luni, 26 aprilie 2010
Vikingii de la Gwydion revin în România
Vikingii portughezi de la Gwydion vor veni pentru a doua oară în România, de data aceasta la OST Mountain Fest. La evenimentul ce va avea loc la Buşteni (6-8 august), ei îşi vor prezenta şi noul album, “Horn Triskelion”, lansat la începutul lunii aprilie.
Cei şase vikingi (Ruben Almeida - vocal, Kaveirinha şi Joao Paulo - chitară, Vitor Cesar - bass, Daniel Cesar - clape şi Abreu - baterie) au închinat o cupă de “Mead of Poetry” în sănătatea fanilor români, pe care îi vor revedea după ceva mai mult de un an. Ei au vorbit atât despre noul lor album, cât şi despre viitoarea întâlnire cu publicul de la noi, la OST Mountain Fest, ce va avea loc în Buşteni, la Poiana Mare.
“Horn Triskelion” include 11 piese: „The Departure”, „Fara I Viking”, „From Hel To Asgard”, „Ofiussa (A Terra Das Serpentes)”, „Mead Of Poetry”, „Triskelion Horde Is Nigh”, „Odhinn's Cult”, „At The Sumbel”, „Cold Tempered”, „The Terror Of The Northern” şi „Six Trials To Become A Beerzerker”.
Aţi lansat recent al doilea vostru album, “Horn Triskelion”. Ce înseamnă acesta pentru voi ca trupă, dar şi pentru fiecare dintre voi în parte?
În cazul nostru, nu există “individualităţi”, suntem şase buni prieteni şi avem o viziune integrală ca grup. Cu toţii urmărim acelaşi scop: să realizăm tot ce putem în interesul trupei. Lansarea acestui album este o realizare la care visam de mulţi ani. “Horn Triskelion” este cu adevărat un disc ce reflectă munca, dar şi gusturile noastre, în cel mai bun mod posibil. Am primit o reacţie excelentă din partea presei şi a fanilor şi sperăm că vom continua pe acest drum în vremurile ce vin.
Cum l-aţi descrie? Ce ne puteţi spune despre el, ca sound, versuri etc.?
În timp ce pe primul disc, “Ynys Mon”, am strâns piesele compuse în anii precedenţi, “Horn Triskelion” este un album ce reuneşte tendinţe diverse, de la piese epice la melodii inspirate de alcool, toate rămânând însă în acelaşi spirit al CD-ului: un viking/folk metal pe care sigur fanii genului îl vor aprecia. Putem spune că le va face plăcere tuturor iubitorilor de battle epic/viking folk. Am compus „Horn Triskelion” cu un singur gând: să facem piese care să rămână în memoria fanilor, dar variate în acelaşi timp, astfel încât să placă de la prima ascultare, însă fără a plictisi. Majoritatea versurilor sunt inspirate din zona nordică, dar avem şi o melodie („Ofiussa”) ce-şi are rădăcinile în mitologia ţării noastre natale, Portugalia. Multe am mai putea spune noi înşine despre „Horn Triskelion”, dar cel mai bine e ca fiecare să-şi formeze propria opinie, ascultând albumul. Sau, pentru fanii români, venind să ne vadă la OST Mountain Fest, de la Buşteni, din august.
De data aceasta, şi sursele de inspiraţie sunt mai variate decât pe „Ynys Mon”. Pe ce v-aţi axat acum?
Încă de la procesul compunerii pieselor am mers pe o linie diferită faţă de precedentul album. Pentru „Ynys Mon”, mai mult am adunat cele mai bune piese pe care le aveam, unele datând din urmă cu cinci-şase ani, mai mult cu scopul de a ne lansa primul LP, sub egida Trollzorn, cu care tocmai semnasem. Pentru „Horn Triskelion”, lucrurile au stat cu totul diferit: am avut timp să compunem, chiar şi să experimentăm, am explorat diversele surse de inspiraţie şi modurile în care le puteam combina, păstrându-ne totodată propria identitate ca trupă. A fost un album „gândit” încă de la început.
Pentru prima dată, aţi folosit pe un album voci feminine. Ce ne puteţi spune despre soliste?
Atât Isabel Cristina de la Insaniae, cât şi Celia Ramos de la Mons Lvnae au pus suflet şi pasiune, iar asta se vede. Am fost foarte mulţumiţi de această colaborare, iar rezultatul e mult mai bun decât ne-am aşteptat. A fost uşor să lucrăm împreună, iar ele însele sunt foarte creative.
Dacă Ruben (Almeida, vocalul trupei - n.r.) a fost cel însărcinat cu documentarea pe „Ynys Mon”, cum a stat acum situaţia?
Şi pe „Horn Triskelion” tot a lui a fost sarcina, şi asta din două motive. În primul rând, îi place să-și asume acest rol, fără să se plictisească petrecând zile întregi căutând sursa cea mai bună de inspiraţie pentru fiecare piesă în parte. În al doilea rând, cât timp partea melodică este compusă înaintea textului, îi e uşor să găsească metrica ideală a versurilor, păstrând în acelaşi timp mesajul şi sentimentul piesei în ansamblu.
În afară de mitologia celtică şi cea vikingă, aţi inclus şi o piesă inspirată din istoria Portugaliei. De ce Ofiussa şi nu un alt fapt istoric sau mitologic?
Încă de la începutul trupei ne-a unit fascinaţia comună pentru vechile culturi europene, în special cea celtică. Atât demo-urile noastre („Debt to Morrighan”, 1998; „First Channeling”, 2000; „Augmentation”, 2001 - n.r.), cât şi primul album („Ynys Mon”, 2008 - n.r.) au urmat această cale, mai mult sau mai puţin, în timp ce pe „Horn Triskelion” ne-am axat mai mult pe mitologia nordică. A fost un pas făcut în mod natural, cât timp şi partea instrumentală s-a îndreptat tot mai mult spre zona viking folk. În acest fel, albumul a devenit mai solid şi mai matur. Dar asta nu a însemnat să ne uităm rădăcinile portugheze: putem spune că mitologia poporului nostru este foarte bogată şi interesantă - chiar dacă informaţiile sunt disparate şi cu destule lacune - şi, din păcate, ea nu se bucură din partea specialiştilor de interesul pe care îl merită. Iar „Ofiussa” este doar prima dintre piesele ale căror rădăcini se află în solul fertil al mitologiei portugheze; intenţionăm să folosim acest filon şi pe albumele viitoare.
Mead of Poetry este mitica băutură, metaforă a inspiraţiei poetice - ce înseamnă această sintagmă pentru voi?
Exact acelaşi lucru: faptul că albumul dovedeşte mai multă inspiraţie şi maturitate decât cel de dinaintea sa. Iar noi vrem să ne maturizăm şi mai mult, să ne extindem cunoaşterea, nu numai ca muzicieni, ci şi ca persoane.
Cum aţi transpune în ziua de azi Symbel-ul (termen care desemna, în mitologie, un banchet păgân unde băutura era „ingredientul” principal)?
Cea mai potrivită metaforă ar fi aceasta: imaginează-te la un concert şi dintr-odată vezi un grup de prieteni pe care nu i-ai mai întâlnit de multă vreme. Astfel că, în mod normal, serbezi evenimentul, cu mied sau cu bere, depeni amintiri şi te bucuri de trupa care evoluează pe scenă în acel moment. Noi credem că unei formaţii îi place să vadă, de pe scenă, un grup de persoane bucurându-se de show ca de un party, de un banchet. E o imensă petrecere, iar oamenii celebrează tot ce au ei mai important.
De ce „BEERzerker”?
„Beerzerker” include, aşa cum ai intuit, un dublu sens: a bea bere („beer”) ca un berserker. Acest termen l-ar putea defini pe oricare dintre noi - ba chiar pe unul dintre noi, membrii Gwydion! (râsete) Oricum, să devii un beerzerker nu este un lucru uşor, iar cei care vor să se supună testului pot găsi uşor în versurile piesei noastre calea de a-şi dovedi calitatea de beerzerker. Chiar recomandăm această melodie tuturor iubitorilor de bere!
Vorbiţi de „şase încercări pentru a deveni un beerzerker”, care sunt acelea?
A fi un beerzerker adevărat nu e deloc uşor, dar, urmând versurile, trebuie să bei 6 pocale, 5 halbe, 4 căni, 3 sticle, 2 ulcioare și 1 butoi, iar toate astea cât mai repede posibil! („Six cups, five mugs,/ Four tankards to empty,/ Three bottles, two jugs,/ One keg to empty fast, fast,/ Beerzerker is chosen by tight criteria”.)
Vorbind de simboluri celtice, triskelionul este unul dintre ele. Dar, cum sensul unui simbol este dat de cele mai multe ori de cei care-l folosesc, vă întreb ce înseamnă el pentru voi?
Triskelionul este într-adevăr unul dintre anticele simboluri celtice, simbolizând, prin cele trei laturi ale sale, mişcarea, prosperitatea şi transmutaţia. Are un sens similar cu - printre altele - triada zeilor hinduşi Shiva-Brahma-Vishnu. Dar toate sensurile sunt, într-adevăr, personale. Triskelionul înseamnă dezvoltarea personală, expansiunea spirituală. Aşadar, albumul nostru conţine puţin din aceste sensuri. Toţi vrem să fim mai creativi, mai inspiraţi creând muzică, aşa cum am spus şi mai devreme.
Veţi participa la OST Mountain Fest, la Buşteni, în vara aceasta. E a doua oară când veniţi în România, ce v-a rămas în minte de la precedenta vizită?
În primul rând, ne amintim de primirea pe care ne-au făcut-o fanii noştri şi de show-ul minunat din Live Metal Club din Bucureşti. Am venit în capitala României pentru prima dată şi ne-a făcut plăcere să ne petrecem ziua vizitând Casa Poporului, Curtea Veche şi oraşul în ansamblu. Ne amintim că oamenii sunt nebuni, în sensul bun al cuvântului, aşa cum am văzut în timpul concertului şi după show. Abia aşteptăm să cântăm din nou în România şi să oferim fanilor din ţara voastră un show excelent!
Anul trecut, în martie, aţi cântat într-un club din centrul Capitalei, acum veţi participa la un festival în aer liber, la munte. Ce înseamnă această schimbare pentru voi?
E un lucru cu totul diferit. În club, oamenii sunt mult mai aproape de noi şi le putem vedea expresia feţei, nebunia, se creează o relaţie mult mai personală. La un festival în aer liber vom avea în faţă un public mult mai numeros, o masă de oameni scuturând din plete, sărind, cântând alături de noi etc. Iar asta ne oferă o mai mare energie, ce compensează pentru distanţa care se creează, inevitabil, între scenă şi public.
Printre alţii, din lineup-ul festivalului de la Buşteni vor face parte şi conaţionalii de la Ava Inferi. Aţi mai cântat alături de ei, în turnee sau la festivaluri?
Aparent incredibil, deşi suntem din aceeaşi ţară, ba chiar din acelaşi oraş, n-am cântat niciodată alături de ei. Mai mult, între noi şi Ava Inferi există o legătură în plus: producătorul Borge Finstad, care îşi petrece vacanţele în Portugalia. Recent am stat la taclale cu Jaime (Ferreira, basistul de la Ava Inferi - n.r.), e un tip cool. Borge va fi şi el alături de noi, aşa că vom sta cu toţii la o bere şi vom petrece împreună!
Ce mesaj le transmiteţi fanilor din România?
„To all Romanian fans raise you horns,/ Bring your swords and shields/ Gwydion shall march to the Romanian lands/ And drink to Odin, all united will be!” To you Romanian Viking Horde… Noroc! („Pentru toţi fanii români, sus cornul cu bere!/ Veniţi cu săbii şi scuturi!/ Gwydion va mărşălui spre pământul românesc,/ Şi va bea pentru Odin, toţi uniţi vom fi!” Pentru voi, hoarda vikingilor din România! Noroc! - n.r.)
Paul Iancu (Cotidianul)
vineri, 23 aprilie 2010
Concert anulat - Turcu plăteşte
Ieri-seară, în clubul bucureştean Suburbia ar fi trebuit să concerteze, începând cu ora 19:00, trupele Setherial (Suedia), Impiety (Singapore), I Divine (Ungaria) şi Akral Necrosis (România) în deschidere. Numai că la ora stabilită nici urmă de artiştii străini.
Ce s-a întâmplat? Setherial şi Impiety urmau să sosească de la Budapesta, acolo unde susţinuseră anteriorul concert, formaţiile fiind în turneu european. Ultima dată când organizatorul român, Sorin Turcu, a vorbit cu artiştii, aceştia i-au spus că se află pe autostradă. Apoi, nici o veste de la ei. Se apropia ora showului şi tot nici un semn.
Aşa cum am bănuit, s-a întâmplat ceva. După cum au anunţat prin SMS, iar astăzi au confirmat pe pagina de MySpace, muzicienii au avut un accident în Ungaria, lângă Debrecen, şi n-au mai avut cu ce să se deplaseze. "Setherial şi Impiety îşi anulează cele două concerte din România (Bucureşti, 22 aprilie, şi Baia Mare, 23 aprilie - n.r.) din cauza unui accident petrecut lângă Debrecen (Ungaria) şi pentru că n-au putut găsi în timp util un alt autocar. Trupele îşi prezintă scuzele pentru această anulare, către fani şi către promoteri, şi speră să ajungă în România cât de curând! Formaţiile se îndreaptă către Marea Britanie pentru a continua turneul", au informat managerii. Abia astăzi urmau să primească altă maşină.
Aşadar, fanii care au venit la concert au fost anunţaţi, cu regret, că showul nu mai poate avea loc şi că cel mai probabil va fi reprogramat în septembrie, aşa se face că pe scenă au evoluat doar românii de la Akral Necrosis. Şi cum în astfel de întâmplări nefericite se mai găsesc cârcotaşi care se grăbesc să spună c-a fost ţeapă, organizatorul român ne-a pus la dispoziţie toate documentele care atestă faptul că trupele au fost plătite, absolut totul era stabilit, aveau aranjate apartamentele pentru cazare, masă, însă... ceasul rău, pisica neagră.
Mai dificil este pentru buzunarul lui Sorin Turcu. C-aşa-i cu organizarea, cum e şi vorba aia: trupele vin, nu vin... dar Turcu plăteşte!
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
joi, 22 aprilie 2010
Se caută o trupă pentru Wacken Open Air
Formaţiile din întreaga lume pot obţine un loc pe afişul Wacken Open Air 2010, unde vor mai cânta Iron Maiden, Motley Crue, Slayer şi mulţi, mulţi alţii.
Metal Masters este un nou concurs iniţiat în acest an de organizatorii Wacken Open Air. Competiţia este deschisă tuturor trupelor, care nu au de făcut decât să-şi urce un clip pe site-ul wackentube.com. Din juriu vor face parte toţi fanii care vor accesa portalul video al festivalului amintit, iar câştigătorul va obţine un loc pe afişul ediţiei de anul acesta a W:O:A. Concursul a început ieri şi va fi deschis până la 30 iunie.
Metal Masters este al doilea concurs prin care trupele pot ajunge la Wacken. În 2004 a fost creat Metal Battle, cu scopul de a stimula noua generaţie de muzicieni. În 2010, la Metal Battle participă grupuri din 26 de ţări, iar România va fi reprezentată în această competiţie pentru al doilea an consecutiv.
Wacken Open Air a ajuns la ediţia a 21-a şi are un lineup cu care puţine festivaluri se pot lăuda. Astfel, între 4 şi 7 august, în apropierea satului german Wacken, din landul Schleswig-Holstein, vor evolua, în faţa a circa 70.000 de fani, Iron Maiden, Motley Crue, Slayer, Arch Enemy, Atrocity, Tiamat, Corvus Corax, Alice Cooper, Amorphis, Anvil, Tarja Turunen etc.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
luni, 19 aprilie 2010
„Anvil! The Story of Anvil”, difuzat în cadrul Wacken Open Air
Ediţia din 2010 a Wacken Open Air şi-a trecut în program încă un eveniment: în cadrul serilor de film va fi difuzat documentarul „Anvil! The Story of Anvil”. Trupa canadiană va concerta şi ea la Wacken, pe 6 august.
Miercuri, 4 august, la finalul primei zile din programul festivalului german, participanţilor li s-a pregătit o frumoasă surpriză: povestea formaţiei Anvil. Documentarul realizat de Sasha Gervasi spune istoria grupului canadian Anvil, unul dintre cele mai importante, dar printre cele mai puţin vizibile din heavy metal.
Pelicula lui Gervasi a câştigat premii la numeroase concursuri internaţionale, precum cele de la Austin, Calgary, Ohio, Vancouver şi Chicago, precum şi trofeul pentru Cel mai bun documentar la festivalul ziarului britanic „Evening Standard”, competiţie ce şi-a avut prima ediţie în 1973. De asemenea, mai are în palmares două premii ale International Documentary Association.
Steve "Lips" Kudlow (voce, chitară), Robb Reiner (tobe) şi Glenn Five (bass, backing vocals) vor fi şi ei prezenţi la Wacken, unde vor cânta vineri, pe 6 august.
Printre numele importante de pe afişul festivalului se numără Iron Maiden, Motley Crue, Alice Cooper, Slayer, Arch Enemy, Tiamat, W.A.S.P., Atrocity, Grave Digger sau Corvus Corax.
Paul Iancu (Cotidianul)
joi, 15 aprilie 2010
Peter Steele de la Type O Negative a murit, confirmă managerul trupei
„Peter a murit noaptea trecută. Din primele informaţii, insuficienţa cardiacă pare a fi cauza decesului”, a afirmat Mike Renault, managerul Type O Negative, confirmând moartea muzicianului.
Mesajul lui Renault, citat de CBS News, vine să confirme ştirea care circula deja pe Internet de ore bune: pe 14 aprilie, Peter Steele, liderul Type O Negative, a fost răpus de problemele cardiace, la doar 48 de ani. În tot acest timp, artişti din lumea rockului, şi nu numai, şi-au exprimat regretul pentru dispariţia solistului de la Type O Negative.
Angela Gossow de la Arch Enemy, Fernando Ribeiro de la Moonspell, Andrea Ferro şi Cristina Scabbia de la Lacuna Coil, Mille Petrozza de la Kreator, Evan Seinfeld de la Biohazard şi mulţi alţii au postat mesaje în care transmit condoleanţe familiei şi îşi amintesc de Steele cu nostalgie. Artiştilor li se alătură ziarişti din lumea metal-ului, precum Joel Gausten şi Paul Stenning.
„Pentru SPV/Steamhammer, a fost o mândrie să lanseze DVD-ul «Symphony For The Devil» şi albumul de studio «Dead Again» ale Type O Negative. Ambele, din păcate, reprezintă ultima sa moştenire din punct de vedere muzical. Lumea a pierdut un lider de trupă charismatic şi o persoană foarte talentată”, se afirmă în comunicatul casei de discuri a trupei.
Pe site-ul formaţiei americane, ultimul mesaj îi invită pe fani „să aştepte declaraţiile familiei şi ale membrilor trupei”, ce vor fi postate în câteva ore.
Peter Steele, alias Petrus T. Ratajczyk, s-a născut pe 4 ianuarie 1962. Înainte de Type O Negative, el a făcut parte din grupurile Carnivore şi Fallout.
Paul Iancu (Cotidianul)
A murit Peter Steele de la Type O Negative
"Nu poate fi adevărat", "Oh, nu!", "Nu, spuneţi-mi că nu e adevărat", au scris fanii pe reţelele de socializare Facebook, MySpace sau Twitter, la aflarea veştii că Peter Steele, frontmanul Type O Negative, ar fi încetat din viaţă.
După ce zvonul a circulat încă de ieri, dar mai ales astăzi, cu semnul întrebării şi toată lumea şi-ar fi dorit să nu fie adevărat, din păcate tot mai multe surse confirmă trista veste. Dispariţia rockstarului a survenit la 14 aprilie, iar cauza decesului, se crede, a fost insuficienţa cardiacă de care acesta suferea.
Admiratorii săi sunt încă în stare de şoc. Deşi lacrimile şi regretele au început să curgă - artişti din Kreator, 69 Eyes, Moonspell, Lacrimas Profundere, Tiamat, Arch Enemy şi mulţi, mulţi alţii şi-au exprimat condoleanţele - fanilor lui Peter tot nu le vine să creadă şocanta veste.
Mille Petrozza, vocal şi chitarist în Kreator, a scris pe blogul său din pagina de Myspace: "Peter Steele a fost unul dintre muzicienii mei preferaţi, din toate timpurile! Nu l-am întâlnit decât o dată, şi atunci pentru scurt timp, şi mi-a părut a fi cel mai amabil om din lume. Retalliation (al Carnivore) şi albumele pe care le-a scos cu Type o Negative mi-au influenţat în bună măsură creativitatea. E o zi neagră pentru muzică. Odihneşte-te în pace, Peter!".
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Ozzy Osbourne, în România!
Încă o veste bună din zona rock-ului: Fun Time Production îl aduce în premieră în România pe legendarul artist Ozzy Osbourne!
Concertul va avea loc la data de 2 octombrie, la Zone Arena şi face parte din turneul mondial de promovare a noului album, "Scream", ce va fi lansat la 15 iunie. Organizatorii au anunţat că vor oferi mai multe informaţii legate de acest eveniment joi, 22 aprilie, ora 11:00, în cadrul unei conferinţe de presă ocazionată de lansarea Zone Arena.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
SUPERFESTIVAL. Open for rock!
Se apropie cel mai aşteptat line-up al anului şi cel mai mare eveniment rock ce a avut loc vreodată în România: Tuborg Green Fest 2010, prezentat de Sonisphere Festival.
În perioada 25-27 iunie, Romexpo găzduieşte un regal fără egal: Metallica, Rammstein, Manowar, Heaven & Hell, Slayer, Megadeth, Alice in Chains, Anthrax, Volbeat, Mastodon, Stone Sour. Trupele care vor urca pe scenă în cadrul renumitului festival sunt fără discuţie unele dintre cele mai mari nume ale momentului de pe scena rock şi nu numai.
Proiectul Tuborg Green Fest 2010 presented by Sonisphere Festival reprezintă o fuziune a două dintre cele mai bune festivaluri internaţionale. Evenimentul va aduce trei zile de muzică excelentă şi o atmosferă incendiară. În plus, organizatorii mai pregătesc alte câteva surprize. Pentru prima oară în istorie, Metallica, Slayer, Megadeth şi Anthrax vor concerta împreună, în cadrul turneului exclusiv "THE BIG FOUR", care va include şi un show în Bucureşti.
Cele patru trupe legendare vor urca pe scena Tuborg Green Fest 2010 presented by Sonisphere Festival, iar în plus, organizatorii au mai pregătit o surpriză de proporţii. Invitaţii speciali ai serii de 26 iunie vor fi nimeni alţii decât Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler şi Vinny Appice de la Heaven & Hell. Apoi, după ani de aşteptare, celebra trupă germană Rammstein ajunge în sfârşit la Bucureşti.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
CAPITALA GOTHICĂ EUROPEANĂ. Wave Gotik Treffen, la a 19-a aniversare
Lacrimosa, Moonspell, The LoveCrave, Diamanda Galas, Gitane Demone sunt doar câteva dintre cele 162 de nume confirmate anul acesta la Wave Gotik Treffen.
În perioada 21-24 mai, în Leipzig, Germania, se va desfăşura cea de-a 19-a ediţie a prestigiosului festival Wave Gotik Treffen. În fiecare an, WGT are loc de Rusalii, iar oraşul german găzduieşte "întâlnirea internaţională a amatorilor de dark", cea mai mare din întreaga lume. Muzica goth răsună de pretutindeni, festivalul "cucereşte" toată localitatea, iar "oamenii în negru" invadează străzile.
Concertele de gothic, EBM, industrial, ambiental, neofolk, synthpop, goth-metal sunt "miezul" evenimentului, dar şi alte manifestări adiacente, precum recitaluri de muzică clasică, spectacole în piaţa medievală, recitaluri de poezie sau spectacole de operă sunt incluse în programul WGT. Moritzbastei, arena din Parkbuhne, sălile de concerte Kohlrabizirkus sau Agrahalle sunt obiectivele unde se vor găsi cei mai mulţi rockeri pe metru pătrat.
Dacă în Volkerschlachtdenkmal va răsuna muzica lui Mozart, la Operă va avea loc o seară de balet Stravinsky, dar şi "Giselle" (muzica Adolphe Adam) şi "La Traviata" lui Verdi. Bildermuseum va găzdui o imensă expoziţie de artă, în timp ce satul şi piaţa medievală vor oferi vizitatorilor pe lângă muzică live tot ceea ce le pofteşte inima.
Nici amatorii de BDSM n-au fost uitaţi, ei fiind invitaţi la party-uri fetish. Agra, cel mai mare spaţiu expoziţional de profil din Germania, va fi o adevărată peşteră a lui Aladin pentru gothici: un supermagazin pe teme gothice, unde se pot găsi de toate pentru toţi... colecţionarii de gen, de la CD-uri şi haine până la accesorii, de la viniluri până la suveniruri.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
miercuri, 14 aprilie 2010
Wave Gotik Treffen - Leipzig, metropola tuturor nuanţelor de negru
4 zile, 162 de trupe deja confirmate (iar altele urmează să fie anunţate), 40 de arene, 9.999 de locuri în camping, un oraş întreg sub invazia „oamenilor în negru”. Cam aşa s-ar putea rezuma ediţia a 19-a a Wave Gotik Treffen, deja tradiţionala întâlnire a gothicilor din Leipzig.
Între 21 şi 24 mai, în Leipzig se va desfăşura ediţia a 19-a a festivalului Wave Gotik Treffen. Ca de obicei, WGT va avea loc în weekendul Rusaliilor, când, profitând de zilele libere prevăzute prin lege, fanii se vor strânge din nou în oraşul est-german. Ca şi în anii precedenţi, organizatorii se aşteaptă la circa 20.000 de participanţi. Şi nu numai nemţi: deja pe Internet s-au format comunităţi care se reunesc „in real life” la ceea ce a devenit „întâlnirea internaţională a amatorilor de dark”, cea mai mare din întreaga lume. Muzica goth, dar şi evenimentele culturale rafinate îi atrag an de an. Practic, festivalul va cuprinde întregul oraş, de la scenele propriu-zise şi până la catedrale şi absintherii.
Concertele de gothic, industrial, ambiental, neofolk, goth-metal sunt evenimentul central, dar şi o mulţime de alte manifestări, pentru toate gusturile, şi-au făcut loc în program. Printre artiştii consacraţi care şi-au confirmat prezenţa la WGT se numără Moonspell, Lacrimosa, Diamanda Galas, Gitane Demone, The LoveCrave, Crematory, Welle:Erdball, Catastrophe Ballet, Beloved Enemy şi Ghost Brigade.
Recitalurile de muzică clasică, piaţa medievală, recitalurile de poezie sau spectacolele de operă sunt la fel de gustate. Moritzbastei, superba cupolă neo-antică a Volkspalast, arena din Parkbuhne, dar şi sălile de concerte precum Kohlrabizirkus sau Agrahalle sunt punctele cele mai fierbinţi ale manifestării, iar în Völkerschlachtdenkmal va răsuna muzica lui Mozart. La Operă va avea loc o seară de balet Stravinsky, dar şi „Giselle” (muzica Adolphe Adam) şi „La Traviata” lui Verdi au fost incluse în programul oficial al WGT.
Satul şi piaţa medievale le oferă vizitatorilor o călătorie în timp, în vremea când menestrelii încântau publicul strâns în pieţele burgurilor, în timp ce vinul curgea în carafe. Una dintre cele mai frumoase cafenele ale oraşului, cu interiorul bine conservat, îi invită la un brunch pe amatorii de muzică de cameră interpretată live. La Agra (cel mai mare spaţiu expoziţional de profil din Germania) va fi deschis un imens magazin pe teme gothice, unde se vor comercializa de la CD-uri până la haine şi suvenire. Adulţii pot intra, târziu în noapte, la party-uri fetish.
La Bildermuseum, imensa expoziţie de artă, accesul se va face cu acelaşi bilet ca şi la celelalte manifestări din cadrul WGT. Lucrările lui Neo Rauch, artist născut în oraşul est-german, vor fi expuse pe perioada festivalului.
Cei care n-au prins cameră la numeroasele hoteluri sau preferă varianta mai ieftină, de a sta la cort, pot opta pentru unul dintre cele fix 9.999 de locuri din campingul de lângă Agra. Biletul special (Obsorgekarte) include de asemenea accesul la evenimente şi caietul-program. Transportul prin oraş este de asemenea gratuit pentru participanţii la „întâlnirea” (Treffen) gothicilor. Pentru cei ce se întorc la hotel noaptea târziu a fost introdusă linia 11, supranumită „autobuzul dark”.
Atmosfera din oraş, unde totul este bine venit, este un alt motiv pentru a reveni cu plăcere în Leipzig, ce devine de Rusalii metropola tuturor nuanţelor de negru. Un singur lucru nu este tolerat, şi anume intoleranţa însăşi. Nu în ultimul rând, „ziua internaţională a gothicilor”, 22 mai, pică în weekendul Rusaliilor, astfel că va putea fi sărbătorită chiar la WGT.
Biletul pentru cele patru zile costă 66 de euro şi se poate deja comanda de pe site-ul Wave Gotik Treffen. Suplimentul Obsorge, de 25 de euro, oferă, pe lângă accesul în Treffen-Campground, şi o mică surpriză pentru cei care-l cumpără. Alţi 15 euro costă parcarea unui automobil în zona Agra.
Paul Iancu (Cotidianul)
marți, 13 aprilie 2010
Black metal în Suburbia
Clubul bucureştean Suburbia va găzdui joi, 22 aprilie, un concert de black metal, în care capete de afiş vor fi grupul suedez Setherial şi formaţia Impiety din Singapore. Peste numai o zi, cele două trupe vor susţine un al doilea recital în România, la Baia Mare.
Setherial şi Impiety au demarat recent turneul „European Terror Reign 2010”. Primul concert a avut deja loc, pe 10 aprilie, în Germania, iar ultima oprire va fi în Portugalia, pe 1 mai. Clubul Suburbia din Bucureşti şi Casa de Cultură a Tineretului din Baia Mare au fost incluse şi ele în traseul caravanei metalice.
Deşi încă este considerată o trupă de underground, Setherial cântă deja de şapte ani, timp în care au lansat şase albume. Ultimul - „Ekpyrosis” - va apărea pe piaţă chiar anul acesta, iar nordicii îl vor prezenta fanilor în cadrul turneului „European Terror Reign”. Infaustus (voce), Kraath şi Guh.Lu (chitară), Mysteriis (bass) şi Atum (baterie) sunt sub contract cu Regain Records, una dintre importantele case de discuri din Suedia.
Trupa Impiety va arăta europenilor că şi în Singapore se cântă metal de calitate. Cu zece ani vechime, formaţia - compusă în prezent din Shyaithan (voce, chitară), Mike Priest (chitară), Demonomancer (bass) şi Tremor (baterie) – are la activ deja şapte LP-uri, cel mai recent dintre acestea fiind „Terroreign (Apocalyptic Armageddon Command)", apărut în 2009.
Potrivit comunicatului trimis de organizatorii concertului din Bucureşti, în deschiderea concertului vor evolua I Divine (Ungaria) şi Akral Necrosis (România). Preţul unui bilet, ce poate fi achiziţionat în ziua show-ului direct de la clubul de pe strada Şelari, este de 25 de lei.
Paul Iancu (Cotidianul)
Setherial şi Impiety au demarat recent turneul „European Terror Reign 2010”. Primul concert a avut deja loc, pe 10 aprilie, în Germania, iar ultima oprire va fi în Portugalia, pe 1 mai. Clubul Suburbia din Bucureşti şi Casa de Cultură a Tineretului din Baia Mare au fost incluse şi ele în traseul caravanei metalice.
Deşi încă este considerată o trupă de underground, Setherial cântă deja de şapte ani, timp în care au lansat şase albume. Ultimul - „Ekpyrosis” - va apărea pe piaţă chiar anul acesta, iar nordicii îl vor prezenta fanilor în cadrul turneului „European Terror Reign”. Infaustus (voce), Kraath şi Guh.Lu (chitară), Mysteriis (bass) şi Atum (baterie) sunt sub contract cu Regain Records, una dintre importantele case de discuri din Suedia.
Trupa Impiety va arăta europenilor că şi în Singapore se cântă metal de calitate. Cu zece ani vechime, formaţia - compusă în prezent din Shyaithan (voce, chitară), Mike Priest (chitară), Demonomancer (bass) şi Tremor (baterie) – are la activ deja şapte LP-uri, cel mai recent dintre acestea fiind „Terroreign (Apocalyptic Armageddon Command)", apărut în 2009.
Potrivit comunicatului trimis de organizatorii concertului din Bucureşti, în deschiderea concertului vor evolua I Divine (Ungaria) şi Akral Necrosis (România). Preţul unui bilet, ce poate fi achiziţionat în ziua show-ului direct de la clubul de pe strada Şelari, este de 25 de lei.
Paul Iancu (Cotidianul)
Mayhem şi Izegrim, printre noile confirmări de la Devilstone
Organizatorii festivalului din Lituania au anunţat un nou lot de formaţii care vor evolua între 16 şi 18 iulie pe scena Devilstone.
Marţi, 13 aprilie, aduce încă trei confirmări pentru a doua ediţie a Devilstone. Izegrim (thrash-death, Olanda) a participat în cei 14 ani de existenţă la diverse festivaluri internaţionale, iar fanii români au putut-o asculta vara trecută, în Live Metal Club, din Bucureşti. Trupa Valkyrja (black metal, Suedia) îşi va prezenta în Lituania al doilea LP al carierei, "Contamination", lansat anul acesta, la fel ca şi Dominanz (industrial metal, Norvegia), care vine cu albumul de debut "As I Shine" (2010).
"Nu este o glumă de 1 aprilie", au trebuit să scrie organizatorii sub anunţul că legendarii Mayhem vor fi prezenţi la Devilstone. Ce-i drept, anunţul care-i viza pe norvegieni fusese publicat, în mod nefericit, fix în ziua mondială a păcălelilor. Concertul formaţiei de black metal "a fost posibil cu sprijinul Ambasadei Regale a Norvegiei în Lituania", anunţă organizatorii pe site-ul evenimentului. Tot la începutul lunii aprilie au mai fost anunţate Semargl (black metal, Ucraina), Devious (death metal, Olanda), White Skull (heavy/power metal, Italia) şi Gorath (progressive black metal, Belgia).
Ultimele patru formaţii participante la festivalul din Lituania vor fi confirmate în zilele următoare. Preţul abonamentelor este de 34 de euro, urmând a creşte de la 1 iunie. Acestea pot fi rezervate pe site-ul evenimentului, urmând a fi ridicate şi achitate la ghişeele Devilstone la 16 iulie, în prima zi a festivalului.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
luni, 12 aprilie 2010
Seară Nuclear Blast la Summer Breeze
Casa de discuri Nuclear Blast anunţă pe pagina de MySpace că ediţia 2010 a Summer Breeze va include o seară în care trupele label-ului amintit vor concerta în Party Tent.
"Dacă anul trecut au evoluat «armăsarii» de la Metal Blade, în 2010 va fi rândul Nuclear Blast să-şi prezinte «herghelia». Aşadar, miercuri, 18 august, Party Tent va găzdui o seară specială Nuclear Blast", afirmă reprezentanţii casei de discuri. Astfel, şapte trupe, toate sub contract cu label-ul amintit, vor susţine recitaluri. Dacă pentru unele dintre grupuri prezenţa la Summer Breeze reprezintă o şansă de a se afirma, pentru altele este o confirmare.
Programul va include de la thrash şi death până la pagan şi power metal. Pe scenă se vor succeda formaţiile Milking The Goatmachine, Annotations of an Autopsy, Suicidal Angels, Suffocation şi Equilibrium. Headlinerii secţiunii Nuclear Blast a festivalului vor fi Rage şi Unleashed.
Summer Breeze va avea loc între 19 şi 21 august, la Dinkelsbuhl, în Germania. Un bilet, inclusiv accesul în camping, costă 66 de euro. Printre headlinerii de anul acesta ai evenimentului se numără Hypocrisy, Dark Tranquillity, Cannibal Corpse, Children of Bodom şi Sepultura.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
"Dacă anul trecut au evoluat «armăsarii» de la Metal Blade, în 2010 va fi rândul Nuclear Blast să-şi prezinte «herghelia». Aşadar, miercuri, 18 august, Party Tent va găzdui o seară specială Nuclear Blast", afirmă reprezentanţii casei de discuri. Astfel, şapte trupe, toate sub contract cu label-ul amintit, vor susţine recitaluri. Dacă pentru unele dintre grupuri prezenţa la Summer Breeze reprezintă o şansă de a se afirma, pentru altele este o confirmare.
Programul va include de la thrash şi death până la pagan şi power metal. Pe scenă se vor succeda formaţiile Milking The Goatmachine, Annotations of an Autopsy, Suicidal Angels, Suffocation şi Equilibrium. Headlinerii secţiunii Nuclear Blast a festivalului vor fi Rage şi Unleashed.
Summer Breeze va avea loc între 19 şi 21 august, la Dinkelsbuhl, în Germania. Un bilet, inclusiv accesul în camping, costă 66 de euro. Printre headlinerii de anul acesta ai evenimentului se numără Hypocrisy, Dark Tranquillity, Cannibal Corpse, Children of Bodom şi Sepultura.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
joi, 8 aprilie 2010
SOLD OUT A CINCEA OARĂ! Festivalul Wacken Open Air 2010 are un program de zile mari
Unul dintre cele mai mari festivaluri de rock din lume, Wacken Open Air, a anunţat recent programul pe zile pentru cea de-a 21-a ediţie. Evenimentul va avea loc în Germania, în perioada 4-7 august, şi se va desfăşura pe nu mai puţin de şase scene.
Miercuri, 4 august, maratonul de rock va începe pe scena medievală, cu trupa Fiddlers Green, în timp ce pe W.E.T. Stage se vor succeda câştigătorii competiţiilor naţionale Metal Battle.
"The Night To Remember", cum au denumit organizatorii seara a doua, cea de joi, va cuprinde recitalurile Iron Maiden, Alice Cooper şi Motley Crue. Ei vor fi precedaţi de Skyline, care îi va avea ca invitaţi, printre alţii, pe Doro şi U.D.O. Tot la 5 august va evolua lotul al doilea de câştigători ai Metal Battle, printre care şi reprezentanţii României, plus deţinătorii trofeului din 2009.
Seara de vineri, 6 august, se anunţă incendiară. Pe lângă cele două concerte aniversare - Grave Digger împlinesc 30 de ani de carieră, iar Atrocity 25 -, vor mai evolua, printre alţii, Slayer, Arch Enemy, Amorphis, Tarja Turunen, Corvus Corax, plus alte două surprize, încă nedezvăluite.
Cea de-a treia aniversare va avea loc sâmbătă, când Tiamat va cânta integral "Wildhoney", la 15 ani de la lansarea albumului amintit. Tot pentru 7 august sunt anunţate recitalurile Fear Factory, Cannibal Corpse, OverKill, W.A.S.P., Immortal, Stratovarius, Candlemass, Unleashed, Tyr, Lake Of Tears, Rotting Christ şi alţii.
W:O:A va avea nouă puncte fierbinţi: şase scene - Black Stage, True Metal Stage, Party Stage, Medieval Stage, Beer Garden Stage, W.E.T. Stage/Headbangers Ballroom -, la care se adaugă Piaţa Medievală, Bullhead-City Wrestling şi Moviefield.
Nu vor lipsi nici distracţiile adiacente: concurs de tricouri ude şi alte competiţii amuzante. Moviefield va fi rezervat proiecţiilor de filme, în Beer Garden va evolua zilnic Mambo Kurt, în timp ce în piaţa medievală vor avea loc celebrele jocuri tradiţionale scoţiene, turniruri, întreceri vikinge şi expoziţii de arme.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Miercuri, 4 august, maratonul de rock va începe pe scena medievală, cu trupa Fiddlers Green, în timp ce pe W.E.T. Stage se vor succeda câştigătorii competiţiilor naţionale Metal Battle.
"The Night To Remember", cum au denumit organizatorii seara a doua, cea de joi, va cuprinde recitalurile Iron Maiden, Alice Cooper şi Motley Crue. Ei vor fi precedaţi de Skyline, care îi va avea ca invitaţi, printre alţii, pe Doro şi U.D.O. Tot la 5 august va evolua lotul al doilea de câştigători ai Metal Battle, printre care şi reprezentanţii României, plus deţinătorii trofeului din 2009.
Seara de vineri, 6 august, se anunţă incendiară. Pe lângă cele două concerte aniversare - Grave Digger împlinesc 30 de ani de carieră, iar Atrocity 25 -, vor mai evolua, printre alţii, Slayer, Arch Enemy, Amorphis, Tarja Turunen, Corvus Corax, plus alte două surprize, încă nedezvăluite.
Cea de-a treia aniversare va avea loc sâmbătă, când Tiamat va cânta integral "Wildhoney", la 15 ani de la lansarea albumului amintit. Tot pentru 7 august sunt anunţate recitalurile Fear Factory, Cannibal Corpse, OverKill, W.A.S.P., Immortal, Stratovarius, Candlemass, Unleashed, Tyr, Lake Of Tears, Rotting Christ şi alţii.
W:O:A va avea nouă puncte fierbinţi: şase scene - Black Stage, True Metal Stage, Party Stage, Medieval Stage, Beer Garden Stage, W.E.T. Stage/Headbangers Ballroom -, la care se adaugă Piaţa Medievală, Bullhead-City Wrestling şi Moviefield.
Nu vor lipsi nici distracţiile adiacente: concurs de tricouri ude şi alte competiţii amuzante. Moviefield va fi rezervat proiecţiilor de filme, în Beer Garden va evolua zilnic Mambo Kurt, în timp ce în piaţa medievală vor avea loc celebrele jocuri tradiţionale scoţiene, turniruri, întreceri vikinge şi expoziţii de arme.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
marți, 6 aprilie 2010
Noul album Gwydion, difuzat „la liber” în preziua lansării
Trupa portugheză Gwydion, care va participa la OST Mountain Fest (Buşteni, 6 august), va lansa albumul „Horn Triskelion” pe 9 aprilie. Fanii îl vor putea asculta gratis, timp de patru ore, cu o zi înainte.
Începând cu 20.00 CET (19.00 ora Bucureştiului), cele 11 piese de pe viitorul CD vor fi disponibile pe pagina de MySpace a trupei portugheze de viking metal. „The Departure”, „Fara I Viking”, „From Hel To Asgard”, „Ofiussa (A Terra Das Serpentes)”, „Mead Of Poetry”, „Triskelion Horde Is Nigh”, „Odhinn's Cult”, „At The Sumbel”, „Cold Tempered”, „The Terror Of The Northern” şi „Six Trials To Become A Beerzerker” vor fi online până la ora 23.00.
Noul album va fi lansat oficial pe 9 aprilie, prin intermediul casei de discuri SMP/Trollzorn Records. Pe site-ul label-ului german specializat pe pagan/viking/folk metal, CD-ul poate fi deja comandat la preţul de 12,50 euro plus costurile de expediere. "Horn Triskelion" este al doilea disc al trupei, după "Ynys Mon" (2008).
În această vară, Gwydion va cânta pentru a doua oară în România, la OST Mountain Fest, după ce, în martie 2009, a participat la „Rock Nights For Lady's Day”, în Live Metal Club din Bucureşti. La Buşteni, ei vor evolua alături de conaţionalii de la Ava Inferi, dar şi de Belphegor (Austria), Negură Bunget (România), Eternal Tears Of Sorrow (Finlanda), Ashes You Leave (Croaţia) etc.
Paul Iancu (Cotidianul)
luni, 5 aprilie 2010
Maiden, Cooper şi Motley Crue, în aceeaşi seară a W:O:A 2010
Cum ar fi să vedeţi, în aceeaşi seară, trei concerte grele (Alice Cooper, Iron Maiden şi Motley Crue), unul după altul? Iar acesta este doar programul uneia dintre cele patru zile ale Wacken Open Air 2010.
Rockerii au primit un frumos cadou de Paşte: Wacken Open Air a prezentat programul pe zile al ediţiei 2010. Chiar dacă orarul nu este definitiv, „cel mai bun lineup al W:O:A” a fost anunţat pe site-ul evenimentului. Miercuri, 4 august, startul va fi dat de trupa de heavy-folk Fiddlers Green, pe scena medievală, iar câştigătorii competiţiilor Metal Battle naţionale vor urca, succesiv, pe W.E.T Stage.
„Noaptea de neuitat” va include, în seara a doua, recitaluri ale formaţiilor Skyline (trupa lui Thomas, fondatorul W:O:A, care îi va avea ca guest stars pe Doro Pesch şi Udo), Iron Maiden, Alice Cooper şi Motley Crue. Tot pe 5 august va cânta şi grupul ce va reprezenta România la Metal Battle, dar şi alţi 10 câştigători ai acestui concurs - inclusiv cei din Suedia, Norvegia şi Marea Britanie.
Vineri, Slayer, Arch Enemy şi veteranii de la Anvil vor încinge publicul. Corvus Corax îşi vor prezenta grandiosul show „Cantus Buranus”, iar Atrocity vor sărbători 25 de ani de carieră cu un recital special, concentrat pe albumul „WERK 80”.
Grave Digger vor celebra 30 de ani de la înfiinţare tot în această zi a Wacken. Şi ca şi cum nu ar fi destul, printre atâtea aniversări s-au strecurat și concertele susținute de Tarja Turunen sau Amorphis.
Spectacolele cu o încărcătură deosebită continuă și în ultima seară. Sâmbătă, suedezii de la Tiamat vor sărbători 15 ani de la cel mai apreciat album al lor, „Wildhoney”. Fear Factory, Cannibal Corpse, OverKill, W.A.S.P., Immortal, Stratovarius, Candlemass, Unleashed şi Tyr sunt alte câteva trupe care vor evolua tot pe 7 august.
Wacken Open Air 2010 va include evenimente repartizate pe nouă scene. Pe Black Stage și pe True Metal Stage vor urca numele mari, iar Party Stage va găzdui, la rându-i, câteva recitaluri de excepţie. Scena Medievală este rezervată, în special, trupelor de pagan şi folk metal, iar în Beer Garden vor fi zilnic concerte Mambo Kurt şi nu numai. Piaţa Medievală va reînvia spiritul cavalerilor de altădată, cu bătălii vikinge şi turniruri.
Pe W.E.T. Stage/Headbangers Ballroom vor evolua trupele câştigătoare ale competiţiilor naţionale Metal Battle, dar şi grupuri ca Lake of Tears sau Rotting Christ, „exilate” aici de inflaţia de headlineri. Moviefield este destinat proiecţiilor de filme, iar în Bullhead-City Wrestling vor avea loc diverse competiţii distractive.
Wacken Open Air 2010 va avea loc în Germania, între 4 şi 7 august. Biletele sunt aproape de a se epuiza, deşi mai sunt circa 120 de zile până la grandiosul eveniment. „Întârziaţii” pot apela la puţinii dealeri care mai deţin preţioasele tichete.
Paul Iancu (Cotidianul)
Rockerii au primit un frumos cadou de Paşte: Wacken Open Air a prezentat programul pe zile al ediţiei 2010. Chiar dacă orarul nu este definitiv, „cel mai bun lineup al W:O:A” a fost anunţat pe site-ul evenimentului. Miercuri, 4 august, startul va fi dat de trupa de heavy-folk Fiddlers Green, pe scena medievală, iar câştigătorii competiţiilor Metal Battle naţionale vor urca, succesiv, pe W.E.T Stage.
„Noaptea de neuitat” va include, în seara a doua, recitaluri ale formaţiilor Skyline (trupa lui Thomas, fondatorul W:O:A, care îi va avea ca guest stars pe Doro Pesch şi Udo), Iron Maiden, Alice Cooper şi Motley Crue. Tot pe 5 august va cânta şi grupul ce va reprezenta România la Metal Battle, dar şi alţi 10 câştigători ai acestui concurs - inclusiv cei din Suedia, Norvegia şi Marea Britanie.
Vineri, Slayer, Arch Enemy şi veteranii de la Anvil vor încinge publicul. Corvus Corax îşi vor prezenta grandiosul show „Cantus Buranus”, iar Atrocity vor sărbători 25 de ani de carieră cu un recital special, concentrat pe albumul „WERK 80”.
Grave Digger vor celebra 30 de ani de la înfiinţare tot în această zi a Wacken. Şi ca şi cum nu ar fi destul, printre atâtea aniversări s-au strecurat și concertele susținute de Tarja Turunen sau Amorphis.
Spectacolele cu o încărcătură deosebită continuă și în ultima seară. Sâmbătă, suedezii de la Tiamat vor sărbători 15 ani de la cel mai apreciat album al lor, „Wildhoney”. Fear Factory, Cannibal Corpse, OverKill, W.A.S.P., Immortal, Stratovarius, Candlemass, Unleashed şi Tyr sunt alte câteva trupe care vor evolua tot pe 7 august.
Wacken Open Air 2010 va include evenimente repartizate pe nouă scene. Pe Black Stage și pe True Metal Stage vor urca numele mari, iar Party Stage va găzdui, la rându-i, câteva recitaluri de excepţie. Scena Medievală este rezervată, în special, trupelor de pagan şi folk metal, iar în Beer Garden vor fi zilnic concerte Mambo Kurt şi nu numai. Piaţa Medievală va reînvia spiritul cavalerilor de altădată, cu bătălii vikinge şi turniruri.
Pe W.E.T. Stage/Headbangers Ballroom vor evolua trupele câştigătoare ale competiţiilor naţionale Metal Battle, dar şi grupuri ca Lake of Tears sau Rotting Christ, „exilate” aici de inflaţia de headlineri. Moviefield este destinat proiecţiilor de filme, iar în Bullhead-City Wrestling vor avea loc diverse competiţii distractive.
Wacken Open Air 2010 va avea loc în Germania, între 4 şi 7 august. Biletele sunt aproape de a se epuiza, deşi mai sunt circa 120 de zile până la grandiosul eveniment. „Întârziaţii” pot apela la puţinii dealeri care mai deţin preţioasele tichete.
Paul Iancu (Cotidianul)
duminică, 4 aprilie 2010
Anvil, confirmaţi la Wacken Open Air 2010
Deşi organizatorii Wacken Open Air promiteau că zilele acestea vor prezenta lista finală şi repartizarea trupelor pe zile şi ore, anunţul oficial în acest sens continuă să se amâne. Motivul este unul simplu: aproape în fiecare zi, o nouă formaţie este confirmată pentru ediţia din 2010. Printre cele mai noi nume se numără canadienii de la Anvil.
Formaţia compusă din Steve "Lips" Kudlow (voce, chitară), Robb Reiner (tobe) şi Glenn Five (bass, backing vocals) a avut o evoluţie interesantă încă de la înfiinţare. Deși Anvil este considerată printre fondatorii genului thrash/speed, din cauza managementului slab, a contractelor nefericite ori, pur şi simplu, a ghinionului, grupul a cedat prim-planul în favoarea unor trupe noi, pe care, ironie a sorţii, Anvil le-a influenţat din punct de vedere muzical.
Şi totuşi, canadienii au revenit în forţă, în urma documentarului "Anvil! The Story of Anvil", produs în 2008 şi regizat de Sacha Gervasi. În filmul menţionat, staruri ale muzicii rock vorbesc despre ei la superlativ: Slash (ex-Guns'N Roses) afirmă că "Anvil a fost una dintre acele trupe care pur şi simplu oferă recitaluri live senzaţionale", Lemmy (Motorhead) spune că "mi-au plăcut întotdeauna", în timp ce Lars Ulrich (Metallica) adaugă: "Tipii ăştia urmau să întoarcă lumea muzicală cu susu-n jos".
Anvil a lansat 18 produse discografice din 1981 încoace, cel mai recent fiind "This is Thirteen", cel de-al 13-lea lor album de studio. Producătorul Chris Tsangarides, cu care au mai colaborat la "Metal On Metal" (1982) şi "Forged On Fire" (1983), "a creat sound-ul magic al Anvil, care a lipsit pe ultimele discuri", afirmă bateristul Reiner. "Chris este exact ceea ce n-am avut la ultimele albume".
"This Is Thirteen" a fost iniţial produs de trupa însăşi şi comercializat prin intermediul website-ului Anvil, dar acum se bucură de o promovare şi o distribuţie adecvate. Mai mult, în urma apariţiei documentarului amintit mai sus, trupa a primit invitaţia de a cânta în deschiderea concertelor AC/DC în turneul "Black Ice", iar filmul a fost lansat pe piaţă sub formă de DVD. O carte cu acelaşi titlu, "Anvil! The Story of Anvil", vorbeşte despre istoria grupului canadian, iar un nou album, "Juggernaut Of Justice", va fi înregistrat în viitorul apropiat.
Anvil a renăscut, se poate spune, iar prezenţa sa la un festival de talia Wacken Open Air - alături de nume ca Iron Maiden, Motley Crue, Overkill sau Slayer - nu face decât să confirme acest fapt. Locul canadienilor urma să fie în elita trupelor de metal al lumii, iar Anvil pare să-l obţină - fie şi la 29 de ani de la înfiinţare.
Paul Iancu (Cotidianul)
Formaţia compusă din Steve "Lips" Kudlow (voce, chitară), Robb Reiner (tobe) şi Glenn Five (bass, backing vocals) a avut o evoluţie interesantă încă de la înfiinţare. Deși Anvil este considerată printre fondatorii genului thrash/speed, din cauza managementului slab, a contractelor nefericite ori, pur şi simplu, a ghinionului, grupul a cedat prim-planul în favoarea unor trupe noi, pe care, ironie a sorţii, Anvil le-a influenţat din punct de vedere muzical.
Şi totuşi, canadienii au revenit în forţă, în urma documentarului "Anvil! The Story of Anvil", produs în 2008 şi regizat de Sacha Gervasi. În filmul menţionat, staruri ale muzicii rock vorbesc despre ei la superlativ: Slash (ex-Guns'N Roses) afirmă că "Anvil a fost una dintre acele trupe care pur şi simplu oferă recitaluri live senzaţionale", Lemmy (Motorhead) spune că "mi-au plăcut întotdeauna", în timp ce Lars Ulrich (Metallica) adaugă: "Tipii ăştia urmau să întoarcă lumea muzicală cu susu-n jos".
Anvil a lansat 18 produse discografice din 1981 încoace, cel mai recent fiind "This is Thirteen", cel de-al 13-lea lor album de studio. Producătorul Chris Tsangarides, cu care au mai colaborat la "Metal On Metal" (1982) şi "Forged On Fire" (1983), "a creat sound-ul magic al Anvil, care a lipsit pe ultimele discuri", afirmă bateristul Reiner. "Chris este exact ceea ce n-am avut la ultimele albume".
"This Is Thirteen" a fost iniţial produs de trupa însăşi şi comercializat prin intermediul website-ului Anvil, dar acum se bucură de o promovare şi o distribuţie adecvate. Mai mult, în urma apariţiei documentarului amintit mai sus, trupa a primit invitaţia de a cânta în deschiderea concertelor AC/DC în turneul "Black Ice", iar filmul a fost lansat pe piaţă sub formă de DVD. O carte cu acelaşi titlu, "Anvil! The Story of Anvil", vorbeşte despre istoria grupului canadian, iar un nou album, "Juggernaut Of Justice", va fi înregistrat în viitorul apropiat.
Anvil a renăscut, se poate spune, iar prezenţa sa la un festival de talia Wacken Open Air - alături de nume ca Iron Maiden, Motley Crue, Overkill sau Slayer - nu face decât să confirme acest fapt. Locul canadienilor urma să fie în elita trupelor de metal al lumii, iar Anvil pare să-l obţină - fie şi la 29 de ani de la înfiinţare.
Paul Iancu (Cotidianul)
vineri, 2 aprilie 2010
Liga suedeză de fotbal pentru trupele rock, la ediţia a doua
Ediţia de anul trecut a Metallsvenskan a avut un succes nesperat, astfel că organizatorii s-au decis să reediteze evenimentul şi în 2010.
Zece echipe, un concert cu trei trupe, multe meciuri de fotbal, mii de fani ai sportului şi ai muzicii de calitate - cam aşa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, ediţia 2010 a Metallsvenskan. La 8 mai, pe stadionul Behrn din Orebro, Suedia, metaliştii sunt invitaţi să vadă rockstarurile înfruntându-se pe dreptunghiul verde. Seara, sunt aşteptaţi, cu mic, cu mare (chiar dacă vârsta minimă a spectatorilor este de 13 ani), la un concert ce-i va avea ca headlineri pe veteranii americani Twisted Sister. Alături de aceştia vor evolua formatiile suedeze Raised Fist şi Sabaton, cei din urmă revenind după recitalul de la ediţia trecută.
Muzicienii vor încerca să dribleze cât mai abil atacurile jurnaliştilor... la propriu, dat fiind că mânuitorii condeielor au şi ei două echipe înscrise în competiţie. Robban Becirovic şi colegii săi de la CloseUp vor rivaliza cu Sweden Rock Magazine nu numai în tiraje şi în promptitudinea redactării ştirilor, ci şi în viteza sprinturilor şi în calitatea tacklingurilor. Ambele team-uri vor fi întărite cu „guest stars” precum Jorgen Pettersson de la Soulweeper (fost jucător profesionist în Bundesliga, 27 de prezenţe în echipa Suediei), respectiv Mats Rubarth de la Casablanca (finalist al Cupei Suediei cu AIK, o selecţie în naţională).
În competiţie mai sunt implicate Sabaton (compusă în majoritate din membrii trupei omonime), Bandit (cu întăriri de la Sonic Syndicate şi Mustasch), Armageddon FF Capitals (Amon Amarth, Nifelheim, Krux etc.), Bullet FC, FC Metal Town, Orebro United (o selecţionată Path of No Return, Millencolin etc.) şi FC Glenn (Bjorn Gelotte de la In Flames şi fratele său, Adam; fraţii Anders şi Peter Iwers - de la Tiamat, respectiv In Flames, precum şi alţi muzicieni din In Flames, Evergrey şi Hardcore Superstar). Ultimii, dar nu cei de pe urmă, sunt „stranierii”, selecţionata finlandeză FC Suomi Perkele, formată din membri ai Children of Bodom, Amorphis şi Sturm und Drang. Finala de anul trecut a fost disputată de Orebro şi FC Glenn, primii învingând cu scorul de 7-2.
Metallsvenskan a fost nominalizată la premiul „Surpriza anului 2009” în cadrul Orebrogalan, juriul justificându-şi nominalizarea prin faptul că „o combinaţie de metal şi fotbal este inedită prin ea însăşi, ca şi ideea de a crea un eveniment pentru public şi media deopotrivă, în care elita muzical-fotbalistică se înfruntă pe gazonul artificial în pantaloni şi jachete de piele”. Ediţia 2010 a fost inclusă în calendarul evenimentelor oraşului Orebro.
Pentru acest eveniment au fost puse în vânzare patru categorii de bilete: turneu de fotbal + concert (450 coroane suedeze), turneul de fotbal (100 coroane), concert (395 coroane), respectiv „biletul familial” (doi adulţi plus 1-3 copii, 250 coroane, valabil doar pentru accesul la meciuri).
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Metallsvenskan from Johannes Roswall on Vimeo.
Zece echipe, un concert cu trei trupe, multe meciuri de fotbal, mii de fani ai sportului şi ai muzicii de calitate - cam aşa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, ediţia 2010 a Metallsvenskan. La 8 mai, pe stadionul Behrn din Orebro, Suedia, metaliştii sunt invitaţi să vadă rockstarurile înfruntându-se pe dreptunghiul verde. Seara, sunt aşteptaţi, cu mic, cu mare (chiar dacă vârsta minimă a spectatorilor este de 13 ani), la un concert ce-i va avea ca headlineri pe veteranii americani Twisted Sister. Alături de aceştia vor evolua formatiile suedeze Raised Fist şi Sabaton, cei din urmă revenind după recitalul de la ediţia trecută.
Muzicienii vor încerca să dribleze cât mai abil atacurile jurnaliştilor... la propriu, dat fiind că mânuitorii condeielor au şi ei două echipe înscrise în competiţie. Robban Becirovic şi colegii săi de la CloseUp vor rivaliza cu Sweden Rock Magazine nu numai în tiraje şi în promptitudinea redactării ştirilor, ci şi în viteza sprinturilor şi în calitatea tacklingurilor. Ambele team-uri vor fi întărite cu „guest stars” precum Jorgen Pettersson de la Soulweeper (fost jucător profesionist în Bundesliga, 27 de prezenţe în echipa Suediei), respectiv Mats Rubarth de la Casablanca (finalist al Cupei Suediei cu AIK, o selecţie în naţională).
În competiţie mai sunt implicate Sabaton (compusă în majoritate din membrii trupei omonime), Bandit (cu întăriri de la Sonic Syndicate şi Mustasch), Armageddon FF Capitals (Amon Amarth, Nifelheim, Krux etc.), Bullet FC, FC Metal Town, Orebro United (o selecţionată Path of No Return, Millencolin etc.) şi FC Glenn (Bjorn Gelotte de la In Flames şi fratele său, Adam; fraţii Anders şi Peter Iwers - de la Tiamat, respectiv In Flames, precum şi alţi muzicieni din In Flames, Evergrey şi Hardcore Superstar). Ultimii, dar nu cei de pe urmă, sunt „stranierii”, selecţionata finlandeză FC Suomi Perkele, formată din membri ai Children of Bodom, Amorphis şi Sturm und Drang. Finala de anul trecut a fost disputată de Orebro şi FC Glenn, primii învingând cu scorul de 7-2.
Metallsvenskan a fost nominalizată la premiul „Surpriza anului 2009” în cadrul Orebrogalan, juriul justificându-şi nominalizarea prin faptul că „o combinaţie de metal şi fotbal este inedită prin ea însăşi, ca şi ideea de a crea un eveniment pentru public şi media deopotrivă, în care elita muzical-fotbalistică se înfruntă pe gazonul artificial în pantaloni şi jachete de piele”. Ediţia 2010 a fost inclusă în calendarul evenimentelor oraşului Orebro.
Pentru acest eveniment au fost puse în vânzare patru categorii de bilete: turneu de fotbal + concert (450 coroane suedeze), turneul de fotbal (100 coroane), concert (395 coroane), respectiv „biletul familial” (doi adulţi plus 1-3 copii, 250 coroane, valabil doar pentru accesul la meciuri).
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Metallsvenskan from Johannes Roswall on Vimeo.
Impaled Nazarene aniversează 20 de ani lansând un nou album
Formaţia finlandeză de black metal a anunţat miercuri pe pagina de MySpace că în cursul anului va începe lucrul la cel de-al unsprezecelea LP, care va apărea în toamnă.
Conform ştirilor publicate de Mika Luttinen şi colegii săi, Impaled Nazarene a decis să reia colaborarea cu label-ul Osmose Production. „A fost o decizie pentru care nu a fost nevoie să o analizăm prea mult. Toate LP-urile noastre au apărut la Osmose, ca atare şi CD-ul aniversar era normal să fie lansat la aceeaşi casă de discuri”.
Trupa va intra în studiourile Hellhole din Helsinki „la finalul verii” pentru a înregistra al unsprezecelea album, pentru care muzicienii au pregătite patru piese. Chiar dacă nu i-au ales încă un titlu, finlandezii au hotărât deja când îl vor lansa: în noiembrie 2010, atunci când formaţia va împlini două decenii de carieră. Impaled Nazarene va mai susţine două concerte, pe 10 aprilie în Helsinki şi pe 1 mai în Elveţia, apoi artiştii se vor dedica în totalitate înregistrărilor.
Lansarea „celui mai dur album de până acum” va coincide cu un show aniversar în Kuopio, „cel mai «metal» oraş şi cu cel mai bun public din toată Finlanda”, pe 20 noiembrie, în Henry's Pub. Evenimentul va fi înregistrat, urmând ca materialul să fie scos apoi sub formă de DVD live. Vocalul Mika Luttinen şi colegii săi (Tomi Ullgren şi Jarno Anttila - chitară, Mikael Arnkil - bass şi Reima Kellokoski - baterie) promit că vor reveni cu amănunte imediat ce acestea vor fi disponibile.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Conform ştirilor publicate de Mika Luttinen şi colegii săi, Impaled Nazarene a decis să reia colaborarea cu label-ul Osmose Production. „A fost o decizie pentru care nu a fost nevoie să o analizăm prea mult. Toate LP-urile noastre au apărut la Osmose, ca atare şi CD-ul aniversar era normal să fie lansat la aceeaşi casă de discuri”.
Trupa va intra în studiourile Hellhole din Helsinki „la finalul verii” pentru a înregistra al unsprezecelea album, pentru care muzicienii au pregătite patru piese. Chiar dacă nu i-au ales încă un titlu, finlandezii au hotărât deja când îl vor lansa: în noiembrie 2010, atunci când formaţia va împlini două decenii de carieră. Impaled Nazarene va mai susţine două concerte, pe 10 aprilie în Helsinki şi pe 1 mai în Elveţia, apoi artiştii se vor dedica în totalitate înregistrărilor.
Lansarea „celui mai dur album de până acum” va coincide cu un show aniversar în Kuopio, „cel mai «metal» oraş şi cu cel mai bun public din toată Finlanda”, pe 20 noiembrie, în Henry's Pub. Evenimentul va fi înregistrat, urmând ca materialul să fie scos apoi sub formă de DVD live. Vocalul Mika Luttinen şi colegii săi (Tomi Ullgren şi Jarno Anttila - chitară, Mikael Arnkil - bass şi Reima Kellokoski - baterie) promit că vor reveni cu amănunte imediat ce acestea vor fi disponibile.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)