sâmbătă, 5 iunie 2010
Wave Gotik Treffen, la a 19-a ediţie
În limba germană, "treffen" înseamnă "întâlnire". Iar Wave Gotik Treffen constituie un prilej de întâlnire pentru toţi gothicii din Germania şi nu numai. Festivalul amintit se desfăşoară anual la Leipzig, iar în perioada 21-25 mai a sărbătorit cea de-a 19-a ediţie.
Ce tentaţii oferă oraşul german în timpul prestigiosului eveniment? Atracţia o reprezintă concertele dark - de la folk acustic până la influenţe medievale, deathrock, dark electro, EBM, Symphonic metal, Gothic metal, industrial. Ce artişti? Ce artişti! La ediţia 2010 au fost prezente circa 200 de trupe, printre care Moonspell, Lacrimosa, Gitane Demone, The LoveCrave, Leaves Eyes, Crematory, Sol Invictus, Svartsot, Arcana, PoisonBlack, The Raven, Lola Angst, Kitty in a Casket, Diary of Dreams, Zeraphine, Rose Rovine e Amanti, Ghost, Shadows, Liquide Divine, Diamonds, Koffin Kats, The Vision Black, S.P.O.C.K. şi multe, multe altele, marea absentă fiind Diamanda Galas, pianista şi cântăreaţa suferind o intervenţie chirurgicală la mână cu câteva zile înainte de recital.
Dacă "La Traviata" a umplut sala Operei, la fel s-a întâmplat şi la concertele de cameră şi cele de muzică clasică, în timp ce trubadurii moderni au adunat publicul în Piaţa Medievală şi în Satul păgân.
Acesta din urmă a fost paradisul rockerilor. Amatorii de shopping au găsit aici tot ce le-a poftit inima. Ba mai mult decât atât, se puteau delecta legănându-se în hamace, cu o şedinţă de masaj sau cu o baie într-o cadă de lemn, amplasată la loc deschis. De fapt, totul a fost deschis tuturor gusturilor şi posibilităţilor.
LEIPZIG, ÎN HAINE DE GALĂ
Dar, mai mult decât orice, e de apreciat faptul că în Leipzig oamenii au mintea deschisă. Nu contează culoarea costumelor, nu contează cât e negrul de negru, nimeni nu se uită ca la urs după costumaţiile extravagante. Nici chiar nuditatea nu mai constituie o curiozitate ci, cel mult, un prilej de şedinţă foto.
Dacă în urmă cu doi ani, tot în Leipzig şi tot la WGT, a putut fi văzută o fată îmbrăcată într-un costum de plastic transparent, prin care putea fi admirată în întreaga ei splendoare, de data asta, o tânără a renunţat complet la îmbrăcăminte devenind atracţie pentru fotografii profesionişti şi cei de ocazie exact la câţiva paşi de una dintre catedrale. Nimeni nu s-a scandalizat, nimeni n-a agresat-o, iar unii chiar s-au fotografiat cu ea.
Bisericile sunt infinit mai tolerante şi se "aliniază" programului festivalului, lăcaşe de cult precum Thomaskirche şi Peterskirche având şi ele programate concerte incluse în programul oficial, ce-i drept, de muzică religioasă, renascentistă sau medievală. Gothicii le puteau trece pragul cu peruci sau creastă, cu mantii până-n pământ sau cu fuste scurte, băieţii cu kilturi sau bătuţi în cuie şi ţinte, fără ca nimeni să se oripileze sau să protesteze. Importantă este vibraţia, meditaţia, nu costumaţia.
Cu aceste imagini s-au obişnuit şi interpreţii de muzică clasică sau de cameră. Nu contează cum sunt îmbrăcaţi, spun artiştii, important este că tinerii vin la astfel de concerte! "Pentru ei, asta e costumaţia de gală, sunt hainele în care se simt cel mai bine". Iar mai apoi, muzicienii îi câştigă ca public, spectatorii mai vin şi la reprezentaţiile următoare, nu numai la cele din cadrul WGT.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu