luni, 21 iunie 2010
Graspop, la a 15-a aniversare
Patru scene, 75 de trupe şi trei zile de festival. Aceasta este oferta Graspop, renumitul eveniment care se desfăşoară în Belgia, în perioada 25-27 iunie, şi care anul acesta a ajuns la cea de-a 15 ediţie.
Pe scenă vor urca Aerosmith, Motorhead, Slayer, Stone Temple Pilots, My Dying Bride, Tarja, Saxon, Therion, Anathema, Doro, Billy Talent, UDO, Nile, Sepultura, Krypteria, The Poodles, Devin Townsend, The Devils Blood, Anvil, Raven, Bleeding Through, Ghost Brigade, Oceans of Sadness, Revamp şi încă o formaţie în locul Ratt care nu mai poate ajunge (vineri), Soulfly, Channel Zero, Slash, Carcass, Bullet for My Valentine, Immortal, Sabaton, Airbourne, Paradise Lost, Sick of It All, Fear Factory, Obituary, Cannibal Corpse, Eluveitie, Walls of Jericho, Death by Stereo, Tankard, Dark Funeral, 3 Inches of Blood, Hail of Bullets, Killing Machine, Sylosis, Dear Superstar, Iron Mask, Spoil Engine (sâmbătă), respectiv Kiss, Hatebreed, Killswitch Engage, Amon Amarth, Bloodbath, Jon Oliva's Pain, Devil Driver, Evergrey, Finntroll, Korpiklaani, Exodus, Unearth, A day to Remember, Behemoth, As I Lay Dying, Katatonia, Alestorm, Atreyu, Muckypup, 36 Crazyfists, Job for a Cowboy, Necrophobic, The Faceless, Deadlock şi Between the Buried and Me (duminică).
Marea manifestare are loc în Kastelsedijk (Dessel). Gara Mol e cea mai apropiată de locul festivalului (8 km). Maşinile se parchează în zonele din apropiere, în camping fiind permise doar rulotele. Pentru cei care vin din străinătate sunt recomandate aeroporturile Bruxelles şi Bruxelles Sud (Charleroi), de la care se ajunge cu trenul sau cu AirExpressBus (autocare). Cu această companie se poate călători dinspre Olanda (Schiphol, Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen) sau Germania (Dusseldorf). Cursele sunt directe. Doritorii de a împărţi costurile unei călătorii cu maşina pot să-şi posteze anunţurile pe site-ul Graspop, menţionând, după caz, dacă oferă sau caută locuri în autovehicul.
Biletul costă 145 de euro plus taxe, şi include intrarea la concerte, în camping, călătorii cu trenul şi autobuzul până la zona festivalului. Tichetul pentru o zi costă 75 de euro plus taxe şi nu include camparea - aceasta costă 15 euro, iar parcarea - 5 euro (dar include tren şi autobuz). Biletele se pot cumpăra prin diverse agenţii din Belgia, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Suedia, Germania, iar pentru restul ţărilor prin intermediul site-ului www.proximusgoformusic.be/en/fest/graspop.
Între zona de concerte şi camping se află 24h Zone, ce include un post de poliţie, un restaurant şi diverse puncte pentru distracţii. Tot aici este Metaldome, unde se ţin petreceri până în zori. Aria concertelor este deschisă de la 10 dimineaţa şi se închide după ultimul recital. Standuri cu mâncare se află pe toată suprafaţa rezervată pentru Graspop, de la pizza până la fructe, îngheţată sau alimente pentru vegetarieni. Barurile sunt răspândite de asemenea pe raza festivalului: Belgian Beer Cafe din 24h Zone îşi îmbie clienţii cu renumitele mărci de bere locale. Mâncarea şi băutura se cumpără cu cupoane care costă 2,25 euro la faţa locului, şi 50 de euro setul de 24 bucăţi (numit boozebag) în presale. Pentru a stimula reciclarea, la 24 de pahare returnate se primeşte un cupon gratuit, iar 50 de pahare sunt răsplatite cu un suvenir Graspop.
Toaletele sunt gratuite, iar persoanele cu dizabilităţi au cabine speciale. În 24h Zone se află şi casete în care pot fi încuiate lucrurile de valoare. Cheile se închiriază pe zi sau pe toată perioada. Nu sunt permise la intrare: băuturi şi mâncare, recipiente de plastic/tablă/sticlă, beţe, obiecte ascuţite, camere foto/video, droguri, scaune pliante, parasolare, animale de companie (cu excepţia câinilor pentru nevăzători). De asemenea este interzis crowdsurfingul. Sunt totuşi permise camerele foto mici (aşa-zisele "săpuniere"), sandvişurile, umbrelele retractabile, saltelele, loţiunile de soare. În camping există trei zone conţinând toalete, duşuri şi bazine (folosirea duşului costă un cupon). Tot în camping se află un complex comercial cu preţuri de supermarket, care vinde: mâncare, produse de îngrijire, băutură, răcoritoare. Campingul e împărţit pe "felii", separate prin zone de siguranţă antiincendii. Corturile amplasate pe aceste fâşii vor fi demontate pe loc. Atenţie! Cei care încalcă regulile din camping pot fi excluşi de la întregul festival. Nu sunt permise sticle, lumânări, artificii, butelii de dimensiuni mari, aparate alimentate cu lichide inflamabile, arme şi alte obiecte potenţial periculoase, alcool, animale, surse de curent, cărucioare. Activităţile comerciale şi împărţirea de pliante sunt de asemenea interzise. Sunt însă permise grătarele, chiar şi cele alimentate din butelii mici, berea şi răcoritoarele (echivalentul a maxim 24 cutii de 0,33 de persoană).
La 1 km de fest se află Graspop Metal Town, un "hotel" în aer liber, cu grupuri sanitare, cort pentru breakfast, recepţie proprie, care funcţionează de la 24 iunie (ora 16:00) până la 28 iunie (ora 12:00). Cazarea se face în rulotele proprii sau în căsuţele din lemn. Acestea din urmă sunt pentru maxim 4 persoane, conţin paturi şi saltele, o lanternă, curent, dar lenjeria de pat trebuie adusă de-acasă. Mai există o zonă de merchandise, un târg metal şi unul de haine şi încălţăminte. Pe site-ul www.graspop.be se găsesc detalii pentru alte variante de cazare (7 hoteluri) şi de transport. Majoritatea trupelor vor organiza sesiuni de autografe în ziua concertului.
"Preistoria" Graspop a început în 1986, cu trupe locale, iar în prezent a ajuns unul dintre festivalurile cele mai mari ale Europei. Ediţia cu numărul 10, cea din 1995, a fost una de cotitură: deşi au participat Joe Cocker şi Simple Minds, festivalurile pop nou apărute au "suflat" publicul Graspop, care a ieşit în pierdere. Ca atare, învăţând din precedentele două experienţe (1993, 1994), organizatorii au decis să încline spre partea heavy, mai ales că Motorhead, Paradise Lost sau Biohazard au atras multă lume în anii anteriori. Graspop a "înghiţit" şi un eveniment indoor, Midsummer Metal Meeting, astfel că echipele de organizatori s-au coalizat pentru a realiza Graspop Metal Meeting, în 1996, pe 30 iunie. Prima ediţie a fost un succes total: peste 10.000 de metalişti, 15 trupe, două scene, Iron Maiden şi Type O Negative headlineri. Nici vremea rea nu i-a mai gonit pe fanii adevăraţi, care au înfruntat ploile torenţiale în 1997: Tiamat, Megadeth şi Alice Cooper i-au ţinut la faţa locului. În acelaşi an a fost introdusă a treia scenă. În 1998 festivalul s-a mutat la Boeretang, iar headlineri au fost Black Sabbath.
Manowar, Cradle of Filth şi Danzig (1999), Iron Maiden şi Machine Head (2000), Judas Priest, Nevermore şi Marduk (2001, an în care s-a introdus camparea gratuită) au atras peste 20.000 de rockeri. Numele mari au continuat să vină: Saxon, My Dying Bride şi Slayer (2002), Sepultura, Iron Maiden, Alice Cooper (2003, ediţie cu circa 50.000 de fani). În 2004 festivalul s-a extins pe trei zile, iar circa 75.000 de spectatori au venit pentru Iced Earth, Exodus, Alice Cooper sau Judas Priest. Bariera de 80.000 a fost spartă în 2005 (cu Slayer şi Iron Maiden reveniţi la festivalul belgian). Ploaia a oferit spectacolul principal în 2006, deşi iniţial se anunţa caniculă. Ruperea de nori i-a împiedicat pe Korn să mai ajungă, dar Soulfly, Opeth, My Dying Bride şi Alice in Chains au acceptat să ofere recitaluri mai lungi. În 2007 a căzut inclusiv bariera celor 100.000 de spectatori, atraşi de Iron Maiden, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Slayer şi mulţi alţii. Ediţia 13 a fost una cu noroc: în 2008, 17 trupe au beneficiat de o vreme superbă, iar KISS a susţinut primul (şi ultimul până acum) lor concert în Belgia. Anul trecut, 130.000 de metalişti au venit la Graspop, iar numărul trupelor care au trecut cel puţin o dată pe la festivalul belgian a ajuns la fix 384.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu