vineri, 23 decembrie 2011

Trupa Theatres des Vampires revine în România


După ce a cântat, pe lună plină, în martie 2011, grupul italian revine în clubul Wings din Capitală, pe 19 aprilie 2012. Sonya Scarlet şi colegii săi au de asemenea programat un concert în Cluj, o zi mai târziu.

Theatres des Vampires vor porni într-un nou turneu european, în care au inclus şi România. Potrivit site-ului oficial al formaţiei, primul recital va fi pe 14 aprilie în Croaţia, la Zagreb, iar ultimul - pe 28 aprilie, în Praga, capitala Cehiei. Bulgaria, Slovacia, Cehia şi România sunt celelalte ţări pe care „vampirii" le vor vizita în primăvara viitoare. Grupul italian de gothic metal anunţă că este posibil să adauge noi date la calendarul spectacolelor.

Cei care au fost prezenţi în clubul bucureştean pe 19 martie au toate motivele să vină din nou la întâlnirea cu una dintre cele mai bune trupe italiene de gen. La primul lor recital în România, Sonya Scarlet (voce), Fabian Varesi (clape), Zimon Lijoi (bass), Gabriel Valerio (tobe) şi Stephan Benfante (chitară) au făcut un show complet, demn de „Teatrul Vampirilor" din seria romanelor scrise de Anne Rice, principala sursă de inspiraţie a ideologiei formaţiei. Impresionaţi de reacţia deosebită a fanilor români, membrii trupei au promis atunci că vor reveni în ţara lui Dracula. Iar dorinţa lor, dar şi cea a admiratorilor se va concretiza în aprilie 2012.

Paul Iancu (Adevărul) 

duminică, 4 decembrie 2011

HammerFall, show incendiar la Bucureşti


Trupa suedeză a concertat pentru a doua oară în România. După recitalul de la Peninsula, HammerFall a susţinut un show şi în Capitală, în clubul Hard Rock Cafe.

În ciuda tuturor problemelor, formaţia din Goteborg a ajuns până la urmă în Bucureşti. După spectacolul din Budapesta, autocarul care transporta "caravana metal" s-a defectat, astfel că spre România s-a pornit în formulă restrânsă. Headlinerii au venit singuri, fără cele trei trupe care erau programate în deschidere. Suedezii au lăsat în Ungaria şi o bună parte din merchandise, astfel că la standul oficial oferta a fost destul de restrânsă din acest punct de vedere.

În absenţa grupurilor Vicious Rumors, Amaranthe şi DeathDestruction, care i-au însoţit pe HammerFall în turneul de promovare a albumului "Infected", lansat anul acesta, organizatorii au găsit o soluţie de avarie. Astfel că trupelor româneşti L.O.S.T. şi Blind Spirits li s-a oferit şansa de a deschide recitalul celebrei formaţii înfiinţate de Oscar Dronjak în 1993.

Solistul Joacim Cans a făcut show nu numai prin vocea sa uşor de recunoscut pe scenele metal, ci şi prin faptul că a interacţionat permanent cu publicul. Deşi are o vastă experienţă, căldura cu care a fost primit în România l-a surprins în mod plăcut.

"Mâine e o zi specială în ţara voastră, deci nu lucraţi, nu?", a spus el. "Ei bine, noi lucrăm, avem concert în Belgrad, dar... ştiţi ceva? F*ck it! Suntem aici, acum, şi asta e tot ce contează! Să ne simţim bine, ca şi cum ziua de mâine nici n-ar mai exista!", i-a îndemnat Joacim pe cei din club.

Printre piesele din setlist s-au numărat atât hituri de pe albumele anterioare, cât şi melodii de pe CD-ul "Infected", lansat în mai 2011. "Patient Zero", "Heeding the Call", "Any Means Necessary", "Bang Your Head", "Blood Bound", "Let's Get It On", "Last Man Standing" şi "Renegade" au încins atmosfera în Hard Rock Cafe.

"I-am întrebat pe fani ce piese şi-ar dori să asculte live, iar una a revenit în mod constant. Mai ales fetele ne-au cerut-o, ca atare o vom interpreta şi pentru admiratoarele noastre din România", a introdus Joacim melodia "Always Will Be". După acest moment romantic al spectacolului, HammerFall a revenit la ritmurile binecunoscute, cu "Dia de los Muertos", "Riders of the Storm", "Steel Meets Steel" şi "Legacy of Kings".

"Câţi dintre voi ne-aţi mai văzut live? Şi pentru câţi e prima dată?", a făcut solistul un sondaj rapid printre spectatori. "Ei bine, haideţi să-i «convertim» pe aceştia din urmă!" Dar nu a fost nevoie. Cu toţii au ştiut ce cântec urmează: "Let The Hammer..." "...Fall!", l-au completat cei din public. Şi următoarele - "The Dragon Lies Bleeding" şi "The Templar Flame" - au fost la fel de uşor recunoscute.

Chiar dacă era evident că seara nu se putea încheia aici, fanii i-au rechemat pe scenă, scandându-le îndelung numele. Parcă lipsea ceva dintr-un asemenea show, care n-ar fi fost complet fără "Glory To The Brave", "One More Time" şi, mai ales, fără "Hearts on Fire". Iar Joacim Cans (voce), Oscar Dronjak, Pontus Norgren (chitară), Fredrik Larsson (bass) şi Anders Johansson (tobe) au revenit pentru a încheia recitalul cu cele trei piese de rezistenţă.

Publicul român a dovedit încă o dată că are nevoie de astfel de concerte. Fanii au cântat o dată cu solistul, cunoscând foarte bine versurile. Iar la final penele de chitară, setlisturile şi celelalte suveniruri s-au dovedit insuficiente pentru atâţia doritori.

Paul Iancu (Adevărul) 

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Orphaned Land, trupa iubită de rockerii israelieni şi musulmani deopotrivă, revine la Bucureşti


Unde politicienii au dat greş, o trupă metal a reuşit: i-a unit pe evrei şi pe arabi, sub semnul muzicii, făcându-i să treacă peste toate conflictele politice, religioase şi culturale.

Publicul român îi va putea vedea din nou, pe 9 decembrie, la Bucureşti. Orphaned Land revine în România, ţară pe care au vizitat-o ultima oară în 2010, când au cântat pe scena Sonisphere, într-un festival din care au mai făcut parte „cei patru mari”: Metallica, Slayer, Megadeth şi Anthrax.

Versurile lor combină elemente aparţinând tuturor celor trei „religii ale Cărţii” - iudaismul, creştinismul şi islamul, fiind un amestec de elemente culturale. Ei interpretează piese în şase limbi diferite, iar colaborările cu artişti musulmani, precum libaneza Johanna Fakhri, au stârnit deseori controverse.

Concertul din clubul The Silver Church va încheia „The Tour To OR-Shalem”, turneu care a început în Italia, în noiembrie. Ei vor promova DVD-ul lansat în toamna aceasta, „The Road To OR-Shalem”, care conţine înregistrări din timpul unui concert desfăşurat în ţara natală, dar și material bonus.

Alături de Orphaned Land, pe scena clubului bucureştean vor mai urca trupele Arkan, Artweg (ambele Franţa) şi Myrath (Tunisia). Biletele costă între 58 de lei (primele 100 de bucăţi) şi 75 de lei (cele achiziţionate în ziua concertului, de la intrare).

Paul Iancu (Adevărul)

Concertul HammerFall, pe ultima sută de metri


A rămas mai puţin de o săptămână până ce trupa suedeză va reveni în România. După concertul din cadrul Festivalului Peninsula, HammerFall va susţine un recital în Hard Rock Cafe, pe 30 noiembrie.

Show-ul va face parte din turneul de promovare a albumului „Infected”, lansat în mai anul acesta. „European Outbreak Tour” a început în octombrie, în Danemarca, şi se va încheia în decembrie, în Marea Britanie. Alături de grupul suedez, vor mai evolua Vicious Rumors, Amaranthe şi DeathDestruction.

Formaţia a fost fondată în Goteborg, în 1993, de către chitaristul Oscar Dronjak, singurul rămas din lineup-ul original. Până la definitivarea componenţei actuale, din trupă au mai făcut parte nume de prestigiu ale scenei metal suedeze, precum Niklas Sundin şi Mikael Stanne (în prezent membri Dark Tranquillity) sau Jesper Stromblad (ex-In Flames).

„Infected” este al optulea album de studio din discografia HammerFall. Cele 11 piese au fost compuse de Oscar Dronjak şi de vocalul Joacim Cans. Biletele pentru concertul din Bucureşti costă 65 de lei, iar în ziua concertului vor putea fi achiziţionate cu 75 de lei, de la intrarea în club.

Paul Iancu (Adevărul)

marți, 6 septembrie 2011

Corvus Corax: „Secretul nostru este că facem totul din inimă”

Corvus Corax a fost atracţia festivalului medieval Cetăţi Transilvane, desfăşurat la Sibiu între 26 şi 28 august. „Regii menestrelilor" , care au impresionat publicul din toată lumea cu muzica lor interpretată la tobe şi cimpoaie, au cântat pentru prima dată în România. Însă nu şi pentru ultima oară, ne-au asigurat Castus şi Norri, doi dintre membrii cunoscutei trupe. Artiştii ne-au vorbit despre proiectele pe care le au în desfăşurare: Cantus Buranus, Balkanski Beat, precum şi noul album, „Sverker", care urmează a fi lansat în noiembrie.

Bine aţi venit în România! Aţi apucat să vizitaţi Sibiul, cum vi s-a părut?
Castus: Am sosit cu o zi înainte de concert, am avut un pic de lucrat, dar am avut timp să ne plimbăm prin zona istorică. Ne-a plăcut.
Norri: E într-adevăr frumos. Am venit până aici cu maşina şi am trecut prin Slovacia şi Ungaria. În România am remarcat o localitate, nu mai ştiu cum se cheamă, dar e plină de palate ţigăneşti, cu turnuleţe, am rămas impresionaţi. Le priveam şi ne întrebam: „Wow, ce se întâmplă aici?" Ne-a plăcut şi peisajul din România, dar şi arhitectura.

Aţi văzut vreun alt recital de la festival?
Norri: Nu am apucat să vedem nici un concert atunci când am fost în Piaţa Mare, am prins doar lupte cu sabia şi alte genuri de spectacole. Sperăm să vedem şi câteva trupe de muzică.

De la ultima noastră întâlnire, cea de anul trecut, trupa s-a despărţit, astă toamnă, de doi dintre membrii săi, Teufel şi Martin, iar astfel s-au rupt şi legăturile între Corvus Corax şi Tanzwut. Ce s-a întâmplat?
Norri: Am fost atâţia ani ca într-o familie, în care ţi-ai dat seama de multă vreme că nu mai merge, dar tot ţi-e greu să te desparţi de celălalt, pentru că tot timpul aveţi ceva de făcut împreună. Dar anul trecut am ajuns într-un punct în care a trebuit să-i spunem lui Teufel: „Te rugăm, porneşte pe drumul tău, astfel încât şi noi, ceilalţi, să ne continuăm drumul propriu".
Castus: În plus, tocmai demarasem celălalt proiect al nostru, Berlinski Beat, şi l-am întrebat pe Teufel cum ne poate ajuta în acest sens. Numai că lui nu i-a plăcut ideea şi ne-a spus că va trebui să ne descurcăm fără el. De altfel, nici pentru noi proiectul Tanzwut nu mai prezenta acelaşi interes, aşa că a trebuit să ne despărţim.

Norri, cântai şi tu în Tanzwut, la tobe, ca şi în Corvus Corax. Însă, înainte de asta, ai fost bateristul Depressive Age, o trupă de metal care a activat până acum vreun deceniu. Ce-ţi mai aminteşti din acele vremuri?
Norri: Oh, vechile timpuri metal din viaţa mea... Da, ne simţeam foarte bine, în plus, a fost prima trupă în care am cântat şi care a avut oarece succes, era o combinaţie ciudată de hardcore, grind, metal... mai erau trupe care amestecau aceste stiluri, dar a fost prima dată când o astfel de formaţie a făcut-o în mod serios, scoţând CD-uri şi făcând turnee europene. În acele timpuri am învăţat să cânt extrem de „direct", este unul dintre primele lucruri pe care le deprinzi într-un grup metal: să fii ca un metronom. Astfel am învăţat să cânt simultan şi cu inima, dar şi cu creierul, ca un robot.

De la timpurile de demult, să trecem la viitorul apropiat: în această toamnă Corvus Corax va scoate un nou album, intitulat „Sverker". E un mic pas de la regele suedez cu acest nume - şi de la Casa de Sverker, dinastia pe care a fondat-o - la poezia skaldică, la fel ca şi de la aceasta din urmă şi până la Edda poetică şi cea în proză. Cu încă un pic de imaginaţie putem ajunge şi la legenda naţională a Finlandei, Kalevala. Pentru noul vostru disc sau, cine ştie, pentru următoarele, aţi folosit colecţiile amintite drept sursă de inspiraţie?
Castus: Mult mai mult de-atât! În acest concept am pornit de la următorul raţionament: avem Berlinski Beat, care acoperă muzical zona est-europeană; Corvus Corax acoperea zona central-europeană şi cea asiatică. Aveam aşadar nevoie de o nouă zonă. „Vizitasem" Spania şi Franţa, dar niciodată nordul Europei. Am colaborat la proiectul „Excalibur: the Celtic Rock Opera", în cadrul căreia am interpretat muzică celtică. De-aici ne-a venit ideea de a ne arunca privirea către Nord. Cu mult timp în urmă, aş zice acum vreo douăzeci de ani, am descoperit o carte foarte veche, cu cântece vikinge. Am redescoperit-o recent şi ne-am gândit să compunem acest album, cu muzică vikingă şi celtică. Cum anul viitor este ultimul din calendarul mayaş, am vrut să folosim conceptul de Ragnarok, aşa cum apare el în „Voluspa", folosind însă mai multe influenţe. Iar numele Sverker are o puternică rezonanţă vikingă.
Norri: Sverker a fost primul rege care a readus gloria Suediei după venirea creştinilor. Este un personaj istoric foarte important, a făcut oarecum trecerea de la vremurile vechi la cele noi. Aşa cum spunea şi Castus, până acum ne-am orientat asupra centrului şi estului Europei, mergând până departe înspre Est, până în China chiar. Chiar dacă muzica noastră includea şi până acum unele elemente celtice, nu ne-am concentrat niciodată în mod deosebit asupra lor. Ideea este că toate culturile sunt interconectate, nu le poţi delimita în moc clar. Numai că asupra părţii nordice a Europei, înspecial asupra istoriei şi popoarelor germanice, asupra vikingilor, nu ne-am concentrat niciodată atenţia. Am descoperit, în special Castus, o mulţime de cântece minunate din Danemarca, Suedia, Feroe s.a.m.d., care sunt foarte diferite de muzica noastră de până acum, deşi există oarece legături. Acum luăm aceste cântece din zona nordică şi le includem în stilul nostru.

Aşadar, ce vom putea asculta?
Castus: Veţi asculta muzică celtică, veţi simţi că este o muzică foarte veche, dar veţi percepe şi amprenta Corvus Corax. Iar muzica vikingă nu e atât de dură pe cât s-ar crede. De obicei, când spui vikingi, te gândeşti la nişte luptători foarte duri şi sângeroşi. Însă viaţa lor de zi cu zi era foarte normală, le plăcea să danseze, să socializeze. Iar noi prezentăm tocmai această parte necunoscută a lor.
Norri: Muzica noastră se bazează pe un amestec de stiluri, între care există diferenţe, dar şi o mulţime de similarităţi. E foarte interesant să descoperim că în zona nordică - ai cărei locuitori sunt percepuţi doar drept nişte barbari fioroşi, o imagine deloc uşor de asociat cu cultura - lucrurile stăteau cu totul altfel. Iar atunci când descoperi indicii legate de muzica lor, îţi dai seama că este o muzică foarte plăcută. Imaginea lor începe să difere din ce în ce mai mult de cea pe care o ştim din filmele despre vikingi. Cultura lor era una aleasă. Hainele erau foarte colorate, purtau diferite bijuterii, în multe culori. Toate acestea indică faptul că înclinau către o viaţă plăcută. Dansau în grup, împreună, iar stilurile erau asemănătoare cu cele celtice.

Aşa cum spuneaţi, menestrelii vechilor vremuri (dar şi cei ai zilelor noastre) culegeau melodii din zonele pe unde treceau, complet diferite de locurile natale, şi le adăugau propriului repertoriu. În cazul proiectului vostru Berlinski Beat, realizat alături de DJ Robert Soko, cum au stat lucrurile? Aţi găsit voi muzica balcanică sau aceasta v-a găsit pe voi?
Castus: Înainte de Corvus Corax, eu şi Wim interpretam muzică balcanică. Cântam la trompetă şi chitară.
Norri: Iar eu provin dintr-un district al Berlinului unde s-au stabilit diverşi imigranţi: arabi, turci, greci şi din alte ţări din acea zonă. Am crescut aşadar printre balcanici, iar influenţele au fost inclusiv muzicale.
Castus: Când am simţit că e timpul să demarăm un nou proiect, l-am întâlnit pe Robert Soko şi ne-a venit ideea unei colaborări. Ne-am gândit că, dat fiind că acum 20-25 de ani cântam muzică balcanică, n-ar fi rău să abordăm din nou stilul de dinainte de Corvus Corax.

Deci această întâlnire a găsit un sol fertil în chiar trecutul vostru personal.
Norri: Cu siguranţă. În plus, de multă vreme ne distram mergând la petreceri cu muzică balcanică, beam vin şi bere şi dansam în stil balcanic. Muzica era tradiţională, lucru care o apropia oarecum de genul Corvus Corax, însă amestecată cu ritmuri moderne. Iar rezultatul poate fi rezumat printr-un singur cuvânt: distracţie! Acum câţiva ani am vorbit cu DJ-ul, care era chiar Robert Soko, şi i-am dat câteva CD-uri ale Corvus Corax. El era puţin ameţit, şi eu la fel, în plus am şi pierdut contactul vreme de câţiva ani, iar anul trecut ne-am reîntâlnit. M-a recunoscut şi mi-a zis: „A, eram un pic beat pe-atunci, dar tu mi-ai dat CD-urile acelea? Le mai am şi acum". Ideea de a colabora cu noi l-a încântat imediat.
Castus: Printre piesele Berlinski Beat avem şi o piesă românească, va apărea pe viitorul nostru disc, însă din păcate nu îmi amintesc acum numele ei.

Aţi colindat lumea cu Corvus Corax, acum veţi face la fel cu Berlinski Beat, deja aveţi programat un concert în Mexic anul acesta.
Norri: Într-adevăr, vom avea un program interesant în Mexic, vom cânta în formula Corvus Corax / Cantus Buranus / Berlinski Beat, toate trei în cadrul aceluiaşi turneu. Într-un weekend avem programat Cantus Buranus & Berlinski Beat, iar după o săptămână Berlinski Beat & Corvus Corax. Nu vrem să „cucerim" lumea, ci doar să răspândim ideile noastre, care au avut destul succes până acum. Iar secretul este că tot ceea ce facem facem din inimă. Iar oamenii pot simţi când ceva este real, din suflet, sau dimpotrivă, e doar un produs. Nu pornim pe principiul „Hai să facem ceva din care să ne iasă bani"; ideile pornesc din inimă şi le filtrăm prin minte, iar asta le conferă o mare energie. Mexicanii pot simţi dacă această energie există, dacă le prezinţi ceva real sau doar un produs. Iar când simt că muzica vine din inimă, răspund cu un mare entuziasm. Nu contează care dintre proiecte li-l prezentăm, reacţionează cu o pasiune la fel de mare la toate.

Veţi aduce ritmurile Berlinski Beat în Balcani? Aveţi vreun concert programat în această zonă?
Castus: Am cântat la Sziget Festival, acum două săptămâni. E cel mai apropiat loc de Balcani în care am ajuns. Au mai fost trupe din Turcia, din România, au fost şi trupe de ţigani.
Norri: Cântau muzică „adusă în prezent". Aceasta şi este ideea noastră: să iei muzica tradiţională veche şi să o ţii în viaţă „modernizând-o". Tinerii resping din start muzica pe care o ascultau bunicii lor. Muzica veche este pe cale de dispariţie, dar noi o readucem în actualitate, îmbrăcând ideile tradiţionale în haine noi.
Castus: Apoi o vom duce înapoi la origini, dar mai avem nevoie de timp pentru a o duce înapoi balcanicilor.
Norri: Îi rugăm să mai aibă puţină răbdare. (râsete)
Castus: De fiecare dată când cântăm, indiferent cu care dintre proiecte, remarcăm că în public sunt persoane în vârstă, dar şi tineri, cu toţii simţindu-se la fel de bine, indiferent de vârstă sau de stilul pe care îl ascultă de obicei.

Vorbind de proiecte: după două albume „Cantus Buranus", veţi scoate şi un al treilea? Poate cu o orchestră românească?
Castus: Vom relua turneele în formula Cantus Buranus, dar concertul va fi un amestec de piese de pe primele două albume. Sper să ajungem cât de curând şi în România. Cât despre un al treilea CD „Cantus Buranus", nu-l avem printre proiectele din viitorul apropiat. Suntem mult prea ocupaţi şi de prinşi de ideile din acest moment, cu cele două albume, „Sverker" şi cel al Berlinski Beat, iar ambele vor fi urmate de turnee în toată lumea.
Norri: Dar în acelaşi timp ştim prea bine cum suntem şi este inevitabil să scoatem cândva şi un al treilea album „Cantus Buranus". Dar nu putem spune dacă asta se va întâmpla peste zece ani, sau peste cinci. Dar cu siguranţă va veni o zi în care vom sta cu toţii şi ne vom gândi: „Gata, a venit momentul pentru a relua proiectul Cantus Buranus!" Dar exact când se va întâmpla asta, nu ştiu. Mulţi oameni, când ajung la 40 de ani, sau chiar la 30 de ani, se gândesc că gata, viaţa s-a terminat. În special viaţa de muzician. Dar e un raţionament greşit. Noi cred că vom muri pe scenă. Ca atare, avem destul timp în faţă pentru toate aceste proiecte.

Dacă ar trebui să alegeţi între Castelul Bran, asociat cu legenda lui Dracula, şi Casa Poporului, cunoscută de străini drept construcţia lui Ceauşescu, ce aţi alege?
Norri: Despre Ceauşescu ştim că a fost un adevărat monstru, aşa că, vă rugăm, lăsaţi-ne să-l alegem pe celălalt tip! (râsete) Câteodată însă istoria se impregnează în ziduri, astfel încât să-ţi producă fiori. Dar în cazul în care palatul construit de Ceauşescu ar putea găzdui şi evenimente culturale... de ce nu?

V-aţi surprins fanii de atâtea ori până acum prin proiectele voastre, încât, atunci când au impresia că aţi epuizat toate limitele, le arătaţi că puteţi merge şi mai departe. Ce surprize le mai pregătiţi?
Norri: Într-adevăr, avem pregătite câteva surprize foarte plăcute, dar dacă dezvălui cadoul înainte de a-l deschide, îi strici tot farmecul. Anul viitor vom pune în practică o parte dintre aceste idei, cu Corvus Corax.
Castus: Fanii noştri să stea cu ochii pe pagina oficială. 2012 va fi într-adevăr ceva deosebit!

Cătălina Iancu (Adevărul)

marți, 30 august 2011

Corvus Corax, show de poveste la Sibiu

Piaţa Mare din Sibiu a răsunat weekendul trecut de acorduri medievale. Atracţia festivalului Cetăţi Transilvane a fost trupa Corvus Corax din Germania, aflată pentru prima dată în România. Artiştii au susţinut un concert incendiar, de aproape două ore, timp în care au interpretat nu mai puţin de 19 de piese.

Iarmarocul a fost deschis pe toată perioada festivalului (26-28 august) în Piaţa Mare şi tot aici au avut loc cele mai multe dintre evenimentele incluse în program. Din decor a făcut parte şi un ţarc unde au putut fi admirate animale şi păsări: oi, iepuri cocoşi şi găini. Marele absent a fost Mihai Găinuşă, care a lipsit, motivat, de la manifestare. Colegii săi de la Cronica Cârcotaşilor însă, au deschis, vineri, parada trecând pe sub Podul Minciunilor. Echipa a pornit din Piaţa Mică în frunte cu Şerban Huidu. Cu căţel, cu purcel, cu Mistreţul Neprietenos, dar şi cu Dezbrăcatu îmbrăcat în cavaler, ca şi ceilalţi, plus bebeluşele costumate în domniţe, parada a defilat prin centrul oraşului. Li s-au alăturat mai toate formaţiile participante, mai puţin capul de afiş al ediţiei a XI-a.

Atelierele de artă medievală au fost deschise în cele trei zile la Turnul Sfatului. Şi tot în fiecare zi de festival au avut loc, la Casa Altemberger (Sala cu Coloane), Conferinţele de Medievistică, susţinute de conferenţiar prof. univ. dr. Zeno Pinter. În Piaţa Mare au avut loc spectacole de dansuri medievale, teatru, animaţie stradală, demonstraţii ale meşteşugarilor, dar şi două spectacole pirotehnice asigurate de Crispus - The Art of Fire. S-au bucurat de succes trupele Drachenmond din Germania, Corvinia (Hunedoara), Nomen est Omen (Bucureşti), Cimpoierii din Transilvania (Hunedoara), dar şi Novosadski Karmeni Hor din Serbia.

Cea mai aşteptată apariţie însă a fost formaţia germană Corvus Corax, care a încheiat festivalul, duminică seară. CD-urile trupei s-au vândut ca pâinea caldă, iar lumea s-a adunat în faţa scenei încă de la orele prânzului, când nemţii şi-au făcut probele de sunet. Spectatorii au stat ca pe ace până la ora 22.00, când renumitul grup german a avut programat recitalul. înainte de spectacol, artiştii ne-au spus că le place oraşul şi, de asemenea, că sunt încântaţi de atmosferă.

Răsfăţaţii marilor festivaluri de metal au la fel de mare succes şi la manifestările desfăşurate în incinta unor castele. Corvus Corax e o prezenţă constantă la Kaltenberg Rittenturnier, nelipsind de la nici o ediţie din 1993 încoace. De asemenea, au concertat la Burghausen, unul dintre cele mai mari castele din Europa, la Cerveni Kamen (în apropiere de Bratislava), iar la Wäscherschloss au înregistrat unul dintre recitaluri pentru un album live. "Doar în faţa Turnului Londrei n-am cântat!", glumea unul dintre muzicieni. Întrebaţi unde ar vrea să evolueze, la castelul lui Dracula sau în faţa Casei Poporului, Norri ne-a precizat: "Ceauşescu a fost un mare criminal, aşa că îl alegem pe primul!". „Muzica noastră are puterea de a ajunge la inima oricărei categorii de public", au mai declarat Norri şi Castus.

Muzicienii din Berlin au cucerit publicul încă de la primele acorduri. Îmbrăcaţi în straie medievale, artiştii au renunţat pe parcursul concertului la pelerine şi şi-au etalat tatuajele, rămând la bustul gol. Mai mult decât atât, Castus a renunţat la orice fel de constrângere şi a optat pentru o libertate totală, etalându-şi fusta scurtă şi plisată în cel mai pur stil medieval.

Cu tobe, cimpoaie şi alte instrumente din vechime, Wim, Castus, Hatz, Norri, PanPeter, Vit şi Steve au cucerit audienţa imediat. Toată lumea a dansat, a cântat, a ţipat şi-a ţopăit pe tot parcursul recitalului. Publicul a salutat cu urale fiecare cuvânt rostit de Castus în limba română: "Mulţumesc". "Noroc", "Mâinile în aer", dar şi dedicaţiile ce au introdus piesele "Ballade de Mercy" - "Aceasta este o melodie pentru toate fetele frumoase de aici", respectiv "In Taberna" - "Acesta este un cântec pentru băut!". Setlistul a mai inclus cântecele "Suam Elle Ires", "Urmawi", "Skudrinka 2 Mazedonischer Tanz", "Mille Anni Passi Sunt", "Venus Vina Musica", "Nominalto", "Palästinalied / Alte Clamat Epicurus", "Spielmannstanz", "Filii Neidhardi", "Titenka", "Die Klage", "Bibit Aleum", "Pack", "Saltarello", "Chou Chou Sheng". Regii menestrelilor au fost chemaţi de două ori la bis, pentru care au păstrat "Platerspiel" şi "Albanischer Tanz". Muzicienii au scris deja pe o reţea de socializare că abia aşteaptă să revină în România anul viitor.

Cătălina Iancu (Adevărul)

joi, 25 august 2011

Corvus Corax, invitat special la festivalul Cetăţi Transilvane

La doar două săptămâni după Artmania, Sibiul va găzdui un nou festival. Piaţa Mare va fi invadată de data aceasta de acorduri medievale. Trupa germană Corvus Corax, aflată pentru prima dată în România, este capul de afiş al manifestării Cetăţi Transilvane, care va avea loc între 26 şi 28 august.

În zilele de sărbătoare a fost pus la cale un program... de poveste. "Când porţile Cetăţii se vor fi deschis, personaje de ev mediu în paşi de paradă vor intra-n cetate: negustori, ţărani, artizani şi artişti de soi, cavaleri şi tinere domniţe, cu toţii timp de trei zile, în strai de mândră sărbătoare medievală, vor da culoare centrului istoric al Sibiului", au dat de veste organizatorii. Parada de deschidere va porni vineri, 26 august, ora 21.00, de pe Podul Minciunilor.

Iarmarocul, amplasat în Piaţa Mare, va fi deschis pe toată durata manifestării, la fel şi Atelierele de artă medievală, ce vor putea fi vizitate la Turnul Sfatului. În fiecare dintre cele trei zile de festival, între orele 12.00 şi 14.00, vor avea loc, la Casa Altemberger (Sala cu Coloane), Conferinţele de Medievistică, susţinute de conferenţiar prof. univ. dr. Zeno Pinter. Vor mai avea loc spectacole de dansuri medievale, teatru, animaţie stradală, demonstraţii ale meşteşugarilor, dar şi două spectacole pirotehnice asigurate de Crispus - The Art of Fire.

Atracţia festivalului va fi grupul german Corvus Corax, programat să cânte duminică, de la ora 22.00, în Piaţa Mare. Formată în Berlin în 1989, cu puţin timp înainte de căderea Zidului, este acum una dintre cele mai cunoscute trupe care abordează stilul medieval. Până să devină „Die Könige der Spielleute" („regii menestrelilor"), aşa cum se autodefinesc, şi nu fără acoperire, germanii au pornit „de la munca de jos". Cu timpul, au trecut de la concertele în stradă la cele pe scena festivalurilor, ajungând ca în prezent să aibă la activ prezenţe la cele mai cunoscute manifestări de gen: anul trecut au participat pentru a treia oară la Wacken Open Air, iar înainte de a cânta la Cetăţi Transilvane au bifat o nouă prezenţă şi la Summer Breeze.

Sosirea lor la Sibiu anul acesta va fi prima vizită în ţara lui Dracula. Legendarul conte-vampir este evocat în piesa lor "Mille Anni Passi Sunt", melodie interpretată în română şi latină. "Cântăm în diverse limbi, precum menestrelii medievali, care călătoreau şi, din locurile unde ajungeau, culegeau piesele care le plăceau cel mai mult", au spus artiştii atunci când au fost întrebaţi cum de au ales să folosească româna pentru a povesti cât mai veridic istoria celebrului personaj. Corvus Corax a realizat până acum două albume cu versuri preluate din colecţia de poeme "Carmina Burana", cea care l-a inspirat şi pe Carl Orff. Şi pe albumele din seria "Cantus Buranus", dar şi în concerte, ei au cântat alături de orchestre de muzică clasică. La Sibiu însă vor veni în formula care i-a consacrat. Mai multe detalii despre festival pot fi găsite la www.cetatitransilvane.eu.

Program 

Vineri, 26 august
10:00 - 23:00 Iarmaroc medieval - Piaţa Mare
11:00 - 14:00 Ateliere de Artă Medievală - Turnul Sfatului
12:00 - 14:00 Conferinţele de Medievistică
21:00 Parada festivalului
23:00 Spectacol pirotehic Crispus - The Art of Fire - Piaţa Mare

Sâmbătă, 27 august
14:00 - 14:30 Dansuri medievale - formaţia Nosa (Bistriţa) - Piaţa Mare
15:00 - 15:30 Concert Corvinia (Hunedoara) - Piaţa Mare
19:00 - 20:00 Recital Novosadski Karmeni Hor, Serbia - Piaţa Mare
20:00 - 21:00 Concert Drachenmond, Germania - Piaţa Mare
22:00 - 23:00 Concert Cimpoierii din Transilvania (Hunedoara) - Piaţa Mare

Duminică, 28 august
14:00 - 15:00 Spectacol Cavalerul Hartmann, Germania - Piaţa Mare
17:00 - 18:00 Ateliere traditionale - Ordinul Muşatinilor (Rădăuţi) - Piaţa Mare
19:30 - 20:30 Teatru Compania Commedia (Târgu Mureş) - Piaţa Mare
21:00 - 21:30 Concert Nomen est Omen (Bucureşti) - Piaţa Mare
22:00 - 23:30 Concert Corvus Corax, Germania, Piaţa Mare

Cătălina Iancu (Adevărul)

miercuri, 27 iulie 2011

Trei zile şi trei nopţi de rock la Râşnov

OST Mountain Fest şi-a ţinut a doua ediţie în acest weekend, la Râşnov. La poalele muntelui, în umbra cetăţii, povestea rock de anul acesta a ţinut trei zile şi trei nopţi.

32 de formaţii din 14 ţări au cântat în poiana din Valea Cetăţii, de la orele prânzului până spre 2.00 dimineaţa. Muntele a răsunat de acordurile metalice, stârnind interesul localnicilor şi al turiştilor, unii cumpărând bilet de la faţa locului.

Cazaţi la corturi, la căsuţe sau la pensiunile din apropiere, participanţii la festival s-au bucurat în acelaşi timp de muzica bună şi de aerul curat, dar şi de o minivacanţă la munte, într-o zonă încărcată de istorie. Şi artiştii străini s-au declarat încântaţi de locurile pitoreşti, însă i-a impresionat şi entuziastul public român, venit din toate colţurile ţării.

Miniorăşelul construit pe terenul de biatlon a avut de toate: câteva standuri de bere şi unul de mâncare, mese şi băncuţe acoperite, toalete ecologice, standuri de merchandise (CD-uri, DVD-uri, îmbrăcăminte şi încălţăminte, accesorii, inclusiv pentru motociclişti, şi, bineînţeles, tricouri şi hanorace cu sigla festivalului). A existat inclusiv o „galerie" de fotografii, intitulată Live Aeons şi găzduită de un cort militar.

Pe patru panouri au fost expuse cele mai reuşite instantanee surprinse în concerte din România, dar şi de afară. OST a avut „monedă" proprie, reprezentată de jetoanele - evident - negre, ce au putut fi folosite pentru achiziţionarea produselor alimentare.

Vremea a ţinut cu rockul: într-o singură noapte a plouat, însă după încheierea concertelor. În rest, soarele a strălucit generos, aşa încât spectatorii au putut chiar să facă plajă în pauzele dintre recitaluri - inclusiv muzicienii străini, cum a fost cazul solistei de la The Way of Purity. Tiril Skardal, „o norvegiancă încercând să se bronzeze în România", după cum s-a descris zâmbind, a fost încântată să ne viziteze ţara şi pe o astfel de vreme, deoarece la precedentul concert, în noiembrie, în Timişoara, până şi pentru scandinavii din trupa amintită a fost prea frig.

Vineri şi sâmbătă au evoluat în deschidere cele trei grupuri alese în urma preselecţiei din toamnă. În prima zi de festival, au deschis spectacolul Ka Gaia An şi Spectral. The Way of Purity (Suedia/Norvegia, foto) au impresionat mai ales prin prestaţia solistei Tiril, care i-a cucerit din prima pe cei prezenţi prin stil şi dinamism.

Ruşii de la Put Solnca s-au impus prin atitudine, determinându-i pe cei din public să le scandeze numele. Deşi nemţi, Action Bass Tom Band n-au fost deloc „reci", ba dimpotrivă, au încălzit şi mai mult atmosfera. Băieţii de la Piatra şi-au justificat prin valoare poziţia de pe afiş. Deja la lumina reflectoarelor, au urcat pe scenă Damned Spirits' Dance (Ungaria), urmaţi de Taine. Headlinerii primei seri au fost italienii de la The Foreshadowing şi austriecii de la Dornenreich.

Şi cea de-a doua zi a început cu două grupuri tinere, dar care promit: Apa Sâmbetii şi True Mind. Alte patru formaţii româneşti au completat programul zilei: Deliver The God, L.O.S.T., Spiritual Ravishment şi Mediocracy, unii mai „nebuni" ca alţii.

Artiştii s-au dezlănţuit pe scenă, dar şi pe boxele plasate în faţa acesteia. Au sărit gardul de protecţie şi au cântat în mijlocul publicului, dându-le ocazia fanilor să-i atingă şi să-i vadă de aproape. Trupa israeliană Winterhorde s-a intercalat între aceştia şi alte două grupuri româneşti: Bolthard şi Laonlyness. Seara a fost încheiată de invitaţi de prestigiu: Keep of Kallesin (Norvegia) şi E-Force (Canada/Franţa).

Norii ce ameninţau să strice ultima zi de festival s-au risipit o dată cu primele acorduri. Tonul l-au dat cei de la Malpraxis, urmaţi de vecinii de peste Dunăre de la Eufobia.

Deathdrive, Akral Necrosis şi Sincarnate au demonstrat că metalul românesc e în plină creştere. Legiunea străină reprezentată de Insult (Polonia), Methedras (Italia) şi Fen (Marea Britanie) a făcut trecerea spre capetele de afiş ale serii. Solistul italienilor a făcut un show de zile mari: a sărit de pe scenă, a cântat pe boxe, a stropit spectatorii cu apă, ba mai mult decât atât, s-a aruncat în public, interpretând una dintre piese purtat pe braţe de admiratori.

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale festivalului a fost, cu siguranţă, recitalul celor de la Negură Bunget, care şi-au adus pe scenă, ca de obicei, instrumentele tradiţionale de suflat, dar şi toba mare şi toaca. Timişorenii au fost la înălţime, fiind răsplătiţi cu urale şi aplauze la scenă deschisă. Au preluat ştafeta britanicii de la Onslaught, care i-au făcut pe rockeri să scuture şi mai abitir din plete, cu toate că trecuse de miezul nopţii, iar oboseala celor trei zile începuse să se simtă.

Nimeni însă nu s-a clintit de lângă scenă, trăind din plin muzica. Ultimii, dar deloc din urmă, au fost membrii grupului Din Brad, care au încheiat maratonul de rock de la Râşnov.

Trăgând linie, festivalul a fost unul reuşit, bine organizat: nimic nu a lipsit şi nici nu s-a întâmplat vreun incident. Poate şi pentru că şeful poliţiei locale a empatizat cu tinerii veniţi în poiană, fiind el însuşi amator de rock. Ca de fiecare dată la evenimentele de gen din România, publicul a fost destul de puţin, dar cei care au venit au compensat prin entuziasm şi energie.

Tânăra generaţie a avut câţiva reprezentanţi, copiii scuturând din cap mai ceva decât adulţii şi demonstrând că muzica bună îşi poate găsi fani la toate vârstele.

Cătălina Iancu (Adevărul)

vineri, 27 mai 2011

U.D.O. va concerta la "Maxim"

Potrivit anunţului postat astăzi pe pagina oficială, trupa germană U.D.O. va concerta şi în România. Printre cele 27 de noi recitaluri în Europa se numără şi cel din clubul bucureştean Maxim.

Formaţia fondată de Udo Dirkschneider după ce a părăsit legendarul grup Accept îşi va promova toamna acesta cel mai recent CD, lansat săptămâna trecută. “Rev-Raptor”, al 13-lea album de studio din cariera U.D.O., conţine 13 piese: “Rev-Raptor”, “Leatherhead”, “Renegade”, “I Give As Good As I Get”, “Dr. Death”, “Rock'N'Roll Soldiers”, “Terrorvision”, “Underworld”, “Pain Man”, “Fairy Tales Of Victory”, “Motor-Borg”, “True Born Winners” şi “Days of Hope and Glory”.

“Rev-Raptor Tour” va porni la 21 septembrie din Gdynia (Polonia) şi se va încheia la 29 decembrie, în Crailsheim (Germania). Turneul va mai include ţări precum Norvegia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Suedia, Olanda, Belgia şi Elveţia. Fanii români îl vor putea asculta pe renumitul artist la 17 noiembrie, în Bucureşti. Mai multe detalii despre concertul din România vor fi anunţate ulterior.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

duminică, 22 mai 2011

20 de ani de Altar, sărbătoriţi în Music Hall

După cum anunţa recent o sectă americană, la 21 mai 2011 urma să vină sfârşitul lumii. Aşa că rockerii români s-au grăbit să se ducă la... Altar! Nu de alta, dar să prindă măcar concertul aniversar: legendara trupă clujeană a sărbătorit 20 de ani de carieră. Turneul lor a inclus mai multe oraşe. În afară de Bucureşti muzicienii au susţinut de asemenea concerte în oraşul natal, dar şi în Braşov, iar după recitalul din Capitală urmau să cânte la Constanţa.

În deschiderea evenimentului găzduit sâmbătă de clubul Music Hall a evoluat trupa Lefters, care a interpretat piese precum "Get Out”, "Spit It Out”, "Break The Wall”, "007”, "Rockstar” sau "Ugly Face”. Chiar şi artiştii amintiţi s-au declarat fani ai headlinerilor, unul dintre membrii trupei menţionate purtând un tricou cu sigla Altar.

Dacă Lefters au încălzit atmosfera, Andy Ghost, Teo, Damian şi Levi au încins de-a dreptul sala încă de la primele acorduri. După numai câteva piese, admiratorii şi-au scos tricourile, un întreg grup rămânând la bustul gol. Ba chiar şi două fane s-au alăturat, prezentându-se în sutiene, în faţa Altar-ului. Dacă nici la o astfel de manifestare cu dezlănţuiri de proporţii profeţia nu s-a îndeplinit, înseamnă că vom mai prinde multe concerte Altar şi de-acum înainte. Iar Andy Ghost n-a fost "Singur împotriva tuturor”, ci i-a avut permanent, foarte aproape de scenă, pe admiratorii care au ştiut să se bucure de fiecare piesă, i-au aplaudat, le-au scandat numele şi au reuşit să facă o atmosferă cu adevărat aniversară.

Clujenii au inclus în setlist piese din întreaga carieră: "The Profecy”, "Prison Of Death” (de pe "The Last Warning”, - 1993), "Stop The Silence”, "Mr. President”, "Become Another Man”, "Mum” (de pe "Respect” – 1995), "Memories”, "Born Again” (de pe "Born Again” – 1998), "Atitudine”, "Născut învingător”, "Protest”, "Singur împotriva tuturor” (de pe "Atitudine” - 2006), alături de "Make Yourself Heard”, "Under Control”, "Invasion” (de pe viitorul CD). Cum totul e posibil, dar un concert Altar fără "La noi” e aproape imposibil, Andy a păstrat-o pentru finalul recitalului.

Artiştii au fost încântaţi de primirea călduroasă şi au anunţat că vor repeta experienţa printr-un concert de amploare, ce va include şi proiecţii, aşa cum a fost cel de la Cluj, spectacol care va avea loc în luna octombrie, atunci când formaţia va lansa noul album.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Dark Tranquillity, un concert exploziv la Bucureşti

The Silver Church a fost joi seară locul "where death is most alive”. Clubul bucureştean a găzduit al doilea dintre cele cinci concerte din miniturneul Dark Tranquillity în sud-estul Europei. Veniţi de la Istanbul, cei şase suedezi au susţinut un nou recital exploziv pentru rockerii români, la aproape un an de la concertul organizat de Artmania, la Sibiu.

Admiratorii genului au dat curs invitaţiei promoterilor, de a-i "întâmpina cum se cuvine” pe renumiţii muzicieni. Astfel că publicul s-a manifestat cât se poate de zgomotos pe tot parcursul show-ului, contribuind la succesul unui nou eveniment de club din zona metal. Chiar dacă nu erau la prima întâlnire cu spectatorii români, suedezii au fost plăcut surprinşi de reacţia fanilor. Aşa se face că solistul Mikael Stanne le-a făcut program colegilor de trupă: "Să facem din asta (din întâlnirea cu publicul român - n.r.) o chestie anuală!”

"Încălzirea” s-a făcut cu piese ale unor nume mari ale genului. Nu a fost nevoie de o trupă de deschidere, suedezii fiind de ajuns pentru a potoli setea de rock a celor veniţi în The Silver Church. Mai mult, acest fapt le-a lăsat artiştilor libertatea de a-şi prezenta un setlist de 18 piese. Dacă anul trecut, în Piaţa Mare din Sibiu, s-au concentrat pe piesele albumului "We Are The Void”, lansat în 2010, de data aceasta au mers pe un "best of the best”, trecând prin toată discografia din cei 20 de ani de carieră. Grafica de pe monitoarele laterale, dar şi de pe panoul de leduri din spatele tobelor a completat atmosfera tipică Dark… Tranquillity.

"At The Point Of Ignition”, "The Fatalist”, "Icipher”, "Damage Done”, "Lost To Apathy”, "Monochromatic Stains”, "The Gallery”, "The Wonders At Your Feet”, "Iridium”, "Focus Shift”, "Dream Oblivion”, "Misery's Crown”, "Haven”, "Punish My Heaven”, "Lethe”, "Final Resistance” au făcut deliciul publicului, pentru bis fiind păstrate "Therein” şi, bineînţeles, "Terminus (Where Death Is Most Alive)”. Chiar şi aşa, publicul a scandat "We want more!” minute bune după finalul show-ului.

Mikael Stanne (voce), Martin Henriksson şi Niklas Sundin (chitară), Daniel Antonsson (bass), Anders Jivarp (tobe) şi Martin Brändström (clape) au turat motoarele la maximum, de la prima până la ultima piesă. Mikael a fost întâmpinat cu urarea "Happy Birthday”, chiar dacă ziua sa de naştere urma să fie sărbătorită abia vineri. "Blondul întunecat” n-a stat o clipă locului, spre disperarea fotografilor, fie ei profesionişti sau de ocazie, a comunicat cu publicul între melodii, a cântat cocoţat pe boxe şi a strâns mâinile fanilor din primele rânduri în timpul concertului. La un moment dat, solistul a îndemnat publicul să se manifeste cu şi mai mult entuziasm: "Am remarcat un început de moshing, aş vrea să văd şi mai mult”, a spus vocalul, iar grupul de pletoşi s-a conformat. Înainte de bis a fost fluturat un steag suedez, pe care Mikael l-a luat şi şi l-a înfăşurat în jurul gâtului, iar la final a coborât de pe scenă pentru o baie de mulţime.

Chiar dacă erau obosiţi după călătoria de la Istanbul la Bucureşti, dar şi după explozia de energie din timpul concertului din The Silver Church, artiştii au mai rămas circa o oră în club, pentru a se fotografia cu fanii şi a le acorda autografe. S-ar putea spune, fără nici o urmă de îndoială, că Dark Tranquillity este una dintre cele mai prietenoase trupe suedeze. Şi, tot fără nici o îndoială, că este una dintre cele mai bune formaţii din zona metal scandinavă.

Mikael Stanne: "Un show fantastic, în faţa unor oameni minunaţi”

Cu o oră înainte de concertul din The Silver Church, am stat de vorbă cu Mikael Stanne. Solistul Dark Tranquillity ne-a împărtăşit câteva gânduri despre show-ul de anul trecut, din Piaţa Mare din Sibiu, dar şi despre recitalul pe care urmau să-l susţină în Bucureşti. "La Sibiu a fost fantastic, nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Este unul dintre lucrurile care-mi plac în legătură cu un concert într-o ţară sau un oraş unde n-am mai fost: că nu ai de unde şti la ce să te aştepţi. Dar s-a dovedit a fi un show fantastic, într-un oraş minunat, în faţa unor oameni minunaţi. Aşa se face că imediat după concert am vorbit cu organizatorii şi le-am spus că vrem să repetăm experienţa cât de curând. Aşa că… iată-ne!”. Nici pentru Bucureşti nu şi-a planificat nimic. Bineînţeles, în afară de o prestaţie la nivel maxim, ca de obicei. "Chiar nu ştiu cum va reacţiona publicul. Dacă va fi nebunie ca data trecută, atunci nu pot decât să fiu fericit. Noi, cel puţin, vom da totul pe scenă”.

În Capitală, Dark Tranquillity a venit în cadrul unui miniturneu. "Seria concertelor a început miercuri în Istanbul şi urmează să se încheie duminică, în Atena, aşa că pentru noi acest periplu e ceva scurt şi drăguţ”. Şi totuşi, un asemenea tur de forţă are şi unele dezavantaje: "Abia am avut timp să ne odihnim după concertul din Turcia, am preferat să ne refacem forţele, aşa că n-am avut timp să vizităm oraşul. Rămâne pe data viitoare”.

Dacă în timpul recitalului solistul Dark Tranquillity a purtat o cămaşă neagră, la interviu a optat pentru un tricou purtând sigla revistei suedeze CloseUp Magazine. Un obişnuit al croazierelor metal organizate de publicaţia amintită, Stanne a participat anul acesta la un eveniment similar, pus la cale de americani. Mikael ne-a oferit câteva impresii şi despre experienţa celor "70.000 Tons of Metal”: "A fost ceva nebunesc, chiar suprarealist. Ne aflam în mijlocul oceanului, pe o navă plină de metalişti. A fost totuşi foarte aproape de atmosfera festivalurilor europene, pentru că, deşi croaziera a avut loc în Statele Unite, majoritatea celor prezenţi veniseră din Europa. Se vede treaba că toată lumea merge la festivalurile din toată lumea. Cât despre celelalte trupe, am asistat la show-uri fantastice, precum cel al unor artişti ca Testament, Uli Jon Roth, Exodus. A fost ca o mare petrecere metal, ce a ţinut patru zile”. Dacă pentru suedezii de la CloseUp un astfel de eveniment are deja o tradiţie de câţiva ani, promoterii din Statele Unite au compensat prin lux şi locaţii exotice, ducând experienţa "la nivelul următor”. "Croazierele CloseUp durează doar o zi sau o zi şi jumătate, şi tot e ceva fantastic. Evenimentul din SUA a fost unul grandios. Pe navă erau 30 de baruri, oamenii îţi ofereau câte o bere de fiecare dată când te întâlneau, iar metal-ul a fost omniprezent: pe cele patru scene, în zona rezervată pentru karaoke, nu aveai scăpare nicăieri”.

Mikael ne-a vorbit, de asemenea, despre talentul de grafician şi fotograf al colegului său de trupă, Niklas Sundin. În 2010, chitaristul amintit a avut o expoziţie de desene, inclusă în programul oficial al festivalului Artmania. În timpul precedentei vizite în România, Niklas a surprins imagini inedite din Sibiu, fotografii care i-ar putea asigura material suficient pentru o nouă expoziţie. "Nu ştiu dacă le va expune, dar părerea mea este că ar trebui. La fel cum ar trebui să facă din nou o expoziţie cu desenele sale, mai ales că a ajuns deja la al treilea volum de grafică”.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 11 mai 2011

Bilete mai ieftine la concertul Lake Of Tears

La concertul Lake Of Tears din 25 iunie biletele sunt mai ieftine zilele acestea. Evenimentul va avea loc la Arenele Romane din Bucureşti şi face parte din turneul de promovare al albumului "Illwill”.

Este vorba despre "Promoţia Săptămânii” de la Biletoo.ro. Astfel, fanii care cumpără un bilet la Lake Of Tears în perioada 12-15 mai vor beneficia de un preţ mai mic cu 15%. Mai exact, cumpărătorul nu mai plăteşte preţul iniţial al biletului, de 100 de lei, ci doar 85 de lei. Această promoţie este valabilă de joi până duminica inclusiv, şi este disponibilă doar la magazinul BILETOO.RO din Unirea Shopping Center şi online pe www.biletoo.ro. În cazul în care comanda se face online, plata poate fi făcută prin card sau ramburs, în ambele cazuri livrarea făcându-se la domiciliu, prin curier.

Preţurile biletelor sunt diferite, în funcţie de perioadele în care sunt cumpărate: 1 aprilie - 24 iunie: 100 lei preţ acces general (preţ întreg) - cu reducerea de 15%, cumpărătorul plăteşte doar 85 lei. În data de 25 iunie (ziua concertului) preţul biletului este de 120 lei.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

vineri, 6 mai 2011

Stilul gothic-hipnotic


Se apropie sezonul concertelor metal/rock. Începând cu „Unu Mai Rock” şi continuând cu seriile de recitaluri programate în Bucureşti sau în alte locuri pitoreşti de prin ţară, vom avea parte de valuri de festivaluri. Aşa că n-ar fi rău să vă înnoiţi garderoba şi să mai adăugaţi... puţin negru. 

Gotica.ro oferă o varietate de produse - haine şi încălţăminte aparţinând unor branduri de renume, adevărate piese de colecţie, cum ar fi cele marca Demonia sau New Rock. Nu uitaţi însă de accesoriile care pot face toţi banii dacă le asortaţi la o ţinută goth, tip Lolita sau orice alt stil metal/rock. Aşadar, puteţi încerca o mână... de oase drept brăţară, cercei din „vertebre”, pandantive sau inele cu cranii, dragoni şi păianjeni, dar şi bijuterii diverse din gama Alchemy Gothic. Şi pentru ca ţinuta să fie cu adevărat atrăgătoare, o puteţi completa cu mănuşi, pălării, curele, ciorapi, umbrele, genţi ori portofele cu ornamente similare.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Discuri pentru Player

Turisas - Stand Up and Fight. Finlandezii de la Turisas con­tinuă po­vestea varan­gilor într-un nou album, lansat la Century Media. „Şi totuşi, «Stand Up and Fight» nu e propriu-zis o urmare a «The Varangian Way», în sensul că piesele sunt mult mai «universale»", afirmă Mathias, liderul Turisas. Este primul album al finlandezilor care in­clude pasaje de coarde şi instrumente de suflat, interpretate de artişti de muzică clasică.

Belphegor - Blood Ma­gick Ne­cro­man­ce. Celebrul Pe­ter Tagtgren (Hypo­crisy, Pain) s-a ocupat de producţia celui de-al nouălea album Bel­phe­gor, în Abyss Studios din Parlby. Lansat la 14 ia­nuarie în Europa şi o lună mai târziu în SUA, la casa de discuri Nuclear Blast, „Blood Magick Necromance” a intrat rapid în topurile de specialitate atât în Austria şi Germania, cât şi peste Ocean. „Este cea mai epică şi mai monumentală «Werk» de până acum a trupei”, descrie vocalul Helmuth noul CD.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

joi, 5 mai 2011

Pain, la Samfest Rock


Formaţia suedeză Pain soseşte pentru a doua oară în România. După un concert răsunător la Sibiu, în 2009, în cadrul Artmania, Peter Tagtgren şi colegii săi vin să ne încânte din nou, de data aceasta în cadrul festivalului Samfest Rock, ce va avea loc în perioada 7-9 iulie, la Aeroclub Satu Mare. Evenimentul este susţinut şi organizat de Primăria municipiului Satu Mare, Consiliul Local şi Centrul Cultural G.M. Zamfirescu”.

Celelalte formaţii confirmate până în acest moment sunt: Netherbird (Suedia), Bonfire (Germania), Nevergreen (Serbia-Ungaria), Guerillas, Krepuskul, Trooper, Masterpiece, Deity, Malpraxis, Ulti­mul Nivel, Crimson şi Grimegod. Ca şi în anii trecuţi, în 2011 Pain va avea agenda încărcată, formaţia amintită având programate concerte în afară de România şi Suedia natală în Ucraina, Rusia, Austria, Finlanda, Belgia, Lituania, Germania, Cehia, Elveţia, Italia, Franţa, Olanda, Spa­nia sau Portugalia.

Cu aproximativ o lună înainte de recitalul de la Satu Mare, Pain va lansa, la 3 iunie, un nou album intitulat „You Only Live Twice”, disponibil prin Nuclear Blast Records.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 6 aprilie 2011

Lacuna Coil, un nou nume greu la ARTmania

Organizatorii ARTmania au anunţat o nouă supertrupă care va evolua în cadrul festivalului de la Sibiu. Lacuna Coil, va cânta sâmbătă, 13 august, în aceeaşi zi cu Republica şi Sonata Arctica.

Noutatea acestui an aduce patru trupe pe scena din Piaţa Mare. Programul complet al zilei de sâmbătă va fi făcut public în curând. O altă veste bună pentru cei ce nu au reuşit să-şi garanteze vacanţa la Sibiu: presale-ul III se prelungeşte până la sfârşitul lunii aprilie, ofertând abonamentul festivalului cu 110 lei şi biletele pentru fiecare zi din Piaţa Mare cu 70 de lei. Accesul în spaţiile festivalului este permis posesorilor de brăţări ARTmania, valabile în zilele respective obţinute în urma preschimbării biletelor la punctele de informare din Sibiu. Festivalul ARTmania are loc în perioada 8-14 august 2011.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

duminică, 27 martie 2011

Superconcert Ava Inferi şi Negură Bunget

Axa Valahă Productions a anunţat al doilea headliner care va evolua alături de trupa portugheză Ava Inferi. Cel de-al doilea cap de afiş al concertului de sâmbătă, 7 mai 2011, din Club Wings, din Bucureşti este cel mai important nume al scenei metal româneşti. Formaţia timişoreană Negură Bunget, fiindcă despre ea este vorba, a pregătit un recital exclusiv, prilejuit de lansarea noului MCD “Poarta de Dincolo”, dar şi a primului DVD din cariera grupului, “Focul Viu”.

“Ne bucurăm să putem lansa cu aceeaşi ocazie două materiale noi, mai ales în compania unei formaţii atât de interesante ca Ava Inferi. Vom pregăti un eveniment special, cu această ocazie, atât din punct de vedere al setlist-ului, cât şi al scenografiei, mai ales că până la data acestuia vom anunţa şi cele mai ambiţioase planuri de viitor ale formaţiei”, a declarat Negru, liderul trupei Negură Bunget.

Biletele sunt deja disponibile şi pot fi achiziţionate direct prin Axa Valahă Productions (axa666@yahoo.com) sau prin filiala din Bucureşti a Bestial Records (titus@bestial.ro). Primele 50 de bilete speciale costă doar 35 de lei. Cumpărătorii acestora vor primi şi posterul evenimentului, semnat de celebrul chitarist Rune Eriksen. Până în preziua evenimentului, preţul biletelor va fi de 40 de lei, iar cele achiziţionate la intrarea în club - 45 de lei.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

luni, 21 martie 2011

Theatres des Vampires a cântat pe Lună plină

“Te invit la Teatrul Vampirilor! Cel mai bun spectacol de pe bulevard!”. Replica din romanul “Vampirul Lestat”, scris de Anne Rice, a devenit realitate şi pentru fanii români ai grupului Theatres des Vampires, care a cântat în weekend în Capitală. 

Concertul din Wings Club, organizat de Stay Metal Forever, a reprezentat primul show al formaţiei italiene în România, ţară în care Sonya Scarlet şi colegii săi îşi doreau de multă vreme să ajungă. Reacţia publicului a fost una mai mult decât pozitivă, pe măsura renumelui acestei trupe, care trebuie neapărat reţinută, văzută, revăzută, recunoscută şi susţinută. Un show fantastic, ce i-a lăsat pe admiratori mască... veneţiană!

Nici nu se putea o alegere mai bună pentru un show TdV la Bucureşti decât la 19 martie, într-o noapte cu superlună, fenomen ce are loc atunci când astrul se apropie de pământ mai mult decât în mod normal şi este în faza de lună nouă sau plină. Aşadar, o atmosferă numai bună de promovat “Moonlight Waltz”, cel mai recent CD al formaţiei, scos nu demult la casa de discuri Aural Music.

În deschidere au evoluat Apotheosis, Fortress of Faith şi Inopia, însă cei mai mulţi dintre admiratori au venit special pentru “vampiri”. Aşa se face că aproape că n-a mai contat cum s-a auzit, ci mai degrabă ce s-a auzit şi regăsit în setlist, căci fiecare a descoperit în recitalul capului de afiş piese pe care şi-ar fi dorit să le asculte live. Şi mai important a fost ce s-a văzut: un concert extraordinar, de înaltă ţinută artistică, vestimentară, şi, bineînţeles interpretativă.

Poziţia de primă trupă din concert a fost una cu ghinion. Iniţial, trebuia să cânte Tiarra, dar aceştia au rămas fără tobar şi, cum n-au găsit altul pe măsură în timp util, au fost nevoiţi să se retragă de pe afiş. În locul lor au fost chemaţi cei de la Apotheosis, cărora le-a răcit solistul. Din fericire, Ştefan de la Inopia le-a dat o mână de ajutor... sub formă de voce, făcând cu aceştia un featuring pe câteva piese. Dacă Fortress of Faith şi-a putut face show-ul fără probleme, cei de la Inopia au întâmpinat mici dificultăţi exact la final. După ce i-au invitat pe fani să cânte alături de ei până se dărâmă acoperişul, pentru ca “vampirii” să încheie seara sub lumina lunii, au decis să interpreteze, în primă audiţie, “Mistreţul cu colţi de argint”, pe versuri de Ştefan Augustin Doinaş. “Dacă nu ne iese din prima, mai încercăm o dată”, a spus Ştefan - dar nu au reuşit s-o ducă chiar până la final: chitaristul a tras atât de tare, încât şi-a rupt o strună taman pe la ultimele acorduri. Colegii de breaslă s-au oferit să-l ajute cu o altă coardă, pentru a remedia problema, însă n-a mai fost timp. Trebuia respectat programul headlinerilor.

Recitalul acestora a cuprins în special melodii de pe cel mai recent album, “Moonlight Waltz”, lansat anul acesta. “Keeper of Secrets”, “Sangue”, “Carmilla”, “Medousa”, “The Gates of Hades” au fost interpretate de fraţii noştri de... sânge în Wings, club transformat, măcar pentru o seară, într-o replică a “Le Grand Guignol”. N-au lipsit deja clasicele “Bring Me Back”, “Angel of lust”, “Lilith Mater Inferorum”, “Wherever You Are”, “Unspoken Words” sau “Rain”.

Cum un concert Theatres des Vampires înseamnă mai mult decât muzică, fiind un show complet, Sonya a “condimentat” piesa “Blood Addiction” cu gestul vampirilor de a consuma sânge dintr-un pocal, lichidul roşu folosit drept substitut al “esenţei vieţii” rămânându-i prelins pe buze şi pe corp. La finalul melodiei “La Danse Macabre du Vampire”, solista a deschis Necronomiconul, iar din carte au izbucnit flăcări. De alfel, dansul macabru a fost unul dintre punctele forte ale recitalului, la care toată lumea a cântat şi-a dansat, în timp ce artista a îndreptat, la refren, microfonul către public.

Inclusiv din schimbarea ţinutelor Sonya a făcut un adevărat spectacol: ea a renunţat întâi la masca pe care a purtat-o în timpul primei melodii, apoi şi-a scos pelerina, spre final - rochia, corsetul, şi a rămas într-un costum din două piese, plus o mulţime de accesorii.

Pentru bis au fost păstrate “Kain” şi “Pleasure and Pain”, ultima fiind interpretată extrem de senzual de frumoasa italiancă, iar prestaţia acesteia a fost răsplătită de un admirator cu un imens buchet de trandafiri roşii. Cei prezenţi le-au scandat numele şi au strigat la fiecare melodie: “Sunteţi cei mai buni!”, “Vă iubim!”, şi chiar în italiană, “Sonya, sei grande!”.

Pentru cei care s-au întrebat ce legătură este între numele clubului - Wings (Aripi) şi Theatres des Vampires (de parcă ar fi trebuit să fie vreuna?!), iată: Contesa Sonya, aşa cum este supranumită solista, şi-a fluturat pelerina în care era învăluită, ca pe nişte aripi negre. Ea şi-a dorit foarte mult să-şi schimbe costumele în timpul showului însă, cum acest lucru nu a fost posibil, rochiile maiestuoase au rămas în bagaje. Prin urmare, şi-a “descompus” doar ţinuta neagră în mai multe piese, care, astfel aranjate, lăsau impresia unor costume separate. Astfel, cei care i-au mai văzut live au fost plăcut surprinşi de ingeniozitatea Sonyei. Iar cei care n-au mai văzut niciodată un show TdV au fost impresionaţi de recuzita italienilor (şi încă artiştii nu şi-au putut expune tot arsenalul - din care făcea parte şi un banner imens - care a fost prea mare pentru un club atât mic), de numărul “însângerat” sau cartea din care-au ieşit flăcări şi nu în ultimul rând de vestimentaţia solistei, care şi-a scos piesele un câte una, până a ajuns la costumul din latex şi lanţuri. Dar surpriza surprizelor avea să vină (şi) după spectacol: artiştii au fost de acord să onoreze o sesiune de autografe şi fotografii.

După concert, membrii Theatres des Vampires au coborât printre spectatori, au făcut o mulţime de fotografii, au semnat pe zeci şi zeci de postere, pe biletele de concert, pe coperte de albume, rămânând alături de fani mult după miezul nopţii. Ce bucurie pe aceştia din urmă să stea de vorbă face-to-face cu artiştii! Cei mai norocoşi au primit pene de chitară sau măştile băieţilor. O fană a solicitat-o şi pe cea a solistei, însă obiectul era deja în bagaje.

Prima reacţie a italienilor, în afară de impresiile “la cald” din noaptea petrecută în mijlocul românilor, a venit prin intermediul Facebook. Muzicienii au transmis următorul mesaj: “Theatres des Vampires doreşte să mulţumească tuturor fanilor pentru showul fantastic de ieri. Sângele este viaţă!!!”. De asemenea, Sonya le-a mulţumit celor care au postat fotografii şi le-a trimis “bloody kises” (săruturi însângerate). “Noi vă mulţumim! A fost un spectacol magic!”, “Un concert fantastic şi o trupă nemaipomenită”, “O noapte de neuitat!”, “Vă mulţumim pentru noaptea incendiară”, “Doamne, ce show!” “N-aş vrea să mai plecaţi niciodată!”, “Un show fantastic”! “Sperăm să vă reîntoarceţi cât de curând!”, “Vrem să reveniţi în România!”, “Bestial concertul!”, “Fantastic show băieţi, absolut fantastic!” Acestea sunt mesajele fanilor, iar aceasta este impresia generală pe care au lăsat-o italienii admiratorilor români, care şi-au scris impresiile peste tot pe unde s-a putut: pe paginile fan-cluburilor, pe bloguri, pe pagina oficială a trupei, pe Facebook, youtube, Myspace, etc. Şi dacă “toate drumurile duc la Roma”, în cazul lor sperăm să fie şi retur. A fost într-adevăr un concert la care vampirii şi-au confirmat puterile: n-au băut sânge (ci bere), în schimb, ne-au stors şi de ultima picătură de energie!

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 16 martie 2011

Alice Cooper şi Neil Diamond, în Rock and Roll Hall of Fame

În cadrul ceremoniei care a avut loc luni noapte la New York, Rock and Roll Hall of Fame s-a îmbogăţit cu şase noi membri. Alice Cooper, Neil Diamond, Tom Waits, Darlene Love, Dr. John şi Leon Russell se adaugă marilor nume deja acceptate până acum, precum The Beatles, Queen, Elvis Presley, Bob Dylan, The Doors, Led Zeppelin, Janis Joplin, AC/DC sau Pink Floyd.

Neil Diamond a venit la New York direct din Australia, întrerupându-şi turneul şi călătorind timp de 25 de ore pentru a participa la ceremonia ce s-a desfăşurat la Waldorf-Astoria. De altfel, hotelul new-yorkez găzduieşte în mod tradiţional această festivitate, a cărei primă ediţie a avut loc în 1986.

Dacă despre Neil Diamond a vorbit Paul Simon, Alice Cooper a fost prezentat de Rob Zombie, un mare admirator al său încă din copilărie. Nonconformistul muzician, pe numele său adevărat Vincent Furnier, şi-a ţinut discursul de mulţumire având un şarpe boa înfăşurat în jurul gâtului. Alături de trupa sa, Cooper a interpretat trei dintre piesele care l-au făcut celebru.

Tom Waits se alătură, în Rock and Roll Hall of Fame, unora dintre artiştii care i-au interpretat compoziţiile: Ramones (“I Don’t Want to Grow Up”), Bruce Springsteen (“Jersey Girl”), Rod Stewart (“Downtown Train”) etc.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Concert Ragnarok şi Nervochaos la Bucureşti

Norvegienii de la Ragnarok vor concerta pentru prima dată în Bucureşti, vineri, 18 martie, în Waldo's Pub. Show-ul face parte din cadrul turneului european “Occult Rituals Over Europe Tour 2011”, pe care trupa îl intreprinde luna aceasta alături de brazilienii de la Nervochaos.

De la înfiinţare (1994) şi până acum, componenţa Ragnarok a suferit mai multe modificări, singurul component stabil rămânând Jontho (tobe). Membrii actuali sunt, în afara acestuia, Decepticon (voce, bas), HansFyrste (voce) şi Brigge (chitară).

În 2001 trupa a semnat un contract cu casa de discuri Regain Records din Suedia, iar anul trecut a lansat cel mai recent album, “Collectors of The King”. La rândul său, Nervochaos este alcătuită din Daniel Blasphemoon (voce), Guiller (chitară), Quinho (chitară), Felipe Freitas (bass) şi Edu Lane (tobe).

Recitalurile vor începe la ora 20:00. Biletele costă 20 RON şi pot fi achiziţionate în seara concertului, la intrarea în club. Fanii vor găsi, de asemenea şi un stand cu merchandise oficial al trupelor participante.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

marți, 15 martie 2011

Apotheosis, Fortress of Faith şi Inopia deschid pentru Theatres des Vampires

După cum probabil ştiţi, sâmbătă, 19 martie, îi veţi vedea live pe scena de la Wings Club din Bucureşti pe italienii de la Theatres des Vampires. 

Organizatorii au anunţat o modificare în program: Tiarra nu va mai participa, deoarece tobarul a părăsit formaţia, iar membrii acesteia nu au reuşit să găsească un nou coleg care să se ridice la nivelul aşteptărilor. În locul lor va evolua grupul Apotheosis.

Gazdele au dezvăluit şi programul pe ore al evenimentului: Apotheosis (19:00 - 19:40), Fortress of Faith (19:55 - 20:40), Inopia (20:55 - 21:45) şi Theatres des Vampires (22:15 - 23:30). Publicul va avea acces în sală de la ora 18.00. Biletele costă 35 lei şi vor fi disponibile inclusiv în seara concertului, la intrarea în club.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

joi, 10 martie 2011

Lansare Rockzone.ro


Noul post de radio online Rockzo­ne.ro se lansează în acest week-end, oca­zie cu care îi invită pe amatorii de „muzici adevărate” la un maraton de rock.

Între 11 şi 13 martie, la Grill Pub, într-un eveniment pre­zen­tat de IQ Event şi Stay Metal Fo­rever, vor concerta 20 de trupe, prin­tre care Metrock, Progeria, Ve­pres, Negative Core Project, Utopia, Dark Fusion, Stonebox, Stillborn, No Antidote, N.E.G.A.T.I.V, Arkham, Interzis, Silver Bullet etc.

Începând cu jumătatea lunii martie, Rockzone va avea şi o grilă de programe, cu emisiuni de profil şi cu ştiri din lumea rockului. Prin­tre realizatorii şi moderatorii postului se numără Andrea Billig, Alexandru Gheorghiaş, Cristi Dicianu şi Mihai Pahonţu. Vor fi trei emisiuni ce vor dezbate muzica rock ro­mâ­neas­că, de la trupele mari la under­groun­dul autohton, cărora li se ada­u­­­gă „Monsters of Rock”, una dintre cele mai vechi emisiuni de gen.

Mihai Pahonţu, în dubla sa cali­tate de acţionar şi de realizator, defineşte noul post de radio ca fiind „easy listening” - accesibil celor ca­re cunosc şi iubesc muzica rock, de la The Rolling Stones, Led Zeppe­lin, Metallica, Iron Maiden până la Kreator, Slayer sau Obituary.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

marți, 8 martie 2011

Bolthard şi Abstract Rapture, în Club Wings

MIG Management şi Stay Metal Forever deschid sezonul concertelor Bolthard 2011 în Club Wings din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la 27 martie, ora 19.00. Alături de Bolthard va evolua trupa Abstract Rapture din Luxemburg, prezentă pentru prima dată în România, dar şi formaţia Negativist din Râmnicu Vâlcea.

Abstract Rapture a fost înfiinţată în 2001 de Drittt (Vocals), Nol (Guitars), Stephen E. (Bass) şi Steve R. (Drums). Trupa a avut nenumărate concerte în Luxemburg şi Belgia. În 2007 a câştigat W: O:A Metal Battle in tara natala, participand apoi la Wacken Open Air, festival la care au avut şansa să prezinte unei audienţe largi sound-ul lor puternic şi unic. În august acelaşi an, Abstract Rapture a semnat cu casa de discuri Maddening Media, care le-a înlesnit înregistrarea primului album full-length la Tidal Wave Studios, "Democadencia” (thrash metal). Grupul soseşte pentru prima oară la Bucureşti pentru a-şi prezenta noul album.

Negativist din Râmnicu Vâlcea şi-a început activitatea în octombrie 2008 şi are în componenţa sa membri cunoscuţi din grupuri precum Mentor, Gruesome Fate, Cronos, Post Sincron, Megatrend. Genul muzical abordat este death metal, influenţat de trupe precum Death, Dream Theater, Coroner sau Dark Tranquillity.

După ce, anul trecut, au împărţit scena cu Sabaton şi Cadaveria, în 2011 Bolthard va evolua alături de Blind Guardian (Arenele Romane, 1 Mai), dar şi la alte festivaluri din ţară şi completează primele prezenţe în străinătate - Gahlen Mosht Festival, Dresden & Kulturfabrik, Lux.

Biletele pentru evenimentul din 27 martie costă 15 lei şi pot fi achiziţionate prin intermediul www.biletoo.ro şi magazinele partenere.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Ava Inferi, la Bucureşti!

Axa Valahă Productions prezintă în exclusivitate în România primul concert de club al trupei portugheze Ava Inferi. Este vorba despre formaţia în care activează celebrul Rune Eriksen dar şi talentata solistă Carmen Simoes, una dintre cele mai interesante voci feminine ale scenei metal europene, cunoscută şi datorită colaborărilor cu nu mai puţin celebrii conaţionali de la Moonspell.

Ava Inferi va însoţi grupul My Dying Bride de-a lungul întregului turneu britanic programat pentru luna mai, fiind de asemenea confirmată în line-upul faimosului eveniment scandinav, Inferno Festival. La 7 mai 2011, în avanpremiera turneului britanic, Ava Inferi va sosi la Bucureşti pentru un concert exclusiv, un eveniment cu totul special, care se va desfăşura în Wings Club din Bucureşti.

Trupa a ales România pentru a lansa noul album de studio în estul Europei datorită legăturii speciale pe care o are cu ţara noastră, de la apariţia ca headliner în cadrul Ost Mountain Fest din 2010, până la producţia ultimului lor single care promovează albumul "Onyx”, clipul piesei "Majesty” fiind realizat în totalitate în România, de către Costin Chioreanu. Detaliile despre modul de achiziţionare a biletelor şi preţul acestora vor fi anunţate în curând.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

vineri, 4 martie 2011

Theatres des Vampires

Aşa cum ne spunea Sonya Scarlet într-un interviu, „Vampirii răspund la chemarea vampirilor”. Iar chemarea a fost făcută de Stay Metal Forever. 

Nu numai fanii români abia aşteaptă să vadă un concert al Theatres des Vampires, ci şi trupa italiană îşi dorea de multă vreme să vină în ţara lui Dracula. Aşadar, sâmbătă, 19 martie 2011, aveţi întâlnire cu „vampirii”: îi veţi pu­tea vedea, pentru prima dată în Capitală, pe Sonya Scarlet (voce), Stephan Ben­fante (chitară), Fabian Varesi (clape), Zimon Lijoi (bass) şi Gabriel Va­lerio (tobe).

Show-ul va avea loc în Wings Club din Bucureşti şi face parte din turneul european prilejuit de lansarea noului album „Moonlight Waltz”. La noul material au contribuit artişti precum Snowy Shaw, Cadaveria, Eva Brez­ni­kar şi Luca Bella­nova. Moonlight Waltz conţine 13 piese: Keeper of Secrets, Carmilla, Moonlight Waltz, Fly Away, Sangue, Figlio della Luna, An Illusion, Black Madonna, Le Grand Guignol, Obsession, The Secret Gates of Ha­des, Medousa şi Carmilla (Radio edit).

„Este rezultatul unei lungi şi grele perioade de lucru, începută acum aproape doi ani. Este evoluţia ideală a sound-ului nostru, cu un echilibru perfect între melo­dii­le gothice şi o atitudine pu­ter­nică. Este plin de me­lan­colie şi de orchestraţii bine structurate, conduse de un suflet întunecat, dar pătat de câteva raze de lumină şi de câ­teva picături de sânge. „Moon­­light Waltz” este o co­bo­râre în infern – uneori du­re­­roasă, alteori dulce, dar ine­xorabilă, însoţită de acordurile minunate şi triste ale unei viori. În unele părţi, veţi pu­tea redescoperi vechea atmosferă a Theatres des Vampires, dar într-un nou context şi într-o nouă interpretare. E cu siguranţă albumul cel mai matur şi complet din cariera noastră şi suntem extrem de satisfăcuţi de ce-a ieşit”, ne-a declarat Sonya.

În avanpremieră, formaţia din Roma a lansat videoclipul piesei „Carmilla”, inspirat după romanul cu acelaşi nume al lui Joseph Sheridan LeFanu. Regia este semnată David Bracci, eroul principal masculin e actorul italian Abraam Fontana, iar interpreta Carmillei este, evident, Sonya Scarlet. În des­chiderea concertului din Wings Club, începând cu ora 19.00, pe scenă vor urca Tiarra, Inopia şi Fortress of Faith. Accesul publicului se va face începând cu ora 18.00. Biletele costă 35 lei, inclusiv în seara concertului, la intrarea în club.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

vineri, 25 februarie 2011

Concert Negură Bunget în The Silver Church


Joi, 3 martie 2011, de la ora 19.00, trupa Negură Bunget susţine un concert la Bucureşti, în The Silver Church, eveniment organizat de Axa Valahă Productions.

Negură Bunget reprezintă cel mai important nume al scenei metal din România, cu o activitate extrem de bogată. Pentru a aniversa cei cinsprezece ani de la înfiinţare, timp în care au realizat şase albume, trei mini-albume şi sute de concerte, formaţia întreprinde un mini-turneu prin ţară. Muzicienii au cântat recent la Iaşi, Bacău şi Galaţi, urmând să evolueze la începutul lunii martie la Bucureşti, Constanţa şi Braşov.

Concertul din Capitală va beneficia de un show special. Trupa va prezenta un recital de aproximativ 70 de minute, ce va include piese de pe “Vârstele Pământului” şi “Om”, dar şi o premieră: în exclusivitate va fi prezentată una dintre piesele de pe noul material, “Poarta de Dincolo”. De asemenea, pentru prima dată în cariera timişorenilor vor fi prezentate două proiecţii video care vor rula concomitent de-a lungul întregului recital de la 3 martie. În deschidere vor concerta Sincarnate şi Carpatica, ambele din Bucureşti. Biletele vor fi disponibile doar în seara show-ului, la intrare, şi vor costa 25 de lei. Primele 50 dintre acestea vor avea un preţ special de numai 20 de lei.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Seară rock de Ziua Femeii

Rock Night for Lady’s Day a ajuns la cea de-a patra ediţie. În acest an, evenimentul amintit va avea loc în Wings Club, din Capitală, sâmbătă, 5 martie.

"Le sărbătorim pe fete în stil rock", au dat de veste organizatorii, punând la cale o seară specială pentru doamne şi domnişoare. Astfel, pentru reprezentantele sexului frumos intrarea va fi gratuită, în timp ce pentru partenerii lor biletul va costa 10 lei.Cinci trupe vor evolua pe scena clubului bucureştean, începând cu ora 19:00, iar accesul publicului va fi permis cu o oră mai devreme.

Formaţiile pe care le puteţi (re)vedea sunt Whispering Woods (symphonic/gothic/doom metal) din Cluj, Idol (heavy metal), Fortress of Faith (heavy metal), Eternal Fire (melodic/ black metal) şi Apotheosis (symphonic metal), toate din Bucureşti. Veţi avea astfel ocazia să descoperiţi soliste şi instrumentiste talentate, într-un show ce se bazează pe formula "de la fete pentru fete".

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

Tiamat, la Wave Gotik Treffen

Anul acesta, întâlnirea gothicilor din întreaga lume va avea loc în perioada 10-13 iunie, ca de obicei, în Leipzig, Germania. În 2011, Festivalul Wave Gotik Treffen va sărbători 20 de ani de existenţă.

Manifestarea a devenit cel mai cunoscut eveniment de gen, adunând mii de admiratori din toate ţările. Cea de-a 20-a ediţie nu putea să nu includă un nume de renume pe afiş. Primul headli­ner dezvăluit de organizatori este nimeni alta decât trupa Tiamat.

S-ar putea spune că formaţia amintită este oarecum de-a casei, solistul Johan Edlund locuind ani buni în această ţară, iar grupul a avut un contract pentru nu mai puţin de şapte albume cu renumita casă de discuri Century Media. De altfel, Edlund a declarat că iubeşte Germania până în măduva oaselor. Suedezii au mai fost prezenţi la WGT în 2000, 2003, 2005 şi 2008.

Pe lângă Tiamat, la festival şi-au confirmat participarea până în prezent 84 de trupe, dintre care amintim: Nosferatu, Eluveite, Gothika, Vlad In Tears, Spiritual Front etc.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 16 februarie 2011

OST Mountain Fest se mută la Râşnov

După o primă ediţie desfăşurată pe Valea Cerbului, din apropiere de Buşteni, OST Mountain Fest îşi mută tabăra. Între 22 şi 24 iulie, amatorii de muzică de calitate sunt aşteptaţi într-o zonă de legendă. Festivalul va avea loc la Râşnov, în curtea cetăţii. Noua locaţie este “excelentă, cochetă şi oferă toate facilităţile din punct de vedere al accesului, al locului de campare şi parcare, dar şi a obiectivelor turistice aflate în vecinatate”, spun organizatorii evenimentului.

Cetatea Râşnov este atestată drept prima citadelă a cavalerilor teutoni pe teritoriul Transilvaniei, aflată pe ruinele vechiului castru roman Cumidava, cu o istorie de peste 2000 de ani. Ost Mountain Fest devine astfel primul festival din România care se desfăşoară într-un astfel de spaţiu aparte, în care legende romantice cu prinţese şi cavaleri sunt reconstituite pe acorduri metal în cetatea medievală, într-o localitate pitorească din România pe care o carte poştală de la începutul secolului XX o descria cu “aer bun, mâncare bună şi treabă chibzuită”.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în august anul trecut, iar pe scena din Valea Cerbului au urcat circa 20 de trupe. Lineup-ul din 2010, din care s-au remarcat Belphegor, Ava Inferi, Gwydion, Negură Bunget, Eternal Tears of Sorrow şi Ashes You Leave, le dă speranţe rockerilor că şi în vara ce vine vor vedea formaţii de cel puţin aceeaşi valoare. Până acum, se cunosc doar patru dintre grupurile participante, şi anume cele selectate în urma OST Metal Battle: Ka Gaia An, Apa Sâmbetii, Paradox şi True Mind. Mai multe nume de pe afiş, dar şi detalii legate de preţul biletelor şi modul în care se pot achiziţiona, vor fi anunţate în curând.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)

miercuri, 9 februarie 2011

RockZone, „The Real Rock Radio”

Un nou post de radio va fi lansat în luna martie. RockZone.ro, care va emite doar online, va încerca să acopere o zonă muzicală destul de văduvită până acum.

Iniţiatorii proiectului îi vizează pe ascultătorii pentru care rockul înseamnă „vocea dură a lui Cavalera”, şi nu piesele pop-rock livrate pe post de „Classic Rock” de către ra­diou­rile autohtone. Astfel, site-ul RockZone va fi refăcut, practic va fi un site cu infor­maţii, va conţine un forum, iar sloganul postului va fi „The Real Rock Radio”.

Din echipa Rockzone.ro vor face parte Bogdan Şerbu, Alexandru Gheorghiaş, Andreea Gabriel, Dj Hefe, Vlad Bog­zia­nu, Narcis Drejan, Sorin Turcu sau Bodan Iatan, iar în grilă va figura, de asemenea, cel mai vechi show radiofonic dintre toate posturile private de radio din România, „Monsters of Rock”, emisiune prezentată de Mihai Pahonţu.

Cătălina Iancu (Jurnalul Naţional)