenţi la eveniment.

Aşa se face că trupele româneşti care au concurat la Bran au dat tot ce au avut mai bun, în faţa unui juriu internaţional compus din jurnalişti, artişti şi specialişti, pe care urmau să-i convingă, prin câte un recital de 30 de minute fiecare, că merită un loc la W:O:A.


Sâmbătă au concurat maramureşenii de la Dirty Shirt, Guerrillas (Cluj-Napoca) şi Pillfed (Alba Iulia). Primii s-au prezentat cu piese ca „Manifest", „Luna", „Tell Me Why" şi „Săracă inima me". Clujenii au inclus în setlist „Start The Fight", „Sickness", „Time Will Tell" şi nelipsitul „Guerrilla Spirit". Cea de-a treia trupă a interpretat, printre altele, „Break", „Fate", „Words Can Kill" şi „The More I Carry".


Duminică, clujenii de la Altar s-au concentrat mai mult pe melodii de pe viitorul album, interpretând în premieră absolută „Disaster" şi „Never Back Down". N-au lipsit nici „Back in my Business", „Make Yourself Heard" şi „Invasion". Andy Ghost (voce), Damian (chitară), Levi (tobe) şi Teo Peter Jr. (bass) au ţinut publicul „Under Control". Deşi compuse cu aproape două decenii în urmă, „Words" şi „Prison of Death" au rămas piese de rezistenţă pentru trupa clujeană, fiind deseori cerute în concerte.


Concursul a fost încheiat de două formaţii bucureştene, Bucium şi Nexus. Primii au impresionat şi prin instrumente (cu două viori), dar şi cu piesele „Războieni", „Sorbul Apelor", „Morgana" şi „Rovine 1394", în timp ce Nexus a inclus în setlist „I", „Grin of Madness", „To The Light", „Unbeliever", „Nowhere" şi „Bait for the Fear".

Membrii străini ai juriului au fost impresionaţi de scena metal românească, pe care au descoperit-o abia la faţa locului. Cu toţii ar fi trimis mai mult de o trupă în finala de la Wacken (acest veritabil „campionat mondial" al formaţiilor de rock), însă din păcate unele dintre formaţii vor trebui să aştepte ediţiile viitoare. Toate cele şase grupuri, aparţinând unor stiluri diverse, au făcut o bună propagandă muzicii metal româneşti.


Germanul Steffen Kiederer, organizator de festivaluri, a remarcat Altar şi Pillfed, pe când brazilianca Dani Nolden, vocal în Shadowside, i-ar fi premiat pe Dirty Shirt şi Guerrillas, dar nu a putut trece peste experienţa dovedită de Altar în recitalul lor. De altfel, numele clujenilor a fost pe buzele tuturor, iar anunţul făcut duminică seară nu a făcut decât să dea glas gândului pe care îl aveau cu toţii: o trupă ca Altar nu avea cum lipsi de la Wacken Open Air 2010.

Deşi această reconfirmare a valorii lor vine destul de târziu, Andy Ghost&Co. se bucură că măcar acum ajung la W:O:A şi speră ca astfel să arate că şi în România se cântă muzică de calitate şi să deschidă şi altora porţile marilor festivaluri.

Rockul a mers la Inima Reginei

Dacă până anul trecut Rockin' Transilvania se desfăşura la Sibiu, ideea de a-l muta la poalele Castelului Bran s-a dovedit a fi una inspirată. Locul este încărcat de istorie, fiind în apropierea cetăţii cu o istorie datând din 1377, construcţie făcută celebră în Occident de cartea lui Bram Stoker, irlandezul plasând aici întâmplările al căror erou este vampirul Dracula. Pe una dintre laturile platoului se află locul unde a fost depusă în 1940 inima reginei Maria a României.


În asemenea loc de legendă, trupele au încercat să se ridice la nivelul maxim pe care-l puteau atinge. Cei de la Handful of Rain au fost la primul concert în România, dar şi la primul în afara graniţelor Spaniei. Grupul din Cadiz a prezentat piese precum „Valeria", „Just Can Do It", „Until The End", „Hard Way Of Life", „All The Pieces (Of My Life)" sau „Hit And Scream". Ibericii s-au declarat impresionaţi de peisaje şi de castel. „Cel care ne-a ajutat să ajungem aici a fost tobarul nostru, Tini, cel care se ocupă de managementul trupei", ne-a declarat Jaime, solistul de la Handful of Rain.


In Slumber din Austria au deja şapte ani de experienţă şi trei albume la activ, cel mai recent, „Arcane Divine Subspecies", fiind lansat anul trecut. „Ne bucurăm să fim aici şi să fim beţi", au declarat ei glumind. Şi totuşi, pe scenă n-a fost deloc de glumă: trupa din Linz a susţinut un show de zile mari, făcând să răsune valea cu acorduri și riff-uri de cea mai bună calitate.


Fraţii noştri latini, italienii de la Derdian, au ajuns şi ei la al treilea album, „The Apocalypse" fiind lansat în 2010. Milanezii au fost impresionaţi de fanii care le cunoşteau versurile pe de rost şi care au cântat odată cu ei melodii ca „The Spell", „Betrayer", „Black Rose", „The Hunter", „Il Padrino", „I Don't Wanna Die", „Forevermore", „Battleplan", „Burn" şi „Cage of Light". Alături de ei a fost prezentă pe scenă şi soprana Elisa „Lisy" Stefanoni, cea care apare ca guest musician şi pe cel mai recent produs discografic al trupei.


Finalul primei seri a aparţinut trupei germane Axxis. Nemţii tot nemți: mai întâi i-au făcut pe fani să aştepte aproape o oră pentru riguroasele probe de sunet, încheiate abia când şi ultimul cinel a sunat cum trebuie. Însă aşteptarea a meritat: muzicienii i-au făcut pe spectatori să uite de ploaia ce a început să cadă odată cu primele acorduri. Cei care au stat pe platou până târziu în noapte n-au avut motive să regrete.


Duminică, în timp ce juriul de la Metal Battle a început deliberările, pe scena din apropierea Castelului Bran a urcat Firefly din Olanda. Grupul a prezentat piese precum „Get Me Out", „House of the Seven", „Live by the Day", „Sold My Soul" sau „Lucifer", încheind cu un colaj de hituri ale trupelor Metallica şi Judas Priest.


După ce a jurizat concursul Metal Battle, brazilianca Dani Nolden şi-a luat în primire al doilea rol, cel de vocal al trupei Shadowside. A electrizat realmente publicul strâns pe platou cu un setlist conţinând 12 piese, numai una şi una. „Nation Hollow Mind", „In The Night", „Red Storm", „Memories", „Life Denied", „Illusions", „Baby In The Dark", „Here To Stay", „Hideaway" şi „Dare To Dream" i-au convins pe cei strânşi în faţa scenei să-i recheme pe artişti la rampă pentru încă două melodii: „Rainbow in the Dark" şi „Highlight".

„Câţi dintre voi visează să mă ia acasă?", a întrebat frumoasa braziliancă. Văzând privirile nedumerite ale publicului, Dani a explicat: „Mă puteţi lua cu toţii: cumpărând CD-urile noastre, veţi avea vocea mea la voi acasă tot timpul". După show, solista ne-a declarat că venirea în România era un vis pe care-l avea de multă vreme: „Intenţionam să vin ca turist, dar dacă mi s-a oferit această posibilitate, să vin să cânt aici, cu atât mai bine". Dani a făcut o paralelă între situaţia scenei muzicale braziliene şi cea din România, cu care a luat primul contact aici: „Şi la noi, şi la voi sunt o mulţime de grupuri de valoare, dar din păcate sunt prea puţin promovate în afara graniţelor".


Finalul zilei a aparţinut tot nemţilor. Contradiction, cei care au compus şi imnul festivalului, au avut un setlist consistent, cu 14 piese, printre care „Warchitect", „Nation Of Fear", „Hate Patrol", „For The Light", „All We Hate" sau „Break The Oath". La „Rockin' Transilvania" i-au invitat pe scenă pe cei de la Firefly, în timp ce la final i-au chemat alături de ei pe toţi cei care au făcut posibil acest eveniment şi au rezistat în ciuda vremii schimbătoare specific montane: organizatori, artişti şi fani deopotrivă, pentru a cânta împreună, din nou, melodia ce-i va însoţi pe amatorii de muzică bună până la următoarea ediţie a Rockin' Transilvania.

Paul Iancu (Cotidianul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu