marți, 10 august 2010
Wacken Open Air
Ce s-a întâmplat zilele acestea în Wacken poate constitui oricând subiectul unui episod din serialul documentar Megastructuri. Sătucul din nordul Germaniei, o localitate liniştită timp de 360 de zile pe an, cu o populaţie de 1.850 de suflete, devine pe perioada W:O:A o adevărată metropolă. Rockeri din toată lumea au venit şi în vara aceasta la întâlnirea anuală a oamenilor în negru.
Ediţia a 21-a a fost programată în perioada 4-7 august şi a adunat 75.000 de metalişti din Germania şi nu numai: Mexicul, China, Paraguayul, ba chiar şi India au fost reprezentate de admiratori ai genului. Şi au avut ce vedea - "mama lineup-urilor", cum a fost supranumit programul de anul acesta.
Infrastructura a acoperit câteva hectare, cuprinzând cam tot ce ar avea nevoie un astfel de megaeveniment: de la baruri, fast-food-uri, parcări, camping, duşuri, puncte de prim-ajutor până la supermarketuri, bancomate, telefoane, o farmacie şi o zonă de colectare a deşeurilor. Nici un oraş nu e complet fără poliţie, pompieri şi cadre sanitare. Până şi un cort de rugăciune multiconfesional a fost pus la dispoziţia celor dornici de "ghidare spirituală". Punctul de atracţie l-au constituit, bineînţeles, cele şase scene. La centrul de presă au avut loc cel puţin cinci evenimente pe zi, de la lansări de carte până la conferinţe, întâlniri cu artiştii şi minirecitaluri. Apocalyptica şi-a prezentat cel mai recent album, "7th Symphony", ce va fi lansat spre finalul lunii august.
Programul superîncărcat a făcut ca trupe de renume precum Amorphis, Overkill, Die Apokalyptischen Reiter sau Orphaned Land să cânte "la matineu", iar alţii, printre care Tarja, Lake of Tears, Tyr sau Atrocity, au fost "exilaţi" pe scene secundare. Şi tot au rămas destule formaţii pentru a ţine rockerii treji până târziu în noapte, sau mai degrabă până dimineaţa devreme, în faţa Black Stage şi True Metal Stage. Dacă prima zi a fost de acomodare şi de instalare, deja de joi evenimentele s-au succedat cu repeziciune. Pe 5 august a fost "a night to remember", un minifestival în cadrul W:O:A, cuprinzând recitalurile trupelor Skyline (plus invitaţi), Alice Cooper, Motley Crue şi Iron Maiden. O incendiară serie de show-uri a strâns public câtă frunză şi iarbă, fiind încheiată cu hituri ca "Fear of the Dark" sau "Running Free".
Vineri a fost încă o zi plină. Un maraton care a început la 11:00 şi a ţinut până la 3 dimineaţa. Dew-Scented a dat tonul, urmaţi fiind de Amorphis, Orphaned Land etc. Cei din urmă au reiterat apelul la înţelegere şi la aplanarea tuturor conflictelor. De altfel, înainte de W:O:A, ei le-au cerut fanilor să-şi aducă fiecare steagul propriei ţări, ca o celebrare a diversităţii culturale. Pentru "prime-time" au fost păstraţi Kamelot, Arch Enemy ("am avut cel mai nebun show", a spus solista Angela Gossow), Grave Digger (cu un spectacol aniversar, în care guest-starul Doro Pesch a fost "Queen of Scots" pe timpul piesei "The Ballad of Mary". Hansi Kursch de la Blind Guardian, grupul Van Canto şi ansamblul Baul Muluy Pipes & Drums Band au contribuit şi ei la show-ul "Wacken United" - 30 de ani de carieră) şi Slayer (trupă îndelung aclamată atât înainte, cât şi la finalul recitalului).
După miezul nopţii a urcat pe scenă o legendă: deşi cei de la Anvil activează de zeci de ani, au primit atenţia binemeritată abia în ultima vreme. La revirimentul lor a contribuit, în parte, şi documentarul "Anvil! The Story of Anvil", produs de Sacha Gervasi, peliculă pe care publicul a urmărit-o miercuri seară în zona Moviefield, rezistând în ploaie până la final. La 2 noaptea, Wackenul a luat foc. Cu un show intitulat "Wacken Burns", cei de la Corvus Corax au aprins publicul cu cimpoaie şi alte instrumente medievale. În paralel, pe Party Stage se desfăşura concertul aniversar Atrocity, care au sărbătorit la W:O:A cei 25 de ani de carieră, precedaţi fiind, între alţii, de Tarja Turunen şi trupa norvegiană 1349.
Programul de sâmbătă s-a întins până... duminică, incluzând trupe la fel de valoroase. Overkill, WASP, Soulfly, Cannibal Corpse, Immortal, Fear Factory, Stratovarius, Lake of Tears, Rotting Christ, Tyr sunt doar câteva dintre numele de pe afiş în ultima zi a Wacken Open Air. Programul propriu-zis a inclus o a treia aniversare: Tiamat a avut în program un recital "Wildhoney Special", incluzând un concert integral al celui mai vândut album din cariera trupei suedeze.
După discursul de final al organizatorilor, "Farewell & Thanks", UDO a prezentat live imnul ediţiei curente, "Heavy Metal W:O:A", preluând ştafeta de la Doro Pesch, care anul trecut le-a lăsat fanilor ca amintire piesa "We Are The Metalheads". Deja conceptul grafic al afişului pe 2011 este gata, iar biletele pentru ediţia viitoare vor fi puse în vânzare peste câteva zile. W:O:A s-a încheiat, trăiască W:O:A!
Pe Altar-ul W:O:A
În cortul WET Stage/Headbangers Ballroom s-a dus o luptă crâncenă: cele 25 de trupe din cadrul Metal Battle, împărţite în două serii (miercuri şi joi), au încercat să convingă publicul, dar şi juriul internaţional că merită să câştige competiţia. Învingători au fost Battle Beast din Finlanda, însă toate trupele participante au primit diverse materiale promoţionale şi accesorii (printre care câte un set de beţe pentru tobe) din partea sponsorilor. Trupa clujeană Altar a reprezentat cu succes România, câştigând un plus de imagine, dar şi numeroşi noi fani, care au stat minute în şir după show, aşteptându-i pe Andy Ghost, Teo Peter Jr, Levi şi Damian pentru autografe şi fotografii. "Nefericiţii" evenimentului au fost artiştii din China, Raging Mob. Deoarece colegii de trupă n-au primit viza de Germania, solistul a fost nevoit să încropească un lineup cu care să cânte în afara concursului.
Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional) - corespondenţă din Wacken, Germania
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu