vineri, 27 august 2010

Mayhem a speriat ultrareligioşii din Lituania


Conform comunicatului emis recent de organizatorii festivalului Devilstone din Lituania, evenimentul care a avut loc la Anyksciai între 16 şi 18 iulie a stârnit controverse în localitatea amintită. Comunitatea ultrareligioasă locală, în frunte cu parohul, a fost ultragiată de concerte, în special de recitalul trupei Mayhem.

Festivalul, care în 2010 a avut a doua ediţie, a fost văzut cu ochi buni atât de către public, cât şi de majoritatea societăţii. Numai un grup de catolici, în frunte cu preotul paroh, şi-a exprimat indignarea faţă de Devilstone, iniţiind un protest şi înaintând o petiţie organelor în drept, pe motiv că Mayhem „ar fi provocat disensiuni religioase" prin concertul susţinut.

Apelul a avut ca rezultat declanşarea unei investigaţii conduse de instituţiile locale din Anyksciai. Cercetarea este în curs, urmând ca săptămâna viitoare să fie audiaţi organizatorii evenimentului.

Între timp, cazul a fost prezentat cu lux de amănunte de presa lituaniană şi întors pe toate feţele. În timp ce majoritatea publicului s-a solidarizat cu promoterii Devilstone, considerând că o astfel de reacţie din partea catolicilor „pare desprinsă din povestirile despre Evul Mediu şi Inchiziţie", au existat şi unele persoane care au luat partea parohului, apreciind că „festivalul ar dăuna moralei creştine".

ALT events, organizatorii Devilstone, au declarat în nenumărate rânduri că evenimentul nu are ca scop crearea de disensiuni religioase, naţionale, rasiale, etnice sau de altă natură, ba dimpotrivă. Ei susţin că, oricât de „extreme" ar părea recitalurile, acestea sunt pur şi simplu spectacol, iar libertatea de exprimare artistică nu trebuie restrânsă în nici un fel, fie că e vorba de black metal sau de arta contemporană.

Alături de Mayhem, anul acesta au mai concertat la Anyksciai trupe ca Grave (Suedia) şi Tankard (Germania), circa 20 de trupe urcând pe scena Devilstone în 2010.

Promoterii se aşteaptă ca nici acest apel al parohului să aibă vreun rezultat, mai ales că preotul a încercat şi anul trecut să împiedice organizarea Devilstone, invocând, printre motive, prezenţa trupei Sepultura. Însă fără succes: deja două ediţii ale festivalului s-au desfăşurat, atrăgând tot mai mult public cu mintea deschisă: 1.500 de spectatori au fost prezenţi la Anyksciai pentru a se bucura de show.

Situaţia are un corespondent şi în România, unde un concert al trupei olandeze God Dethroned, ce urma să aibă loc la Oradea, în iulie 2009, a fost anulat în urma unei iniţiative a consilierului local Dan Octavian, căruia muzica formaţiei amintite i s-a părut a fi „neortodoxă". Grupul olandez a concertat bine-mersi la Bucureşti, la doar o zi distanţă, fără a se înregistra nici cel mai mic incident.

Paul Iancu (Cotidianul)
Foto: devilstone.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu